Jope Ruonansuun veli muistelee lämmöllä legendaarista koomikkoa – ”Viimeinen mohikaani”

Seppo Ruonansuu kehuu veljestään Jopesta kertovaa dokumenttielokuvaa hienoksi, ”jopemaiseksi” tuotokseksi.

8.2. 20:23

Vuonna 2020 menehtyneen Jope Ruonansuun elämästä kertova dokumenttielokuva Jope Ite saa ensi-iltansa tämän viikon perjantaina.

Elokuvassa nähdään mukana useita kemiläisen koomikon ystäviä, työtovereita sekä perheenjäseniä. Lähipiiri elokuvan on jo nähnyt. Ruonansuun pikkuveli, Seppo Ruonansuu, kertoo kyynelten olleen herkässä.

– Tippa linssissä piti katsoa. Mutta niinhän sen pitääkin olla, silloinhan elokuva on onnistunut, Ruonansuu sanoo.

Elokuvan lopputulosta hän kuvaa vankasti ”jopemaiseksi”, koskettavista hetkistä huolimatta. Ruonansuu uskoo, että myös hänen edesmennyt veljensä olisi siitä nauttinut.

– Kehua pitää sen verran, että perhanan hyvin leikattu. Huumoria löytyy myös välistä, että ei ole liian vakavaa. Antaa semmoisen hyvän hengähdystaidon välillä.

Veljekset Seppo ja Jope Ruonansuu olivat hyvin läheisiä.

Jopea pari vuotta nuorempi Seppo oli erittäin läheinen veljensä kanssa. Lapsuuttaan Kemissä nuorempi veli muistelee lämmöllä.

– Jopestahan on niin kauheasti tarinoita, että pitäisi olla aikamoinen televisiosarja, jos niistä alkaisi tekemään, Seppo toteaa naureskellen.

Tie koko Suomen hauskuuttajaksi ei kuitenkaan ollut Jope Ruonansuulle tasainen ja lapsuuteen mahtui myös varjopuolia. Koomikkoa kiusattiin koulussa ja hän puhui eläessään kiusaamisen aiheuttamista arvista useaan otteeseen.

Seppo Ruonansuu kertookin, että dokumentissa käsitellään myös tätä rajua kiusaamista.

– Ne asiat kannattaisi monien katsoa, varsinkin kouluikäisten vanhempien. Antaisi pikkasen ajateltavaa.

Jope Ruonansuun tie kansan rakastamaksi hauskuuttajaksi ei ollut helppo.

Nuoresta asti veljeksiä yhdisti etenkin musiikki. Yhdessä he esiintyivät esimerkiksi albumilla Veljekset kuin kyljykset vuodelta 2012.

– Jopehan alkoi soittaa kauhean pienenä, kitaraa osasi soittaa ja rumpuja ennen kuin oli edes rumpuja nähnytkään. Se kehittyi niissä hommissa niin äkkiä, että vei minutkin mukaan musiikkihommiin. Se oli semmoista mukavaa yhteistä värkkäämistä, Ruonansuu muistelee.

Seppo Ruonansuu kuvaileekin Jopea eräänlaiseksi kansantaitelijoiden ”viimeiseksi mohikaaniksi”, joka taitoi useita taiteen eri lajeja. Hän ei usko, että vastaavaa moniosaajaa tulevaisuudessa löytyy.

– Jope hallitsi nämä musiikkihommat, näyttelijän työt, kaiken taiteeseen liittyvän. Epäilen, ettei tuon kaltaisia ukkoja tule enää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?