HS: Katariina Souri päätti abortoida vaikeasti vammaisen lapsen – tragedialla oli kaksi peruuttamatonta seurausta

Katariina Souri päätyi tekemään abortin, sillä vauva olisi ollut vaikeasti vammainen ja joutunut luultavasti lukuisiin leikkauksiin.

Kaatariina Souri teki vuonna 2006 abortin, eikä voinut tulla enää sen jälkeen raskaaksi.

28.2. 9:17

Taiteilija Katariina Souri paljastaa Helsingin Sanomien haastattelussa sekä torstaina ilmestyvässä elämäkerrassaan, että hän teki vuonna 2006 abortin.

Souri kertoo Eveliina Talvitien kirjoittamassa Kata-teoksessa (Like), että raskauden aikana otettu lapsivesinäyte vahvisti epäilyt vakavasta synnynnäisestä kehityshäiriöstä. Sikiö tutkittiin tarkemmin varhaisessa ultrassa, jota Souri odotti useamman viikon.

Kirjan mukaan Sourin raskaus näkyi jo, ja ajatus lapsen menettämisestä tuntui kammottavalta. Tutkimuksissa selvisi, että kaikki sikiön elimet toimivat normaalin peilikuvana. Ainoastaan sydän oli omalla paikallaan, mikä ei ollut tässä tapauksessa hyvä uutinen.

– Jos sydän olisi noudattanut muiden elinten peilikuvamaista sijaintia, lapsi olisi voinut selvitä ja elää terveen elämän, Souri kertoo kirjassaan.

– Lapsi kyllä saattaa säilyä hengissä synnytykseen saakka, mutta kuolee tai joutuu useampaan avosydänkirurgiseen leikkaukseen heti synnytyksen jälkeen. Joka tapauksessa hän jäisi vakavasti monivammaiseksi, lääkäri totesi kirjan mukaan.

Souri päätyi anomaan erityislupaa raskauden keskeyttämiselle.

Hän kertoo Helsingin Sanomille, että hänelle ratkaisevaa päätöksen teossa oli se, ettei hän olisi kyennyt katsomaan sivusta, kun lapsi joutuu kärsimään.

– Mua ei ahdistaisi se, että lapsella olisi jokin vamma vaan se, että joutuisin katsomaan pienen lapsen toistuvia avosydänkirurgisia toimenpiteitä kykenemättä tekemään mitään. Ajatus oli mulle aivan hirveä, ylivoimainen. Tiesin, etten tulisi selviämään siitä, Souri sanoo HS:n haastattelussa.

Raskaus oli edennyt niin pitkälle, että Souri joutui synnyttämään sikiön.

– Olisi tärkeää, että menisit katsomaan kuollutta lastasi, useampi hoitaja muistutti Sourin elämäkerran mukaan, kun hän heräsi nukutuksesta.

Souri kieltäytyi. Hän kertoo Helsingin Sanomille katuvansa päätöstään.

– Siinä elämäntilanteessa tuntui, etten pysty menemään. Jos olisin mennyt, se olisi ehkä nopeuttanut suruprosessia, Souri sanoo Helsingin Sanomissa.

Raskauden keskeytyksellä oli elämäkerran mukaan Sourille pysyviä seurauksia.

– Osa istukasta jäi synnytyksen jäljiltä kohtuun. Kaavinta tuhosi mahdollisuudet tulla enää koskaan raskaaksi, Souri kertoo kirjassaan.

Surua oli hankala käsitellä, ja se koetteli Sourin avioliittoa. Hän ajautui etäämmälle aviomiehestään Janne Janhosesta ja pari jätti ensimmäisen avioerohakemuksensa joulukuussa 2006. Hakemus peruttiin pian, mutta pari erosi lopulta hieman myöhemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?