Lola Odusoga kertoo tv:ssä, miksi hän aikoinaan jätti koulut käymättä

Lola Odusoga vieraili Arto Nybergin ohjelmassa kertomassa kirjoittamastaan lastenkirjasta, jossa seikkailee pieni tyttö, joka osaa puhua kiharan tukkansa kanssa.

Lola Odusoga jätti lukion kesken töiden vuoksi.

27.2. 8:45

JUONTAJA, vuoden 1996 Miss Suomi ja somevaikuttaja Lola Odusoga vieraili sunnuntaina Arto Nybergin vieraana. Ylen ohjelmassa näytettiin videoita Odusogan missivuodelta, joista yhdellä nuori nainen kertoi unelmoivansa lentoemännän ammatista sekä tulevansa huippumalliksi.

Videon jälkeen Nyberg toteaa kysyvästi, ettei Odusogasta lopulta tullut lentoemäntää.

– Ei tullut, tuli vähän töitä, jotka vaikuttivat lukion käymiseen ja tartuin töihin. Totesin, että koulut joskus sitten.

Miettiessään taaksepäin Odusoga kokee misseyden olleen hänelle kannattavaa, vaikka nykymaailmassa hän saattaisi valita toisin.

– Aina sanon, että mielestäni olen sillä matkalla edelleen. Olen koko elämäni tehnyt työtä sillä periaatteella, että keikka kuin keikka, se on aina ollut askel seuraavaan.

Hyvin tehdyn keikan jälkeen Odusoga on saanut suositusten avulla itselleen seuraavan työtehtävän. Koulunsa keskeyttäneelle nuorelle suositukset ovat olleet elintärkeitä.

– Ansioluettelot ovat aika erikoiset ja niitä ei moni ymmärrä, kun siellä ei sitä koulusta valmistumista esimerkiksi ole. Kyllä sanon, että tavallaan se (misseys) elättää vieläkin.

Nykyisin Odusogan pitää kiireisenä tv-tuotannoissa työskentely ja yksittäisesti keikat eri tehtävien muodossa.

Nyt häneltä ilmestyy myös 27. helmikuuta Lolan suuri salaisuus -niminen lastenkirja. Kirjassa seikkailee pieni tyttö, joka pystyy puhumaan hiustensa kanssa.

Odusoga kertoo ohjelmassa halunneensa aikoinaan myös edistää suvaitsevaisuutta.

– Sehän lähti laukalle ja täysin lapasesta. Kaikki tilaisuudet, mitkä mitenkään voitiin yhdistää siihen, että jotenkin siellä olisi hyvä tuoda tällaisia asioita esiin, niin jokaiseen tuli kutsua tulla paikan päälle. Jos olisin tehnyt pelkästään sitä, olisin tehnyt ilmaistyötä koko vuoden.

Samalla alkoi tulemaan paljon vihapostia.

– Ne on ne rumimmat palautteet, mitkä kirjeitse tuli joskus 90-luvulla, ne on edelleen hallussa.

Nykyisin vihakommenttien lähettäminen on vielä helpompaa sosiaalisen median kautta. Odusoga myöntää osan kommenteista olevan kamalia.

– Mutta jos ajattelet itse, että olet periaatteessa kasvanut siihen, että saat jotain palautetta koko ajan joka päivä, niin eihän se loppupeleissä hirveän kauaa vaikuta. Tulet todella nopeasti immuuniksi sille.

Lola Odusoga sijoittui vuoden 1996 Miss Universum -kilpailussa kolmanneksi.

Odusoga on puhunut saamastaan vihapalautteesta myös aiemmin. Vuonna 2022 hän kertoi saaneensa sosiaalisessa mediassa yllättävän anteeksipyynnön.

Sosiaalisessa mediassa julkaistussa kuvakaappauksessa näkyi yksityisviesti, jonka lähettäjä pahoitteli sitä, että oli aikanaan puhunut Odusogasta rasistisesti. Viestissään lähettäjä myös kiitti Odusogaa tämän esilläolosta.

– Minun lapsista ei tule edes vähääkään rasistin alkuja. Minä itse en edes näe ihon värejä ollenkaan vaan ihmisiä. Kiitos Lola, että olet rikastanut ja normalisoinut minun ajatusmaailmaa, viestin lähettäjä kirjoitti.

Ex-missi koki tärkeäksi nostaa esille saamansa viestin.

– Maailma muuttuu ja ihmiset muuttuvat. Oon kiitollinen, jos olen saanut vaikutettua edes yhden ihmisen asenteisiin, hän kirjoitti.

Helmikuun alussa Odusoga kirjoitti sosiaalisessa mediassa oppineensa elämänsä aikana erityisesti yhden tärkeän asian.

– Kun joskus aikanaan oppi ja tajusi sen, että muiden mielipiteillä ei todellakaan ole väliä, se helpotti suuresti omaa elämää.

Tärkeintä on siis hyväksyä itse itsensä. Ei hakea hyväksyntää muilta, hän linjaa.

– Mä tiedän itse mitä olen, tiedän mitä osaan ja mitä en, tiedän syyt miksi jotain teen ja jotain en, miksi jotain tapahtuu ja jää miksi jokin jäi lopulta tapahtumatta. Tiedän itse mitä olen saavuttanut, ja mitä on jäänyt saavuttamatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?