Voiko Käärijä voittaa viisut? Ruotsalainen asian­tuntija pamauttaa julki suoran mieli­piteensä – vain yksi asia voi koitua Suomen kohtaloksi

Ruotsin Loreen ja Suomen Käärijä ottavat mittaa toisistaan Liverpoolissa järjestettävissä euroviisuissa toukokuussa. Ruotsalainen viisuasiantuntija uskoo Loreenin vievän pidemmän korren Suomi-Ruotsi -ottelussa.

12.3. 14:26

Jos viisufaneihin, asiantuntijoihin ja kansainvälisiin vedonlyöntitoimistoihin on uskominen, euroviisujen voitosta kisaavat tänä vuonna Ruotsi, Ukraina, Suomi ja Norja.

Ruotsin Loreen kappaleellaan Tattoo on kisan ehdoton ennakkosuosikki, mutta Loreenin voitto ei ole mikään läpihuutojuttu, Aftonbladetin toimittaja ja viisuasiantuntija Torbjörn ”Tobbe” Ek sanoo Ilta-Sanomille.

Ek sanoo, että Suomella on tänä vuonna euroviisuissa edustajanaan todellinen helmi, joka on syystäkin herättänyt innostusta viisufanien keskuudessa.

– Mielestäni Cha cha cha ansaitsee sijoittua kolmen parhaan joukkoon. Uskon todellakin, että Käärijä tekee suomalaiset ylpeiksi ja Suomi saa parhaan sijoituksen sitten Lordin voiton, Ek sanoo IS:lle.

Käärijän ”possujuna” nähdään Liverpoolin euroviisulavalla toukokuussa.

Viisuasiantuntija sanoo Ruotsin tämän vuoden viisuedustajan olevan taattua ruotsalaista laatua: viimeisen asti hiottu esitys, jonka tulkitsee jo kertaalleen viisut voittanut Loreen.

– Ruotsilla oli vain yksi vaihtoehto ja se oli lähettää Loreen euroviisuihin. Hän on ehdottomasti oikea valinta voittajaksi ja kenen tahansa muun voitto olisi aiheuttanut kohun Ruotsissa, Ek sanoo.

Loreen voitti lauantaina Melodifestivalenin ja edustaa Ruotsia viisukarkeloissa. Hän on voittanut euroviisut vuonna 2012.

Ek toteaa Tattoo-kappaleen somereaktioiden, kappaleen striimausten ja vedonlyöntikertoimien puhuvan puolestaan.

– Kappale ja show ovat uskomattomia ja esiintyjä on ainutlaatuinen, hän kuvailee.

Lue lisää: Loreenin viisu­voittoa pidetään jo lähes varmana – ruotsalais­lehti: ”Omituinen ja upea” Käärijä voi pilata ruotsalaisten ilon

Mutta entäs Käärijä? Voiko Suomi haastaa tosissaan Ruotsin viisuvoitosta?

Todellakin voi, Tobbe Ek painottaa. Loreenilla on kuitenkin yksi valttikortti Suomeen verrattuna, joka voi lopulta ratkaista kisan. Ek kuvailee Loreenin esityksen olevan hiottu viimeistä yksityiskohtaa myöten, ja se yleensä puhuttelee sekä yleisöä että juryja.

Käärijän esitys taas erottuu joukosta, mutta uppoaako se juryihin?

– Suomen esiintyjässä, kappaleessa ja esityksessä on sitä karkeutta ja erikoisuutta, jota eurooppalaiset äänestäjät ovat arvostaneet viime aikoina. Cha cha cha voi hyvinkin olla äänestäjien suosikki, mutta ehkä kappale on vähän liian hiomaton juryjen mielestä, Ek arvioi.

Ruotsi on voittanut euroviisut peräti kuusi kertaa. Edellisen kerran ruotsalaiset juhlivat voittoa vuonna 2015, jolloin Måns Zelmerlöw räjäytti potin kappaleella Heroes.

Ruotsin ongelma voi olla se, että esitykset alkavat tuntumaan liian täydellisiltä.

Viisuasiantuntija Tobbe Ek uskoo, että yksi Ruotsin menestyksen salaisuuksista on se, että Ruotsissa euroviisut ovat äärimmäisen vakava asia. Pelkkä hyvä ei riitä, vaan kappaleen ja esiintyjän on oltava erinomaisia.

