Hohto-elokuvasta syöksy­kierteeseen ajautunut Shelley Duvall katosi 20 vuodeksi julkisuudesta – tältä hän näyttää nyt

Shelley Duvall on tuttu näyttelijä erityisesti Hohto-elokuvasta. Kuvaukset iskivät tähteen kovasti, jonka jälkeen hän on kamppaillut mielenterveys­ongelmien kanssa. Nyt tähti nähdään 20 vuoden tauon jälkeen tuoreessa kauhuelokuvassa.

Shelley Duvall on tunnettu yhdestä ikonisimmista kauhuelokuvasta, Hohdosta. Nyt, vuosikymmenien jälkeen, Duvall palaa valkokankaalle.

28.2. 7:10

Tummahiuksinen Wendy Torrance on tuttu hahmo monille erään klassikkokauhuelokuvan faneille.

Stanley Kubrickin ohjaamassa Hohto-elokuvassa vuonna 1980 kyseistä hahmoa Jack Nicholsonin rinnalla näytteli tuolloin kolmekymppinen Shelley Duvall. Kauhuelokuvasta tuli huippusuosittu, mutta Duvallin elämässä elokuvan jälkeen tuli mahalasku. Duvall on kertonut aiemmin, kuinka elokuvan rankat kuvaukset vaikuttivat häneen syvästi ja romuttivat tähden terveyden.

Shelley Duvall oli uransa huipulla 1970–1980-luvuilla. Kuva vuodelta 1988.

Kubrickin luoma paine aiheutti Duvallille hiustenlähtöä, stressiä ja itkua, ja myöhemmin hän kärsi vaikeista mielenterveysongelmista. Duvall vetäytyi julkisuudesta täysin ja kertoi eläköityvänsä 2000-luvun alussa, mutta vuonna 2016 tähti osallistui Dr. Philin, eli Phil McGraw’n keskusteluohjelmaan, jonka jaksossa käsiteltiin mielenterveysongelmia.

Näyttelijän esiintymisestä ohjelmassa nousi valtava kohu, sillä Dr. Philin katsottiin käyttäneen hänen hätäänsä hyväksi. Duvall oli menettänyt koko omaisuutensa, eikä hän suostunut ottamaan apua vastaan vaikeisiin mielenterveysongelmiinsa. Duvall vetäytyi jälleen parrasvaloista.

Dr. Philin haastattelu Duvallille oli rankka. Vielä vuonna 2021 aihe tuntui Duvallista vaikealta.

Myös Duvallin itsensä mukaan haastattelu oli hänelle vaikea ja edelleen kolme vuotta sitten antamassaan haastattelussa näyttelijä meni vaikeaksi, kun Dr. Phil mainittiin.

Lue lisää: Tänään tv:ssä kauhuelokuvien klassikko, jonka tekeminen oli suistaa Shelley Duvallin terveyden raiteiltaan – palaa nyt näyttelemään 20 vuoden jälkeen

Lue lisää: Hohto-tähden Dr. Phil -vierailusta nousi valtava metakka – kertoo nyt, miten karmaiseva kokemus todella oli

Nyt 73-vuotias Duvall tekee paluun valkokankaille kauhuelokuvassa The Forest Hills. Tähti käy läpi uraansa People-lehden haastattelussa ja kertoo, miksi palasi valkokankaille.

Vuonna 1949 syntynyt Shelley Duvall näytteli lukuisissa elokuvissa jo parikymppisestä lähtien.

Duvallin ura alkoi jo 1970-luvulla sivuosasta komediassa Poika joka halusi siivet. Kahden seuraavan elokuvan jälkeen Duvall päätti toden teolla tehdä näyttelemisestä uransa. Kehuista ja huomiosta huolimatta Duvall ei koskaan tuntenut olevansa todellinen tähti.

– En tuntenut oloani kauniiksi. Minulla oli suuret silmät ja korvat, Duvall kertoo Peoplelle.

Vaikka Duvall työskentelikin 1970–1980-luvuilla Hollywood-jättien kanssa, kuten Woody Allenin elokuvassa Annie Hall (1977) ja Robert Altmanin ohjaamassa Kippari-Kallessa (1980) muun muassa Robin Williamsin rinnalla, tähti kertoo, että palkka oli silti suhteellisen pieni.

– Silloin ajateltiin, että naiset vain avioituvat rikkaiden miesten kanssa, jotka huolehtivat heistä taloudellisesti. Sellaista ei tapahtunut kaikille, Duvall muistelee.

Duvall itse oli tuolloin suhteessa muun muassa supertähtien, kuten laulaja Paul Simonin ja Beatlesin Ringo Starrin, kanssa. Näyttelijä ei halua muistella entisiä suhteitaan Peoplelle.

Robin Williams ja Shelley Duvall näyttelivät Kippari-Kallessa. Duvall esitti Kippari-Kallen rakastettua, Olgaa.

1990-luvulla Duvallin veli sairastui syöpään eikä näyttelijä voinut keskittyä töiden tekemiseen. Roolitarjoukset vähenivät.

– Se on pisin sapatti, jonka olen koskaan pitänyt, mutta tein sen todella tärkeistä syistä.

Shelley Duvall The Forest Hills -elokuvassa.

Uuden elokuvan myötä Duvall muisti, miksi hän rakastaa näyttelemistä, ja mikä sai hänet palaamaan valkokankaalle. Tällä kertaa hän ei halua lopettaa sitä.

– Se on niin hauskaa ja rikastaa elämää, Duvall toteaa.

Jopa palkinnot houkuttelevat näyttelijää.

Jessica Tandy voitti Oscarin, kun hän oli 80-vuotias. Minäkin voin edelleen voittaa, Duvall toteaa vinkaten silmää Peoplen toimittajalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?