Amerikkalainen YouTube-tähti pamahti Tampereelle ja julkaisi videon matkaansa syystä – keräsi 16 tunnissa lähes 400 000 katsojaa

Valokuvaamista rakastava amerikkalainen tiedenörtti innostui laitteesta, joka mittasi sekunnin tuhannesosan tarkasti ennen nykyajan tekniikkaa.

Destin Sandlinin YouTube-video tamperelaisen Kameratorin ikivanhasta laitteesta kerää katsojia YouTubessa.

27.2. 15:30

Tiedeviestinnän amerikkalaistähti, jopa kymmeniä miljoonia katsojia yksittäisille YouTube-videoilleen keräävä insinööri Destin Sandlin kävi viime kesänä Tampereella.

Nyt tiedetään myös käynnin syy: tamperelainen Kameratori. Analogisen valokuvaamisen suurena ystävänä tunnettu Sandlin halusi tutustua yritykseen, jonka erityisaloihin kuuluu muun muassa vanhojen kameralaitteiden kunnostaminen.

Vierailu poiki videon, jonka Sandlin julkaisi sunnuntaina.

– Parin päivän vierailun aikana hän ihastui laitteeseen, jollaisen olemassaolosta hän ei ollut edes tietoinen.

Kyseessä on 1930-luvulla Saksassa kehitetty mekaaninen testeri, jolla mitataan aikaa. Ei vain tunteja tai sekunteja vaan millisekunteja.

Nykytekniikalla kyse ei ole ihmeestä, mutta aikanaan kyseinen Ernst Leitz Gmbh:n kehittämä laite oli tekniikan huipputuote. Laitteen ansiosta kyettiin valmistamaan kameroita, joiden suljinnopeus on millisekunti eli yksi sekunnin tuhannesosa.

Pidempien aikayksiköiden kuten vuosikymmenten saatossa Leitzin testeri on jäänyt unholaan.

Kameratorin toimitusjohtaja Jussi Lehmus pitää testeriä upeana osana kameroiden historiaa.

– Videolla Sandlin selittää laitteen toimintaperiaatteen ja pyrkii todentamaan, mittaako vanha testeri aidosti mitä sen pitäisi, Kameratorin toimitusjohtaja Jussi Lehmus kertoo.

Kameratorin testeri saattaa Lehmuksen mukaan olla laatuaan ainoa koko maailmassa.

– Mitään oikeaa käyttöä testerille ei tietystikään ole, sillä modernit testerit tekevät saman erilaisilla teknisillä ratkaisuilla, mutta teknisenä innovaationa tämä on ollut aikanaan mullistava ja testeri on upea osa kameroiden historiaa.

Lähes satavuotias laite oli edelläkävijä. Kuvan laite Tampereella saattaa olla ainoa, joka on säilynyt tähän päivään.

Smarter Every Day -sivustoa ylläpitävä ja samannimistä YouTube-kanavaa ylläpitävä Sandlin julkaisi videon sunnuntaina.

Sandlin on Yhdysvalloissa tunnettu persoona muutenkin. Hän oli yksi kolmesta YouTube-persoonasta, joka oli juontamassa presidentti Barack Obaman haastattelua Kansakunnan tila -puheen jälkeen vuonna 2016.

Sandlinin YouTube-videoista suosituin on kerännyt jopa 86 miljoonaa katsojaa. Video suljintesteristä on kerännyt 16 tunnissa jo lähes 400 000 katsojaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?