Simpauttajan näyttelijä Ahti Kuoppala on kuollut

Kuoppala teki elokuvien lisäksi pitkän teatteriuran.

14.2. 16:52

Näyttelijä Ahti Kuoppala on kuollut. Hän oli kuollessaan 92-vuotias.

Asian vahvistaa Ilta-Sanomille Kuoppalan tytär Virpi Kuoppala.

Kuoppala tuli tunnetuksi nimiroolista vuoden 1975 televisio-elokuvassa Simpauttaja.

– Olihan se televisioelokuvan nimirooli onnenpotku, jota ilman olisin paljon köyhempi myös kokemuksellisesti, Kuoppala kertoi 90-vuotiaana Helsingin Sanomien syntymäpäivähaastattelussa heinäkuussa 2020.

– Tein hahmon ansiosta pitkään privaattikeikkoja teatterityön ohessa, eikä kaverillisista kehujista ja ryypyn tarjoajista ollut matkoilla koskaan pulaa. Joskus otin, useimmiten en.

Sutkin naistennaurattajan rooli leimasi esittäjänsä vuosikausiksi.

– Kyllähän minua hojo-hojo-tervehditään vieläkin, mutta ei se haittaa. Tosiasiassa luulen, että Simpauttajan rooli oli antoisa myöhempiäkin tehtäviä ajatellen: minulla on ollut hyvin erilaisia työtehtäviä ihan valittavaksi asti. Simpauttajan vaikutusta taitaa olla sekin, että näin kaukaisessa teatterissa työskentelevälle on tarjottu myös mainoskeikkoja, Kuoppala kertoi Jaana-lehdelle antamassaan haastattelussa 1978.

Ahti Kuoppala näytteli nimiroolin Heikki Turusen romaaniin perustuvassa televisioelokuvassa Simpauttaja (1975).

Kuoppala teki pitkän uran teatterissa.

Hän näytteli 16 vuotta Kemin kaupunginteatterissa ja jäi eläkkeelle Jyväskylän kaupunginteatterista vuonna 1993.

Elonetin mukaan Kuoppalan merkittävimpiä – ja esittäjälleen itselleen mieluisimpia – näyttämörooleja oli Tuntemattoman sotilaan hihittelevä sotamies Vanhala. Tämän saappaisiin Kuoppala hyppäsi Pyynikin kesäteatterissa vuosina 1961–69 lähes 400 kertaa.

Jyväskylän kaupunginteatterissa hän sai Minnojen palkinnon roolisuorituksestaan näytelmässä Luulosairas.

Valkokankaalla Ahti Kuoppala näytteli vuodesta 1977 noin parisenkymmentä filmiroolia.

– Hän on olemukseltaan perussuomalainen mies, tosin sanavalmiimpi kuin normaali jurrikka, rempseämpi mutta myös lempeämpi, Peter von Bagh luonnehti näyttelijää teoksessaan Suomalaisen elokuvan uusi kultainen kirja (2005).

Televisiosarjoista Kuoppalan mieliinpainuvimpiin roolitöihin lukeutuu Rainer Mielosen rooli maalaiskomediassa Vain muutaman huijarin tähden (1998).

Luonnonsuojeluaiheisessa tv-sarjassa Pintaa syvemmältä (2015) hän esitti kalastaja Einari Näätästä, jonka järven turveliete pilaa. Eläytyminen tähän hahmoon oli Elonetin mukaan Kuoppalalle helppoa, sillä hänen oman Iissä sijaitsevan piilopirttinsä vedet olivat samentuneet samasta syystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?