Emilia Vuorisalmi iloitsee siitä, että hänen työhönsä kuuluu niin luovuutta, tiedettä kuin esiintymistäkin.

Rakkauslääkäri Emilia Vuorisalmelta suoraa puhetta nykyajan deittailukulttuurista – tästä tietää olevansa tuhoisassa rakkauskoukussa

Rakkauslääkärinä tunnetuksi tullut Emilia Vuorisalmi panostaa tärkeisiin ihmissuhteisiin ja pitää säännöllisesti rakkauspäiviä. Yksinäisyyttä Vuorisalmi on kokenut uusissa elämäntilanteissa.


12.2. 9:15

Koko kropassa tuntuva rakastuminen, seesteisen rakkauden vaihe, ja sydänsurutkin.

Lääkärinä ja yrittäjänä tunnettu Emilia Vuorisalmi, 44, on kokenut rakkausrintamalla samanlaisia ryöppyjä kuin kuka tahansa.

Vuorisalmi on luennoinut niin rohkeudesta, rakkaudesta ja pelkojen voittamisesta kuin kirjoittanut kaksi rakastamista käsittelevää tietokirjaa.

– Työssäni olen halunnut löytää ratkaisun myös siihen, kuinka rakkauden neurokemialliseen tilaan voi päästä ilman parisuhdetta.

Ensi tiistaista ystävänpäivää Vuorisalmi viettää omien ystäviensä seurassa.

– Illan vietän rennosti poikaystäväni kanssa.

– Toivon, että ihmiset muistaisivat ystävänpäivänä myös sellaisia ystäviä, joiden kanssa ei olla välttämättä arkisin tekemisissä.

Ympäristöään Vuorisalmi kannustaa rakkaudellisiin tekoihin myös arjessa.

– Aito kohtaaminen ja läsnäolo ovat arjen luksusta. Ystävyyttä kannattaa vaalia myös sanoin, ja kertoa, että olet minulle tärkeä tyyppi. Parhaimmillaan ystävät tukevat toinen toistensa kasvua.

Vuorisalmen työarkeen kuuluu ennen kaikkea yrittäjyyttä sekä esimerkiksi puhujakeikkoja. Hän kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa siksi, että voi tehdä nelipäiväistä työviikkoa.

Joka toinen perjantai Vuorisalmi viettää ”rakkauspäivää” pian viisi vuotta täyttävän poikansa kanssa. Yhdessäolossa tärkeintä on läsnäolo ja suunnittelemattomuus.

– Saatamme käydä metsäretkellä tai seinäkiipeilemässä, mutta välillä lähikahvila ja pulla riittävät. Suunnittelemattomuus on aivoille todella tärkeää.

Työssään Vuorisalmi on mukana kehittämässä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvää lääkäripalvelua sekä paranemista tukevaa sovellusta. Somessa hän auttaa seuraajiaan löytämään juuri heille sopivia ja turvallisia menetelmiä omien haavojen työstämiseen.

– Tasapaino rakkaudessa puskuroi meitä, emmekä oireile fyysisesti yhtä helposti, Vuorisalmi sanoo.

Myös Kaveri-sovelluksen taustajoukossa toimiminen on lähellä Vuorisalmen sydäntä.

– Joka kolmas suomalainen on tutkitusti kokenut yksinäisyyttä jossain elämänsä vaiheessa. Itse olen kokenut yksinäisyyttä ulkomailta takaisin Suomeen muutettuani sekä eron ja uuden elämäntilanteen yhteydessä.

Kaveri-palvelun avulla voi hakea seuraa vaikkapa hiekkalaatikon reunalle tai elokuviin. Vuorisalmi kertoo, että palvelu toimii koko Suomessa ja on ilmainen.

Tinderistä hän puhuu myös rakkauslääkärin ominaisuudessa. Mitä aivokemiaan tulee, sovellus ruokkii ennen kaikkea nopeaa mielihyvää tarjoavan dopamiinin tuotantoa.

