Ruotsalaishistorioitsijan ennustus: Estelle jää Ruotsin viimeiseksi monarkiksi – ”Kuningasperheen päivät ovat luetut”

Tutkijan ennustuksen mukaan Ruotsi on tasavalta 30-40 vuoden kuluttua.

6.3. 19:15

Historioitsija ja toimittaja Herman Lindqvist , 79, ennustaa Aftonbladetille, että prinsessa Estelle jää Ruotsin viimeiseksi hallitsijaksi.

– Monarkialla on enää muutama vuosikymmen jäljellä, eikä siinä ole mitään ihmeellistä, Lindqvist toteaa.

– 30 tai 40 vuotta, mutta ei enempää.

Lindqvist tunnetaan populaarista tavastaan kirjoittaa historiasta. Hän on julkaissut teoksia muun muassa Napoleonista ja Ruotsin historiasta. Taitavana historian elävöittäjänä pidetty Lindqvist tunnetaan myös tv-ohjelmistaan.

Lindqvistin mukaan kiinnostus kuninkaallista perhettä kohtaan tasaantuu ajan myötä, kun yhä useampi Bernadotten perheen jäsen menee naimisiin muiden kuin kuninkaallisten kanssa – ja saavat enemmän ei-kuninkaallisia lapsia.

– Loppujen lopuksi on turha jatkaa. Valitettavasti, Lindqvist toteaa ja ennustaa prinsessa Estellen olevan maan viimeinen monarkki.

Lindqvistin mukaan hovin saama tuki häviää pitkällä aikavälillä.

Hän toteaa, että näin käy, vaikka suurin osa ruotsalaisista puolueista – maltilliset mukaan lukien – ovat tasavallan puolella.

– Tänään yksikään puolue ei ole valmis käsittelemään asiaa, koska enemmistö ruotsalaisista kannattaa kuninkaallisia. Mutta yleinen mielipide muuttuu pian ja silloin alkaa hovin purkaminen, Lindqvist kertoo.

Herman Lindqvist tiedetään Suomen ystäväksi. Lindqvist julkaisi vuonna 2017 teoksen Mannerheim: Marsken, masken, myten. Teos on suomennettu ja se ilmestyi WSOY:n kustantama nimellä Mannerheim: Mies naamion takana.

– Kaikki tällainen vaatii aikaa Ruotsissa. Monarkiasta tasavaltaan ei siirrytä kahvitauon aikana. Lukuisten tutkimusten, kansanäänestysten ja perustuslakipäätösten jälkeen tasavalta on tosiasia ja prinsessa Estellen kannattaa varautua tähän, historioitsija uskoo.

– Lopulta monarkia on vesittynyt niin paljon, että kuninkaallisia ei ole enää tarpeeksi jäljellä.

Lindqvist ei tiedä, mitä elossa oleville kuninkaallisille tapahtuu valtiomuodon vaihtumisen jälkeen.

– Pitäisikö heille antaa jonkinlainen ”laskuvarjo”? Eläke? Kuinka suuri eläke? He haluavat varmaan pitää maalauksensa, huonekalunsa ja jäädä linnaan? Ennen kuin tämä prosessi on valmis, kuluu monia, monia vuosia.

Lue lisää: Tänään tv:ssä: kruununprinsessa Victorialle maksetaan vuosittain hulppea summa – esiin nousee kriittinen kysymys

Lindqvistin mukaan monarkiasta häviää glamour, kun kuninkaallisessa perheessä ei ole enää montaa prosenttia siniverisiä jäljellä.

– Jos asiaa katsoo kunnolla, niin tuleva vaihtoehto ei ole se hauskempi vaihtoehto, monarkiaa kannattava Lindqvist toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?