– Biisinkirjoittajat, levy-yhtiöt ja artistit tekevät ankarasti töitä tehdäkseen kappaleita ja löytääkseen esiintyjiä, kiinnostavat yleisöä ja joita kuunnellaan mielellään useita kertoja, Ek sanoo.

– Salaisuus on se, ettemme valitse maamme edustajaa hetken mielijohteesta, vaan tarkoin järjestetyn karsinnan kautta, joka vuodesta toiseen tuottaa valtavia hittejä Ruotsissa.

Kappaleiden ja esitysten hiomisella on kuitenkin Ekin mukaan myös omat riskinsä.

– Ruotsin ongelma voi olla se, että esitykset alkavat tuntumaan liian täydellisiltä. Eurooppalaiset voivat ruveta etsimään jotain persoonallisempaa.

Ek sanoo, ettei Ruotsi voisi lähettää Cha cha chan kaltaista kappaletta viisuihin.

– Valitettavasti en usko, että se olisi mahdollista. Minusta olisi mahtavaa, Cha cha chan tyylinen kappale kisaisi Melodifestivalenissa, mutta jostain syystä karsinnoissa suositaan viimeisteltyjä ja täydellisiä esityksiä, eikä kulmikkaita tai erikoisia kappaleita, Ek harmittelee.

Lue lisää: Kommentti: Käärijällä on yksi valttikortti Loreenia vastaan – sen todistavat lukuisat reaktiovideot

Käärijä ja Cha cha cha -kappale ovat aiheuttanut valtavasti innostusta ympäri Eurooppaa. Tobbe Ek sanoo IS:lle olevansa erityisen iloinen siitä, että tänä vuonna Suomi kisaa viisuissa nimenomaan suomenkielisellä kappaleella.

– Olen hyvin iloinen siitä, että suomalaiset äänestivät tänä vuonna kisan parasta kappaletta, vaikka se onkin suomenkielinen. Aikaisemmin ajateltiin, että äidinkielellä esitetyt kappaleet ovat jotenkin huonommassa asemassa englanninkielisiin kappaleisiin verrattuna, mutta nyt kieltä voidaan pitää jo etulyöntiasemana. Se voi erottaa kappaleen muista ja korostaa kappaleen erityisyyttä.

Lue lisää: Näin Suomen kansa hurmattiin – viisi täys­osumaa Käärijän esityksestä

Ruotsalainen viisuasiantuntija uskoo vakaasti, että Käärijä sijoittuu parhaan kolmen joukkoon euroviisuissa.

Mitä mieltä ruotsalaiset sitten ovat Käärijästä ja Cha cha cha -biisistä?

– Rehellisesti sanottuna suurin osa ruotsalaisista ei ole kuullut Käärijästä tai Cha cha chasta. Kappale on Spotifyn maailman viraaleimmat -listalla, mutta se ei ole mitään verrattuna Top 200 -listaan, Ek kertoo.

– Mutta omistautuneiden viisufanien mielestä, eli niiden, jotka seuraavat kilpailua ja eri maiden karsintoja, Cha cha cha on ehdottomasti yksi suosikeista. Joten ruotsalaiset euroviisufanit pitävät kappaleesta, vaikka eivät ymmärräkään sanoja.

Viisuasiantuntija Torbjörn ”Tobbe” Ek.

Aftonbladetin toimittaja ja viisuasiantuntija Tobbe Ek uskoo, että tänä vuonna Pohjoismaat kisaavat viisuvoitosta.

– Ei se ole skandaali, jos Suomi voittaa Ruotsin euroviisuissa, mutta kilpailu on todella mielenkiintoinen, sillä sekä Ruotsi että Suomi, ja Norjakin, ovat ennakkosuosikkeja. Tästä on tulossa Pohjoismaiden voittotaistelu, hän kertoo.

– Totta kai ruotsalaiset kannustavat omaa esiintyjäänsä, ja toivomme, että Loreen tekee johnnyloganit ja voittaa viisut toistamiseen. Jos niin ei käy, niin olen aivan varma, että ruotsalaiset toivovat Suomen voittavan. Teillä on mahtava kappale ja esiintyjä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?