– Erilaisiin kiintymissuhteisiin tottuneet ihmiset käyttäytyvät Tinderissäkin eri tavoin. Jotkut hakevat koko ajan uutta ja parempaa, ja omalle käytökselle on vaikea asettaa rajoja. Kuin huomaamatta ollaan addiktion puolella.

Vuorisalmen uusista aluevaltauksista näkyvin on tv-sarja Kullannuput. Ylellä kaksi kautta esitetyssä ohjelmassa Vuorisalmi esittää materiaan mieltynyttä Jasminia, jolla riittää neuvoja sinkkuystävälleen Annalle. Anna hakee rakkautta tinderöinnillä ja jatkuvalla deittailulla.

Anna (Jessica Grabovski) ja Jasmin (Emilia Vuorisalmi) ovat Kullannuppujen ystävykset.

– Minun roolihahmoni pyrkii suojelemaan Annaa kaikin tavoin, mutta tekee tälle omien pelkojensa ja taustansa vuoksi myös hallaa.

Äskettäin Emilia huomasi, että hänen tv-sarjasta Tiktokiin ja Instagramiin laittamansa kohtaus on kerännyt yli puoli miljoonaa katsojaa.

– Jotkut tuntuvat sekoittavan minut ja roolihahmoni. Jasminin käyttämä kieli ja seksiohjeet ovat aika brutaalin härskejä. Itse en hänen puheitaan aina allekirjoita, mutta rakastan hahmoa ja sen tuomaa komiikkaa.

Sarjassa näytteleminen on Vuorisalmelle pitkäaikainen unelma.

– Täytin juuri 44 ja olen oppinut, että asiat tapahtuvat silloin, kun on niiden aika.

– Pitkään ajattelin, että olin jo ennättänyt menettänyt mahdollisuuden näytellä minulle merkityksellisessä pääroolissa. Olin ennättänyt painaa näyttelijähaaveeni villaisella, mutta nyt tunnen, että minun ei tarvitse mahtua vain yhteen lokeroon.

Rakkauslääkäri tietää, että stressihormonit laskevat ystävien seurassa. – Joskus kannattaa jättää vaikka treeni väliin, ja kokoontua ystävien kanssa saman pöydän ympärille.

Vuorisalmen kirjoista Rakkaus haltuun (WSOY 2020) on julkaistu monissa Euroopan maissa, viimeisimpänä Slovakiassa ja Saksassa. Kirja perustuu neurotieteelliseen ja psykologiseen tutkimustietoon sekä Vuorisalmen omiin kokemuksiin.

Rakkaustematiikkaan ja niin sanottuihin rakkaushormoneihin Vuorisalmi paneutui jo Sekaisin Lovesta (Otava 2015) kirjansa aikaan.

– Koko työni ydinsanoma on siinä, kuinka ihminen voi löytää onnellisuuden lähteet. Aivojen kemiallisen tasapainon ja rakkauden mahtavat, terveyttä edistävät vaikutukset voi valjastaa käyttöön myös ilman parisuhdetta.

– Jos ihmisellä on hyvä olla itsensä kanssa, rakkaushormonit dopamiini, serotoniini ja oksitosiini virtaavat tasaisesti ja keho toimii optimaalisesti.

Parisuhteessa rakastuneen motivaatio, elinvoimaisuus ja levollisuus voimistuvat siinä vaiheessa, kun kiihkeä alkuhuuma syvenee rakkaudeksi.

Dopamiini- ja stressihormonikoukussa oleva persoona hakee haastavia rakkauden kohteita. Tasapainoisuus ja turvallisuus eivät tunnu miltään.

– Jopa addiktioherkkyys vähenee, kun meillä on rakkaushormonit kestävästi hyvällä tasolla, Vuorisalmi kertoo.

Hän itse kuuluu dopamiinihakuiseen ihmistyyppiin. Rakkausrintamalla dopamiinihakuinen henkilö nauttii jännityksestä, seikkailusta, ja jonkin asteisesta vuoristoradastakin.

