Heidi Willmanin vaihdevuodet alkoivat rytinällä – yksi oire haittaa elämää merkittävästi

Juontaja Heidi Willman toivoo, että vaihdevuosista keskusteltaisiin enemmän ja avoimemmin.

Heidi Willman puhuu avoimesti vaihdevuosiensa tuomista oireista.

15.3. 13:54

JUONTAJA Heidi Willman (ent. Sohlberg), 41, on kevään mittaan kertonut avoimesti vaihdevuosistaan.

Willmanin vaihdevuodet alkoivat ikään nähden ennenaikaisesti vuonna 2018, jolloin häneltä leikattiin munasarjat. Vuoden 2001 Miss Suomi sairasti aiemmin rintasyövän ja sille altistanut geeni nosti myös munasarjasyövän riskiä.

Lääkäri vakuutteli tuolloin 37-vuotiaalle Willmanille, ettei munasarjojen poisto ollut vielä ajankohtaista. Willman kuitenkin päätti, että leikkaus silti tehdään.

– Ajattelin, että mulle on jo suotu kaksi lasta, joten miksen voisi munasarjoista luopua.  Lääkäri siinä sanoi, että tajuatko Heidi, että sulle tulee vaihdevuosioireita, Willman muistelee Ilta-Sanomille.

Willmanin munasarjat kuitenkin poistettiin. Vaihdevuosioireet alkoivat myös hyvin nopeasti ja ”rytinällä”, kuten hän itse muotoilee.

IS tapasi Willmanin Nescafén järjestämässä aamiaistilaisuudessa.

Suurta ääntä hän ei oireistaan pitänyt lähes viiteen vuoteen. Lopulta Willman kertoi oireistaan Instagram-tilillään tammikuussa. Juontajan järjestämä suora lähetys sai huomattavasti positiivista palautetta ja huomiota.

– Huomasin, että se kiinnostaa ihmisiä ja etenkin naisia valtavasti. Tuli sellainen fiilis, että tästä aiheesta pitäisi puhua paljon enemmän.

Vaikka valtaosa kiinnostuksesta on tullut naisilta, Willman uskoo, että myös miesten kannattaisi pyrkiä ymmärtämään, millaisia oireita vaihdevuodet voivat tuoda tullessaan.

– Kyllähän se sivullisena koskee myöskin naisen kanssa parisuhteessa olevia miehiä. Onhan miehen on hyvä tietää mistä on kyse, jos naiselle tulee vaikka kiukkukohtauksia, kuumia aaltoja tai jotain seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia, Willman pohtii.

Willmanin itsensä kohdalla erityisesti yksi oire on hankaloittanut elämää merkittävästi.

– Univaikeudet on se, mikä eniten haittaa elämää. En ole oireiden alun jälkeen nukkunut illasta aamuun yhtäkään yötä putkella. Välillä joudun turvautumaan nukahtamislääkkeisiin, koska on pakko, mutta eihän sekään vie mua syvään uneen, juontaja harmittelee.

Willman on tehnyt pitkän uran juontajana. Tuon roolin ulkopuolella hän on esiintynyt esimerkiksi vuonna 2021 tosi-tv-sarjassa Olen julkkis... Päästäkää Minut Pois!

Willman kertoo kokevansa, että vaihdevuosista puhuminen on auttanut häntä itseään selviämään oireista, mutta hän toivoo, että hänen avoimuutensa auttaisi myös muita niistä kärsiviä.

Juontaja muistelee, että syöpään sairastuessaan hän puhui myös siitä avoimesti. Myöskään vaihdevuosiensa suhteen hän haluaa olla avoin ja hän kannustaa myös muita samaan asennoitumiseen.

– Kannattaa yrittää suhtautua mahdollisimman rehellisesti ja avoimesti vaihdevuosiin, koska kyseessä on täysin inhimillinen ja luonnollinen asia.

Omiin oireisiinsa Willman ei voi sairastetun syövän takia hyödyntää hormonihoitoja. Hän kuitenkin kehottaa niitä tai muuta apua vaihdevuosien aiheuttamiin oireisiin tarvitsevia hakeutumaan tarpeen tullen lääkärien puoleen.

– Lääkärille kannattaa myös rohkeasti puhua, jos tulee tarve, koska lääkinnällistä apua oireisiin voi löytyä, Willman kehottaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?