Hollywood-tähdet ostivat lapsilleen paikat yliopistoon ja nolo skandaali oli valmis – näin heille kävi

Näyttelijät Felicity Huffman ja Lori Loughlin jäivät rysän päältä kiinni yrittäessään lahjoa lapsensa yliopistoon. He saivat vankilatuomiot ja jättisakot. Skandaalista syntyi myös nyt nähtävä tosipohjainen draamaelokuva.

Joulukuussa kuvattu Felicity Huffman piti vankilatuomion jälkeen pitkään hiljaiseloa, mutta on nyt palaamassa näyttelijäksi.

27.2. 19:38

Neljä vuotta sitten Yhdysvaltoja ja eritoten sen julkkispiirejä ravisutti laaja lahjontaskandaali. Kymmenet varakkaat vanhemmat olivat maksaneet jopa satojatuhansia dollareita saadakseen lapsensa sisään korkeatasoisiin yliopistoihin.

Lahjonnasta syytettiin monia julkisuudesta tuttuja henkilöitä, kuten suositusta Täydelliset naiset -sarjasta tuttua Felicity Huffmania sekä Sydämen kutsumus -sarjan näyttelijää Lori Loughlinia.

Kumpikin sai lopulta lyhyen vankilatuomion.

Lue lisää: Näyttelijätähti maksoi liki puoli miljoonaa lahjuksia saadakseen tyttärensä huippuyliopistoon – FBI paljasti uskomattoman huijausskandaalin

Aluksi syyllisyytensä kiistänyt Lori Loughlin sai vankilatuomion ja mittavat sakot muotisuunnittelijamiehensä kanssa.

Nämä uskomattomat tositapahtumat ovat päätyneet myös tänään nähtävään Adam Salkyn ohjaamaan draamaelokuvaan College Admissions Scandal (2019).

Korkeakouluopiskelijoiden lahjontaskandaaliin perustuvassa tarinassa kaksi äveriästä äitiä, kysytty sisustussuunnittelija Caroline (Penelope Ann Miller) ja menestyneen rahoitusfirman omistaja Bethany (Mia Kirshner) haluavat pakkomielteisesti teini-ikäiset lapsensa parhaaseen mahdolliseen opiskelupaikkaan.

Koska lasten oma koulumenestys ei aivan riitä, äidit ottavat menestyneen koulutuskonsultin johdolla käyttöön päivänvaloa kestämättömät keinot tuhoisin seurauksin.

College Admissions Scandal -elokuva nähdään nyt ensi kertaa Suomen tv:ssä.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI syytti vuonna 2019 kolmeakymmentä varakasta ihmistä lahjonnasta, joka koski pääsyä hyvämaineisiin lukioihin ja yliopistoihin.

Syytteiden mukaan varakkaat vanhemmat olivat lahjonnan lisäksi auttaneet huijaamaan pääsykokeissa ja valehdelleet jälkikasvunsa urheilutaidoista ja -saavutuksista.

– Syytetyt ovat käyttäneet lahjontaa ja muita huijauksen muotoja helpottaakseen lastensa pääsyä lukioihin ja yliopistoihin, syytteessä todettiin.

Felicity Huffman tunnusti maksaneensa opintokonsultti Rick Singerille 15 000 dollaria tyttärensä Sophian SAT-kokeiden tulosten parantamisesta, jotta tytär varmasti pääsee läpi.

People-lehdelle antamassaan lausunnossa näyttelijä vakuutti, ettei hänen tyttärensä tiennyt mitään äitinsä edesottamuksista.

– Otan täyden vastuun ja olen syyllinen. Kadun ja häpeän tekoani. Hyväksyn kaikki seuraukset, joita tekoni aiheutti. Tyttäreni ei tiennyt toimistani. Olen pettänyt hänet, Emmy-voittaja vuodatti.

Felicity Huffman myönsi nopeasti syyllisyytensä ja katui tekoaan.

– Eritoten haluan pyytää anteeksi niiltä oppilailta, jotka tekivät paljon töitä päästäkseen kouluun. Haluan myös pyytää anteeksi niiltä vanhemmilta, jotka ovat tehneet suuria uhrauksia tukeakseen lapsiaan ja tehneet sen rehellisellä tavalla. Tyttäreni auttaminen ei oikeuta minua rikkomaan lakia.

Vuonna 2020 Huffmanin ja näyttelijä William H. Macyn tytär Sophia hyväksyttiin täysin laillisin keinoin Carnegie Mellonin yliopistoon opiskelemaan teatteritaidetta.

30 000 euron sakkoihin tuomittu Huffman vietti 11 päivää kalifornialaisvankilassa lokakuussa 2019 ja suoritti 250 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Hän katosi julkisuudesta pidemmäksi aikaa, mutta on sittemmin palannut näyttelijäksi ja tuottajaksi.

ABC-kanava ilmoitti marraskuussa 2020, että Huffman näyttelee pääosaa baseball-joukkue Sacramento River Catsista kertovassa sarjassa, jossa hän on myös osatuottajana.

Felicity Huffman (kesk.) oli yksi jättisuositun Täydelliset naiset -ohjelman päätähdistä ja yksi Hollywoodin kuumimpia näyttelijänimiä, kun ohjelma pyöri vuosina 2004-2012.

Lori Loughlin virui vankilassa kaksi kuukautta ja hänen muotisuunnittelijapuolisonsa Mossimo Gianulli viisi. Kummatkin tuomittiin mittaviin sakkoihin ja yhdyskuntapalveluun. Loughlin joutui maksamaan 150 000 euron sakot.

Pariskunnan väitetään maksaneen 442 000 euroa lahjuksia, jotta heidän tyttärensä Olivia Jade Giannullin tiedoissa lukisi valheellisesti, että tämä on ollut mukana soutujoukkueessa. Tämä auttoi hänet Etelä-Kalifornian yliopistoon.

Kun lahjonta tuli ilmi, YouTube-tähdeksi kohonnut Olivia joutui jättämään yliopiston kesken. Loughlin myönsi oikeudessa tekonsa.

– Luulin, että toimin näin rakkaudestani lapsiini. Tosiasiassa se vain heikensi ja vähensi tyttäreni kykyjä ja saavutuksia, Loughlin kyynelehti.

Lori Loughlin on tunnettu sydämellisestä Sydämen kutsumus -sarjasta. Kuvassa myös Jaiven Natt ja Jack Wagner.

Pitkään hiljaiseloa viettänyt Loughlin vieraili 2021 When Hope Calls -sarjassa, Sydämen kutsumuksen spin-offissa. Hän näyttelee nyt myös Fall Into Winter -tv-elokuvassa.

College Admissions Scandal, maanantaina 27.2. Ava klo 23.00.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?