Wayne Shorter on kuollut

Legendaarinen jazzsaksofonisti kuoli tänään torstaina 89-vuotiaana.

Saksofonisti Wayne Shorter teki uskomattoman uran jazzmusiikin parissa.

2.3. 21:21

Legendaarinen saksofonisti Wayne Shorter on kuollut 89-vuotiaana, kertoo New York Times. Asian lehdelle vahvistaa muusikon tiedottaja Alisse Kingsley.

Kingsleyn mukaan Shorter menehtyi Kaliforniassa torstaina. Hän kuoli sairaalassa, mutta muusikon kuolinsyytä julkisuuteen ei ole paljastettu.

Shorter ehti tehdä uskomattoman uran etenkin jazzmusiikin parissa. Hän keikkaili uskomattomat 60 vuotta, aina vuodesta 1958 vuoteen 2018, jolloin keikkalavat jäivät terveysongelmien johdosta taakse, mutta esimerkiksi säveltämistä hän jatkoi vielä vuosien ajan.

Shorter soitti urallaan muun muassa Miles Davisin ja Art Blakeyn johtamissa legendaarisissa jazzbändeissä, joiden ohella hän oli vuonna 1970 mukana perustamassa Weather Report -yhtyettä. Shorter ehti uransa aikana esiintyä myös muun muassa Carlos Santanan, Herbie Hancockin ja Marcus Millerin kanssa.

Huikean uransa aikana Shorter haali 12 Grammy-palkintoa ja liudan muita merkittäviä tunnustuksia.

Shorter oli äärimmäisen arvostettu ja kunnioitettu muusikko. Tässä hän vuonna 2000 yhden monista Grammy-palkinnoistaan kanssa.

New Jerseyn Newarkissa vuonna 1933 syntynyt Shorter ehti näiden saavutusten lomassa myös sivistää itseään. Hän opiskeli musiikkia New Yorkin yliopistossa, josta valmistui vuonna 1956.

Suomessa Shorter nähtiin vuosikymmenten varrella useita kertoja. Ensi kertaa pohjolaan hän saapui jo 1960-luvulla ja Shorterin soittoaan kuultiin vielä esimerkiksi vuoden 2015 Pori Jazz -festivaaleilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?