Tänään tv:ssä elokuva, jossa nähtiin niin paljon seksiä, että sitä ihmeteltiin jopa television uutislähetyksessä

26. tammikuuta 2000 ensi-iltansa sai Levottomat, joka mullisti suomalaista elokuvakenttää.

Mikko Nousiainen ja Laura Malmivaara tähdittivät Levottomat-elokuvaa 20 vuotta sitten.

7.3. 15:52

Levottomat jätti lähtemättömän vaikutuksen kotimaiseen elokuvakenttään. Kolmekymppisten ihmissuhteiden monimutkaisuudelle ääriviivat piirtänyt Levottomat oli ohjaaja Aku Louhimiehen suuri läpimurto.

Louhimiehen esikoisohjauksessa paljasta pintaa ja seksiä näkyi niin paljon, että aihe nousi jopa illan uutislähetykseen.

Eroottinen avomielisyys mainittiin myös monissa elokuvan saamissa ensi-iltakritiikeissä. Valtaosassa niistä sävy oli haukkuva.

Vähemmän puhuttiin siitä, kuinka osuvasti Levottomat kuvasi parikymppisten tuskaa: sellaista pahaa oloa, että pää räjähtää.

Nuorten aikuisten maailmankuvaa peilannut elokuva jakoi rajusti kriitikoiden mielipiteet. Kirjavista arvosteluista ja alastomuuden aiheuttamasta kohusta huolimatta – tai ehkä juuri niiden ansiosta – Levottomat keräsi ennätysmäiset katsojaluvut.

Aikansa elokuvasta tuli lopulta sukupolvikokemus.

Elokuvassa Mikko Nousiainen esittää railakasta poikamieselämää viettävää ambulanssilääkäri Aria, joka harrastaa yhden yön suhteita.

Elämässä kaikki on päällisin puolin hyvin, mutta mikään ei tunnu Arista miltään. Laura Malmivaaran esittämä Tiina saa kuitenkin käännettyä miehen pään ja Ari suostuu tavoistaan poiketen tapaamaan hänet toisen kerran.

Ensi-illan lähestyessä Nousiaisen valtasi epävarmuus. Hän uskoi Levottomien edustavan uutta aaltoa suomalaisessa elokuvassa. Siitä voisi tulla sanomista.

– Tiesin, että totta kai tämä tulee herättämään kohua, mutta luotimme omaan tekemiseemme. On jopa hieman vaikeaa selittää, kuinka samaan aikaan sitä osasi odottaa, mutta kuitenkaan ei, Nousiainen kertoi IS:lle tammikuussa 2020.

– Lopulta se palaute ja arvostelu tulivat niin isolla kädellä vastapalloon – myös henkilökohtaisesti – että sitä oli vaikeaa käsittää.

Nousiainen nosti esiin myös sen, kuinka elokuva vaikutti aikansa nuorten aikuisten keskustelukulttuuriin ja sen vapautumiseen.

– Se oli äärettömän hienoa ja arvokasta.

Viimeisten 20 vuoden aikana Levottomat on pyörinyt televisiossa useampaan otteeseen ja myös uudemmat sukupolvet ovat ottaneet elokuvan omakseen.

Levottomat-elokuvan näyttelijäkaartia vasemmalta: Irina Bjöklund, Valtteri Roiha, Matleena Kuusniemi, Petteri Summanen, Laura Malmivaara ja Mikko Nousiainen.

Toiseenkin rakoon Levottomat osui: suomalaisen elokuvan uuteen nousuun.

Vain vuotta aiemmin ensi-iltansa oli saanut Olli Saarelan Rukajärven tie. Se oli sotaelokuva, mutta täysin nuoren ohjaajansa näköinen: aivan erilainen verrattuna aiempien vuosikymmenten suomalaisiin sotaklassikoihin.

Rukajärven tiessä käsiteltiin enemmän tunteita ja henkilösuhteita kuin hyökkäyksiä tai upseerien ja sotilaiden välejä.

Tuon edellisen vuoden 1999 kymmenen katsotuimman elokuvan joukkoon kuuluivat toki Timo Koivusalon nostalgiapaukku Kulkuri ja joutsen sekä Åke Lindmanin vanhan polven draama Lapin kullan kimallus, mutta myös Aleksi Mäkelän letkeä äijäily Häjyt. Se jylläsi perinteisestä Suomi-aiheestaan huolimatta Hollywood-tyyliin elokuvatähtien voimalla.

Levottomat oli Häjyihinkin verrattuna täysin uutta: yhtä aikaa sliipattu ja syvällinen, sekä kaunis että ruma. Yhtä aikaa puoleensavetävä ja luotaantyöntävä. Sekä kiihottava että ahdistava.

Sellaista kuin elämäkin on.

Levottomat Sub-kanavalla tiistaina 7.3.. klo 21:00.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?