– Dopamiini- ja stressihormonikoukussa oleva persoona hakee haastavia rakkauden kohteita. Tasapainoisuus ja turvallisuus eivät tunnu miltään.

Intuitiivinen käytös ruokkii vääränlaisiin suhteisiin ajautumista.

– Toksisesta parisuhteesta ei ole aina helppo lähteä. Tiedän omakohtaisestikin sen, että päätökset ovat vaikeita eikä energia välttämättä riitä.

Vuorisalmen mukaan haitallisiin ihmissuhteisiin hakeutuminen voi juontaa juurensa lapsuuteen.

Jos lapsuus on ollut epävarma, sama, aikuisena toistuva neurokemiallinen olotila ei tunnu pahalta vaan turvalliselta.

Ennen nykyistä suhdettaan Vuorisalmi eli tyytyväistä sinkkuaikaa. – Pystyin nauttimaan yksinolosta, sillä olin muutenkin tasapainossa itseni kanssa.

– Onneksi aivot ovat plastisia, muovautuvia, ja pystymme luomaan uusia hermoyhteyksiä ja päästämään irti vanhasta, Vuorisalmi sanoo.

Monissa ystävissään ja potilaissaan Vuorisalmi on nähnyt, kuinka näiden oma energia on palannut itselle hyvää tekevien päätösten myötä.

Vuorisalmi itse sekoitti rakkaus- ja kipureaktiot kolmikymppisenä.

– Kun kipu ohjaa ihmistä, hän voi muodostaa riippuvuuden rakastumiseen. Aivan kuten lasi viiniä ei riitä alkoholistille, tuttu ja turvallinen ei kiinnosta rakkausaddiktia.

Niin kävi myös Vuorisalmelle.

– Reilut kymmenen vuotta sitten eron jälkeen olin elävä esimerkki siitä, mitä on olla rikki ja epätasapainossa.

Vuorisalmen sydänsuruja seuranneet kivut olivat jääneet päälle, ja hän kärsi paniikkikohtauksista, kovista selkäkivuista ja vakavista uniongelmista.

– Jossain kohtaa mietin jo, että mitä jos en parane näistä koskaan.

Kirjoittaessaan hän on käyttänyt termiä love rehab, rakkausvieroitus.

Vuorisalmen mukaan ihmisen on luovuttava vanhasta ja avattava itsensä, jotta elämään voi tulla uutta.

– Kun rakkaushormonit ovat tasapainossa, meillä on enemmän voimavaroja ja sisäistä turvaa tehdä isojakin muutoksia.

– On tehtävä paljon töitä, jotta totutuista käyttäytymismalleista pääsee eroon. Minä olen hyötynyt kehollisista harjoituksista, kuten meditaatiosta, oikeaoppisesta syvähengityksestä ja osteopatiasta.

Hänen kasvunsa edellytti myös tyhjään tilaan ja tylsyyteen totuttelua.

– Kipuni katosivat, kuin sain itseni tasapainoon, Vuorisalmi kertoo.

Tällä hetkellä hänen rakkausrintamalleen kuuluu hyvää. Vuorisalmi on ollut parisuhteessa pian vuoden.

– Tuntuu, että kaikki itseni kanssa tekemäni työ palkitsee ja osaan vihdoin ottaa vastaan rakkautta, joka tuntuu levolliselta ja helpolta.

– Meidän suhteemme on tasapainoinen, ja koen, että yksikkönä tuemme niin yhteistä matkaamme kuin toinen toistemme kasvua. Kumppanini tuo elämääni myös turvallisuuden tunnetta, hauskuutta ja keveyttä.

Meikki ja hiukset: Saara Pyykkö. Vaatteet: Vihreä jakkupuku Coster Copenhagen Villa Tremondosta, rannekorut A Beautiful Story ja sormus Emilia vuorisalmen oma I Choose Me.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?