Aamulypsy järjesti hautajaiset – seuraajat raivostuivat

Aamulypsyn juontajaryhmä osallistui ruukkukasvin hautajaisiin. Tämä oli joidenkin mielestä ”mauttomuuden huippu”.

Aamulypsy on tällä hetkellä Kissanristiäiskiertueella, jolla se osallistuu erinäisiin enemmän tai vähemmän tärkeisiin tilaisuuksiin eri puolella Suomea.

11.2. 16:42

Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelman kuuntelijan Rasmuksen muratti-ruukkukasvi kuoli.

Siispä Aamulypsyn väki kunnioitti tätä surullista perhetapahtumaa läsnäolollaan. Kasville järjestettiin hautajaiset.

Tilanne taltioitiin myös Aamulypsyn Instagramiin.

Hautajaiskuvassa saattoväki poseeraa mustissaan kuin körttiläiset Herättäjäjuhlilla.

– Lauantaiaamuna klo 8 hartaissa tunnelmissa muratin muistotilaisuudessa, kuvatekstissä kirjoitetaan.

– Ruukkukasvi lähti viimeiselle matkalle suomalaisiin tapoihin kuuluen voileipäkakkukahvien ja konjakin saattelemana. Kiitos Rasmukselle ja perheelle, että saimme ottaa osaa tähän arvokkaaseen tilaisuuteen.

Euroopanmuratti, joka tunnetaan myös nimillä varjomuratti ja kavereiden kesken ihan muratti vaan, on suosittu koristekasvi. Kuvan muratti ei liity tapaukseen.

Vahinko vain, etteivät kaikki pitäneet tilaisuutta yhtä arvokkaana.

Syy: ruukkukasville järjestetyn surujuhlan katsottiin karnevalisoivan ja halventavan tärkeää elämän ja kuoleman rituaalia.

Myös ajankohdan, jolloin Eurooppaa runtelee julma hyökkäyssota ja Turkin ja Syyrian aluetta on kohdannut inhimillinen tragedia maanjäristyksen muodossa, katsottiin olevan epäsopiva moiselle hupsuttelulle.

Jaajo Linnonmaa ja Anni Ihamäki jättivät Aamulypsyn viime joulukuussa noin 16 vuoden pestin jälkeen. Nyt Radio Suomipopin aamuohjelmaa juontavat Tinni Wikström, Juuso Mäkilähde ja Ilkka Ihamäki (ylärivi) sekä Tuukka Ritokoski ja Janni Hussi (alarivi).

Kommenttiraidalla tarjoillaankin Aamulypsyn porukalle suoranainen täyslaidallinen:

– Oon tosi pettynyt. Tätä ei voi ymmärtää ihminen, jolta on menehtynyt monta läheistä ihmistä. Yksi läheinen omaan syliini. Tiedän, voin aina äänestää omilla jaloillani ja aion niin tehdä, eräs seuraaja jyrisee.

– Melkomoista kuraa tarjoilette nyt, että ihan kyllä tosissaan osuu tähän maailman aikaan mikä nyt on meneillään muutenkin, samaa ala-arvoista paskaa, josta voi oikeutetusti tämmöinen lähes kaikki läheisensä haudannut ihan rehellisesti loukkaantua, toinen komppaa.

– Mauttomuuden huippu ja pohjanoteeraus aikuisilta (muka). Saisitte hävetä. Tänäkin Lauantaina jotkut hautaavat rakkaitaan.

Toisenlaisiakin mielipiteitä löytyy. Kaikki eivät suinkaan suhtautuneet muratin hautajaisiin yhtä penseästi.

Muun muassa tilaisuuden isäntä, kuuntelija Rasmus, kiittelee kommenteissa Aamulypsyä osallistumisesta. Monet seuraajat moittivat hautajaisia kritisoineita seuraajia myös ”mielensäpahoittamisesta”.

Muratin hoito

Muratti on sekä sisä- että ulkokasvi ja se voi kasvaa jopa 20-metriseksi.

Muratti (Hedera Helix tai euroopanmuratti ja varjomuratti) on suosittu, joskin talvenarka huonekasvi. Se on myös yksi ihmiskunnan varhaisimmista koristekasveista, jota on tavattu jo Englannin kivikautisista hautalöydöistä. Nahkea- ja kiiltävälehtinen köynnöskasvi voi kasvaa jopa parinkymmenen metrin pituiseksi.

Jotta sinun ei tarvitsisi järjestää muratille hautajaisia, lue tästä vinkit muratin hoitoon.

  • Muratti viihtyy puolivarjoisalla tai varjoisalla itä- tai pohjoisikkunalla. Kirjavalehtiset lajikkeet viihtyvät valoisammalla paikalla kuin vihreälehtiset lajikkeet. Pimeimpään vuodenaikaan kasvin voi siirtää valoisammalle ikkunalle.

  • Vihreälehtinen muratti viihtyy kasvukaudella 15–18 asteessa, mutta talvella se pitää viileämmästä: 5–10 astetta riittää. Kirjavalehtiset lajikkeet tarvitsevat kasvukaudella lämpimämmän paikan ja kaipaavat talvellakin 18–20 asteen lämpötilan.

  • Sumuttele murattia vedellä etenkin talvisin, sillä se pitää kosteasta. Älä laita kasvia lämpöpatterin läheisyyteen. Kuuma ja kuiva ilma kuivattaa muratin lehtiä. Suojele kasvia myös vihannespunkeilta, ripsiäisiltä ja kilpikirvoilta.

  • Kastele muratin multa kunnolla, mutta anna pinnan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Lannoita sitä kerran viikossa maaliskuusta syyskuuhun veteen sekoitettavalla, viherkasveille tarkoitetulla lannoitteella pakkauksen ohjeen mukaan.

  • Toisin kuin antiikin roomalaiset Dionysoksen ja Bacchuksen kunniaksi järjestetyissä orgioissa, älä syö muratin lehtiä. Murateissa on saponiineja, jotka voivat aiheuttaa vatsakipua, oksentelua, ripulia tai polttavaa tunnetta suussa tai nielussa.

Lähteet ja lisätietoja: Meillä kotona, Mustila Arboretum, Kotiliesi

Joka tapauksessa, karavaani kulkee. Ja huumoria, sitä pitää olla, totesi myös Tommi Korpelan tummasävytteisiä kaskuja hautausmaalla kertonut hahmo Ihmebantu-sarjassa.

Koko muistotilaisuus oli nimittäin osa Aamulypsyn Kissanristiäiskiertuetta. Siinä Radio Suomipopin aamushow’n juontajat vierailevat erinäisissä enemmän tai vähemmän tärkeissä tai erikoisissa tilaisuuksissa eri puolella Suomea.

Radio Suomipopin Instagramin mukaan Kissanristiäiskiertue jatkuu seuraavaksi Kuopioon.

Aamulypsy Radio Suomipopilla arkiaamuisin kello 6–10. Radio Suomipop ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?