IS:n tiedot: Yllätys perintö­riidassa, Vesa-Matti Loiri tekikin kaksi testamenttia

Taiteilija ja näyttelijä Vesa-Matti Loirin perinnönjaosta ei ole syntynyt sopua. IS:n tietojen mukaan Loirin tytär ja hänen ex-vaimonsa vastustavat taiteilijan viimeistä tahtoa.

22.2. 6:24

Syöpään viime elokuussa kuollut taiteilija Vesa-Matti Loiri teki viime keväänä kuukauden sisällä kaksi erilaista testamenttia.

Aikaisemmin julkisuudessa on kerrottu vain yhdestä, 25. huhtikuuta vuonna 2022 päivätystä testamentista. Nyt on käynyt ilmi, että Loiri oli tehnyt hieman erilaisen testamentin vain muutamaa viikkoa aiemmin, 7. huhtikuuta.

Vesa-Matti Loiri teki testamentit vain noin vajaat neljä kuukautta ennen kuolemaansa.

Ensimmäisestä, huhtikuun alkupuolelle päivätystä testamenttiversiosta Loiri oli jättänyt entisen vaimonsa Riitta Loirin nimen kokonaan pois. Toiseen, huhtikuun loppupuolelle päivättyyn testamenttiin Loiri lisäsi Riitta Loirin nimen, ja hän määräsi tälle 15 000 euroa.

Testamenteissa on myös muotoiluero Loirin omistaman Ramppivalo Oy:n jakamisesta. Ensimmäisessä versiossa Loiri määräsi yhtiön varat jaettavaksi rintaperillisten kesken, mutta jälkimmäisessä versiossa varat menisivätkin laajemmin määritellysti ”perillisille”.

Loiri toivoi testamentissaan, ettei hänen perinnöstään syntyisi riitoja.

Toiveesta huolimatta perinnönjaosta ei ole kuitenkaan syntynyt sopua. Riidat ovat pikemminkin paisuneet viime syksystä, jolloin IS uutisoi ensimmäisen kerran perintöerimielisyyksistä.

IS uutisoi viime marraskuussa, että tytär Jenni Loiri ei hyväksy isänsä laatimaa testamenttia. Nyt on käynyt ilmi, että myös taiteilijan ex-vaimo Riitta Loiri vastustaa molempia testamentteja.

Riitta Loirin mukaan testamentit eivät täytä niille määriteltyjä muotokriteereitä, sillä niistä puuttuvat testamentintekijän sosiaaliturvatunnus sekä tämän ja todistajien yhteystiedot.

Aiemmin on kerrottu, että Jenni Loiri on puolestaan vaatinut testamentin pätevyyden selvittämistä, koska hänen mukaansa isä oli testamenttia laatiessa jo vakavasti sairas sekä vahvasti kipulääkitty.

Testamentin lisäksi osapuolilla on riitaa siitä, kuka kuolinpesän tehtäviä hoitaa.

Toisin kuin muut perinnönsaajat, Riitta ja Jenni Loiri vastustavat lakimies Tuula Rainnon määräämistä kuolinpesän pesänselvittäjäksi ja pesänjakajaksi. Rainto on hakenut tehtävää oikeudelta Loirin testamenttimääräyksen mukaisesti.

Riitta ja Jenni Loiri eivät pidä Raintoa tehtävään luotettavana ja puolueettomana. Heidän mukaansa Rainto on tehtävään esteellinen sen takia, että tämä osallistui itse testamentin laatimiseen.

Jenni ja Riitta Loiri esittävät pesänselvittäjäksi ja pesänjakajaksi asianajaja Leena Vestoa. Oikeus päättää myöhemmin, kuka kuolinpesän tehtävät saa. Istunnon on määrä alkaa ensi kuussa.

Syöpää sairastanut Loiri kuoli viime elokuussa. Hän jätti jälkeensä yli 360 000 euron varallisuuden. Velkoja on noin 40 000 euroa, joten perillisille jää jaettavaa noin 320 000 euron edestä.

Loiri muisti viimeisimmässä testamentissaan lapsiaan, heidän äitiään sekä ystäviään.

Loiri määräsi lastensa Ukon ja Sammon äidille Stina Edelmannille (ent. Toljander) täydellä omistusoikeudella kaikki omistansa pianot, rummut ja äänilaitteet. Poika Sampo saa puolestaan kaikki Loirin omistamat puhaltimet.

Lapsuudenystävää Jorma Alvesaloa Loiri muisti neljällä itsemaalamallaan taululla. Manageriaan Pete Eklundia Loiri muisti Jussi- ja Emma-patsaillaan sekä Tallin Black Nights Film Festival -elämäntyöpatsaalla. Loiri toivoi myös, että Eklund olisi hoitanut Inarissa sijaitsevan mökin myynnin.

Alvesalo ja Eklund ovat ilmoittaneet, että luopuvat oikeudestaan Loirin perintöön. Eklund ei halua myöskään hoitaa mökin myyntiä.

Loiri kertoi vetäytyvänsä haastatteluista kokonaan syksyllä 2019, jolloin hänen elämäkertansa julkaistiin. Sittemmin hän esiintyi julkisuudessa hyvin harvoin. Loiri oli kuollessaan 77-vuotias.

Lue lisää: Lapset riitelevät Vesa-Matti Loirin perinnöstä – tytär ei hyväksy isänsä testamenttia

Lue lisää: Tällainen varallisuus Vesa-Matti Loirilta jäi

Lue lisää: Tällainen on Vesa-Matti Loirin testamentti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?