Teemu Keskisarja ajaa tuhansia kilometrejä kuussa ja kärsii muistiongelmista – menestynyt historioitsija palkkasi apuvoimia

Pikkulapsiarki vie Teemu Keskisarjan mehut ja johtaa ajatukset harhaan, mutta siitä huolimatta hän pyrkii kirjoittamaan 6-7 kirjaa vuodessa. Tv-sarjassa seurataan Tulilahden murhiin keskittyvää tutkimustyötä, joka alkaa takkuilla.

Teemu Keskisarja aloittaa uutuussarjassa yhden Suomen tunnetuimman rikoksen, Tulilahden murhien selvittämistyöt.

20.2. 13:34

Suomen tunnetuin historioitsija Teemu Keskisarja istuu kotona tietokoneen ääressä parivuotias tytär sylissään.

– Katsotaanko Amalia, mitä Eeva-täti ja Kaisa-täti ovat löytäneet Tulilahden murhasta?

– Joo... Jänis istui maassa, kukkuen..

Tytär lausuu tunnetun lastenlaulun sanoja omaan tyyliinsä, kun isä tutkii yhtä Suomen kuuluisinta murhamysteeriä.

Tyttären ja isän maailmat ovat kaukana toisistaan, ja Keskisarjan on myös vaikea keskittyä töihinsä lapsiperhearjen keskellä.

Televisiossa nähtävä neliosainen Teemu Keskisarja ja kuolleet ihmiset on mustan huumorin sävyttämä kertomus persoonallisen ja suorapuheisen suosikkikirjailijan päänsisäisestä maailmasta ja Tulilahden murhamysteeristä sekä sen selvitystyöstä.

Hän työntää lastenvaunuja syksyn lehtikasojen välissä ja ulkoiluttaa perheen koiraa samalla, kun selostaa seuraavan kirjaideansa ajatuksia nauhurille. Ajatukset katkeilevat, kun lapsi tarvitsee isäänsä.

Nauhuri on Teemu Keskisarjalla tärkeässä roolissa, jotta ajatukset pysyvät tallessa.

Uni- ja muistiongelmat vaivaavat, koska Keskisarja on yhtaikaa mukana liian monessa projektissa.

Hän kirjoittaa kirjoja ja kolumneja ja ajaa tuhansia kilometrejä kuukaudessa pitääkseen yli sata esitelmää vuodessa suosittujen kirjojensa faneille.

– Historia-asiat ovat päässäni aivan käsittämättömänä mössönä. Diagnosoimaton muistisairaus, Keskisarja analysoi dokumentissa itseään.

Samaan aikaan paineet ovat kovat, koska edellinen Kyllikki Saaren murhasta kertova kirja oli myyntimenestys.

Jopa 6–7 kirjaa vuodessa kirjoittavan kirjailijan tehokas kone alkaa osoittaa hyytymisen merkkejä, sillä Tulilahti-teos ei oikein tahdo edistyä.

Sarjassa Keskisarja kertoo, miten hän on palkannut itselleen kaksi apulaista taustatyötä varten, koska hänen aikansa ei enää riitä kaikkeen.

Apulaiset Eeva Tammi ja Kaisa Kautto matkustavat ympäri Suomea kaivamassa arkistoja ja haastattelemassa ihmisiä Keskisarjan puolesta.

Uutuussarjassa seurataan Teemu Keskisarjan ja hänen kahden apulaisensa Eeva Tammen ja Kaisan Kauton uutta kirjaprojektia.

Keskisarjalla ei ole myöskään halua tavata uusia ihmisiä.

Jouluaatossakin parasta on se, että vaimo ja lapset lähtevät muutamaksi tunniksi sukuloimaan, ja Keskisarja saa itse kirjoittaa rauhassa kotona.

Pikkusisko Aino Keskisarja purkaa Teemun nauhurille puhumat muistiinpanot ja mietelmät, jotta Teemu voi alkaa jatkotyöstämään niistä tarinoita.

Heinäkuisena yönä vuonna 1959 Heinävedellä Itä-Suomessa tapettiin raa’asti kaksi nuorta telttailemassa ollutta naista.

Heidät löydettiin vajaan kuukauden etsintöjen jälkeen haudattuna vesijättömaalle Tulilahden leirintäalueelle. Murhaajaa ei koskaan saatu kiinni.

Tästä lähtökohdasta alkaa Keskisarjan uusi tutkimus- ja kirjaprojekti – järkyttävä tarina, johon Keskisarja haluaa vastauksia.

Tuottoisan historioitsijan kirjaprojekti takkuilee heti alkuunsa. Useimmat Keskisarjan kirjoista ovat rosoisia ja makaabereja: tarinoita murhista, eläimiinsekaantujista ja sodista.

Avausjakson alussa Keskisarja muistelee Kyllikki Saaren mysteeriä, joka piinaa edelleen historioitsijaa ja saa tämän pohtimaan, pitäisikö pappi Kauko Kanervon hauta kaivaa auki.

Kuusi vuotta myöhemmin tapahtunut vastaavanlainen nuorten naisten, Eine Nyyssösen ja Riitta Pakkasen katoaminen Tulilahdella on herättänyt Keskisaaressa uuden kiinnostuksen.

Kyllikki Saaren tapauksen tavoin kyseessä on kesäyö, pyöräretki ja kauniit neidot. Voiko murhaaja olla sama kuin Kyllikki Saaren tapauksessa?

Keskisarjan tutkimukset alkavat: onko murhaaja poliisin vanha tuttu? Oliko murhaajia kaksi?

– Tulilahti innostaa, mutta onko se jotenkin sarjatuotantoa tai monistamista, jos heti Kyllikki Saaren perään tekee kirjan melkein yhtä kuuluisasta mysteeristä? Parempi kuitenkin tehdä kuin jättää tekemättä. Jotain paskaa sitä pitää kuitenkin yrittää, Keskisarja pohdiskelee sarjassa.

Sarkastinen ja itseironinen Keskisarja ei suodata sanomisiaan lainkaan.

– Sattumahan ratkaisee, mikä ihmisestä tulee isona. Itse pääsin Helsingin yliopistoon lukemaan historiaa vasta yli kolmikymppisenä – minimipisteillä, tuurilla.

Näin toteaa mies, jota pidetään Suomen parhaimpana historioitsijana.

Teemu Keskisarja ja kuolleet ihmiset on katsottavissa maanantaina 20.2. alkaen Yle Areena ja torstaisin 23.2. alkaen TV1 klo 20.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?