Julkisuudesta kadonnut Arttu Lindeman paljastaa podcastissa, kuinka onnettomuus moottoritiellä sai muuttamaan koko elämän – tältä hän näyttää nyt

Emma-palkittu artisti pisti koko elämänsä uusiksi auto-onnettomuutta seuranneina kuukausina.

Arttu Lindeman palasi parrasvaloihin Koputus-elokuvan kutsuvierastilaisuudessa 16. helmikuuta 2023.

18.2. 7:30

YOUTUBESTA julkisuuteen noussut Arttu Lindeman, 26, kertoo elämän­muutoksestaan ja uudesta urastaan nu metal -artistina Aki Linnanahde Talk Show -podcastissa. Tubetähti julkaisi ensimmäisen räppisinglensä Läikkyy kesäkuussa 2016 ja seuraavan vuoden Emma-gaalassa hän oli ehdolla kolmessa eri kategoriassa. Lindeman voitti yleisöäänien perusteella vuoden artistin Emman.

Vuonna 2020 Lindeman julkaisi toisen albuminsa, minkä jälkeen hän vetäytyi julkisuudesta. Tuona aikana Lindeman on hionut uutta tyyliänsä ja tehnyt musiikkia, joka poikkeaa täysin aiemmasta poppityylistä.

– Ulospäin näytti, että tuo on vähän noloa, mitä toi tyyppi tekee, että on jopa vähän meemiarvoa siinä toiminnassa, Lindeman muistelee aiempia musiikkijulkaisujaan Linnanahteelle.

Arttu Lindeman vuonna 2018.

– Se oli epätoivoista yritystä olla suosittu. Silloin määrittelin itseni sillä, että miten menee julkisuudessa.

Lindeman sanoo olleensa nuori, eikä pitänyt itsestään. Meni pitkään, ennen kuin hän alkoi uskaltaa myöntää kiinnostuksensa rokkia kohtaan ja mennä meikit naamassa vanhempiensa luo.

Muutos alkoi, kun Lindeman joutui auto-onnettomuuteen loppuvuodesta 2020 lähtiessään ajamaan Helsingin Pukinmäestä kotiin uudella Mersun citymaasturillaan.

– Oli ihan koiranilma, vettä satoi saavista, Lindeman kuvailee podcastissa.

Moottoritiellä oli jo talvirajoitukset, ja Lindeman kertoo nopeutensa olleen 98 kilometriä tunnissa. Moni muu ajoi hiljempaa, mutta Lindeman luotti uuteen autoonsa eikä uskonut, että se voisi joutua vesiliirtoon.

– Ohitin HSL:n bussin, ja se heittikin vesipatjan auton alle.

Lindemanin auto lähti liukumaan vasemmalle moottoritien keskivallin yli ja vastaantulevien kaistalle. Onnettomuustilanteesta puhuminen aiheuttaa Lindemanissa edelleen tunteita.

– Elämäni pelottavin hetki, meinaa tulla nytkin tunteet ylös.

– Elämä vilisi vähän silmissä, hän sanoo.

Keskivallilta maasturi nousi vastaantulijoiden kaistalle ja siitä liikennekaiteen päälle. Lindeman oli saanut autoa hallintaansa, ja törmäyshetkellä vauhtia oli enää 20 kilometriä tunnissa.

Lindeman nousi paniikissa ulos autostaan, joka roikkui kaiteen päällä renkaat 1,5 metrin korkeudella maasta. Hän sai apua paikalle pysähtyneeltä sivulliselta, joka hälytti apua 112-sovelluksella.

Järkytys purkautui tärinänä ambulanssissa, ja poliisit kuljettivat Lindemanin Keravalle.

– Siinä poliisiauton kyydissä kun istuin pimeässä kolisevassa kopissa, niin muistan ajatuksen... Se hävetti silloin, mutta olen saanut siitä voimaa, että jos oisin kuollut nyt, oisin kuollut meeminä, Lindeman kertoo.

Meemiydellä Lindeman tarkoittaa sitä, että hänen epätoivoinen yrityksensä olla suosittu kääntyi joskus vitsin puolelle.

Onnettomuus laukaisi Lindemanissa muutoksen.

– Silloin heräsin siihen, että ei toimi tämä homma.

Seuraavina kuukausina alitajunta prosessoi tapahtunutta, ja vuodenvaihteessa Lindeman sulki sometilinsä ja alkoi tehdä päivätöikseen some­markkinointi­videoita yrityksille. Illat hän pyhitti musiikille.

Lindeman kertoo kyseenalaistaneensa päätöstään monet kerrat.

– Kyseenalaistin, että ootko varma, vielä voi mennä takaisin, että tämähän on aika perseestä ja tästähän ei saa tuhansien eurojen korvausta, vaan satojen eurojen korvauksen, hän sanoo.

Päätös piti, ja Lindeman jatkoi muutostaan. Nykyisin hän tekee nu metal -musiikkia, mutta Läikkyy-esikoissingle on yhä keikkasetissä mukana.

Levy-yhtiön reaktio uudistuneeseen imagoon oli aluksi maltillinen, mutta pikku hiljaa biisit tekivät vaikutuksen.

–Ei nämä kyllä Arttu Lindemanin biisejä ole, mutta ihan makeita, Lindeman kertoo reaktiosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?