Märtha Louise heivattiin ulos Norjan hovin tehtävistä – puhuu nyt suunsa puhtaaksi kuningasperheen päätöksestä

Prinsessan shamaanimies oli liikaa Norjan hoville.

Märtha Louise ja Durek Verrett

12.2. 15:30

Prinsessa Märtha Louise ja hänen shamaanirakkaansa Durek Verrett ovat olleet kihloissa viime kesäkuusta lähtien.

Prinsessa jätti hovin viralliset tehtävät viime syksynä. Ei kuitenkaan omasta tahdostaan.

Kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan 8. marraskuuta 2022 lähettämässä lehdistötiedotteessa todettiin ykskantaan, ettei heidän tyttärensä enää työskentele hovissa.

Nyt prinsessa paljastaa sunnuntaina lähetetyssä SVT:n Min sanning -ohjelmassa, miksi hänet haluttiin ulos hovista.

Märtha Louisen mukaan kritiikki hänen shamaanimiestään kohtaan oli kasvanut liian voimakkaaksi, ja sen pelättiin vahingoittavan Norjan monarkiaa.

Hyvällä ei katsottu myöskään Märtha Louisen enkelikoulua, jonka prinsessa perusti vuonna 2007 ystävänsä Elisabeth Nordengin kanssa. Uskomushoitoihin keskittyvä yritys ehti pyöriä parillakin eri nimellä, kunnes sen toiminta loppui vuonna 2018.

Prinsessa on erottautunut muusta kuningasperheestä tieteenvastaisilla uskomuksillaan ja maailmankatsomuksellaan.

Märtha Louise on kertonut avoimesti uskovansa muun muassa enkeleihin ja kiinnostuneensa erilaisista vaihtoehtohoidoista opiskellessaan Alankomaissa 90-luvun puolivälissä.

Lue lisää: Norjan prinsessa Märtha Louise jättää hovin viralliset tehtävät – taustalla kohusuhde shamaaniin

Ohjelmassa prinsessa kertoo, että hovista erottamisen taustalla oli vain ja ainoastaan Durek Verrett.

Shamaania on arvosteltu kovin sanoin ja asiantuntijat ovat pitäneet hänen esittämiään väitteitä hölynpölynä. Verrett muun muassa myi verkkosivuillaan yli 200 euroa maksavia medaljonkeja, joiden shamaani uskoi parantavan koronan.

Verrett on myös väittänyt, että lapset voivat saada syövän, mikäli he ovat tyytymättömiä.

Lue lisää: Prinsessa Märtha Louisen shamaani­rakkaan terveys romahti rajusti: odottaa nyt uutta munuaista – hääsuunnitelmat pistettiin tauolle

Prinsessa puolustaa miestään.

– Minua on kutsuttu puoskariksi ja miestäni vaikka miksi. Ihmiset eivät halua ymmärtää näitä juttuja, eivätkä he suostu tutustumaan vaihtoehtoisiin tapoihin tarkastella asioita, Märtha Louise sanoo.

Märtha Louise kertoo myös Verrettin kohtaamasta rasismista.

– Minulle on ollut täysin järkyttävää nähdä, kuinka paljon rasismia yhteiskunnassamme on.

Prinsessa lisää, että hän olisi mielellään pitänyt viralliset tehtävänsä ja vastaa ehdottomasti myöntävästi, mikäli kuninkaallinen perhe tarvitsee hänen palveluksiaan tulevaisuudessa.

Lue lisää: Norjan prinsessan omalaatuinen kihlattu on kohauttanut seksipuheillaan ja villeillä väitteillään – hoviasiantuntija latasi täyslaidallisen "puoskari-shamaanista"

SVT:n haastattelu on ensimmäinen, jonka jonka prinsessa on antanut sen jälkeen, kun hänen entinen aviomiehensä Ari Behn teki itsemurhan joulupäivänä 2019.

– Hermoni eivät ole vieläkään palautuneet normaaleiksi, hän toteaa.

Ohjelmassa prinsessalle näytetään videoleike Behnin hautajaisista, jossa hänen tyttärensä Maud pitää puheen isänsä arkun äärellä. Prinsessa joutuu nieleskelemään monta minuuttia, ennen kuin saa taas puhuttua.

Hän iloitsee, että Maud on voinut auttaa muita itsemurhaa harkinneita. Perhe on saanut noin 40 kirjettä, joissa kerrotaan, että Maudin puhe pelasti heidän henkensä.

Märtha Louise muuttuu erittäin tunteelliseksi, kun häneltä kysytään hevosista ja mitä ne ovat merkinneet hänelle.

Prinsessa kertoo, että herkkänä ihmisenä hän ei ole aina osannut suodattaa ulkomaailmasta tulevia ärsykkeitä. Hevosten parissa hän on kuitenkin löytänyt aina levollisen mielen.

– Hevoset ovat minulle selviytymismekanismi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?