Cindi Holm, 19, soitti kädet täristen Hannele Laurille ja esitti kysymyksen – näyttelijän reaktio yllätti

Cindi Holmin ohjaaman, Hannele Laurista kertovan dokumentin ensi-iltaa vietettiin Tampereella 31. tammikuuta.

Hannele Lauri ja Cindi Holm ystävystyivät dokumentin teon ohessa. Valitettavasti kaksikko ei ehdi nähdä toisiaan usein eri asuinpaikkojen vuoksi.

1.2. 10:00

– Käteni tärisivät ja ääneni värisi. Ajattelin, että meni syteen tai saveen, yritän, 19-vuotias Cindi Holm kertoo hetkestä, jolloin hän päätti ottaa puhelimen käteensä ja soittaa ihailemallaan näyttelijälle, Hannele Laurille, 70.

Holm halusi tehdä kunnianhimoisen ehdotuksen: nuori lukiolainen aikoisi kuvata Hynttyyt yhteen -tähdestä ja koko kansan tuntemasta näyttelijälegendasta dokumentin.

Holmin omaksikin yllätykseksi Lauri suostui dokumentin tekoon samalta istumalta.

– Minua liikutti. Ajattelin, että voi että, haluatko tehdä minusta dokumentin! Onhan minulle aina tullut kaikenlaisia pyyntöjä, mutta silloin on ollut kiireitä. Cindi hellyytti minut, Lauri kuvailee päätöstään IS:lle dokumentin ensi-illassa Tampereella.

Hannele Lauri ja Cindi Holm nauttivat toistensa kanssa työskentelystä: – Se oli hyvin helppoa, Lauri kuvailee.

Holm oli saanut päähänsä idean dokumentin tekemisestä jo vuonna 2019. Hän ihailee kovasti Lauria ihmisenä sekä hänen työtään. Kun Holm oli lapsi ja nuorempi, muut samanikäiset katsoivat sen aikaisia ohjelmia, mutta Holm tapitti hänen vanhempiensa nuoruuden lempisarjoja.

– Olen katsonut nuoresta asti kaikki Hynttyyt yhteen -jaksot ja Spede Show’t. Minua ei niinkään kiinnosta, kuinka kuuluisa henkilö on, vaan se ihminen. Mielestäni Hannele on ihmisenä valloittava persoona, ihana ja sydämellinen. Se, että hän lähti opiskelijatyöhön mukaan, kertoo noista asioista paljon, Holm kuvailee.

Holm teki Hannele Lauri, ”Hanna” dokumentin osana lukionsa kurssia, mutta dokumentti oli täysin hänen itsenäisesti tuotettu projektinsa. Hän luki ja katsoi pohjatyöksi Laurin haastattelut, teki käsikirjoituksen ja kysymysrungon, hankki itse kuvaajat ja soitti mahdollisille sponsoreille, joita Holm saikin runsaasti lähtemään mukaan.

Cindi Holm seurasi unelmiaan ja sai tehtyä idolistaan dokumentin, joka meinasi päätyä jopa televisioon.

Koronan vuoksi kuvaukset siirtyivät ja projekti kohtasi ongelmia. Kun kuvaukset saatiin kuitenkin lyötyä lukkoon, Holm ja hänen kummitätinsä kuvaajien kanssa ajoivat Laurin kotiin Nurmijärvelle. Dokumentin haastatteluosuudet purkitettiin päivässä.

Dokumenttiprojektin myötä Holm ja Lauri ystävystyivät yli 50 vuoden ikäerosta huolimatta.

– Jo Hannelen kanssa soitetut puhelut olivat nauruntäyteisiä. Kuvauspäivänä paransimme maailmaa niin dokumentin äärellä kuin keittiössä röökillä, Holm ja Lauri naurahtavat.

Lopulta dokumentti valmistui, ja se kertoo juuri siitä mistä pitääkin, Hannele Laurista. Dokumentissa Lauri kertoo elämästään aloittaen lapsuudesta päätyen siihen, milloin hän aikoo eläköityä. ”Ei näyttelijä eläköidy”, Lauri toteaa dokumentissa. Taustalla vilisee arkistomateriaalia Laurin tekemistä tv-ohjelmista ja valokuvia nuoresta näyttelijänalusta niin teatterilavoilla kuin nauramassa Vesa-Matti Loirin kanssa.

Dokumentissa käsitellään Laurin lapsuutta, nuoruutta, sitä, kuinka hän totesi nuorena aikuisena rehtorilleen lopettavansa koulun kesken ja hakevansa Teatterikouluun, ajoista Veskun, Spede Pasasen ja Eija Vilppaan kanssa, äidiksi ja isoäidiksi tulemisesta, musertavista menetyksistä ja siitä, mikä saa Laurin hymyilemään.

Hannele Lauri kertoo, että Cindi Holm ”hellyytti hänet” ja hän suostui dokumentin tekoon samalta istumalta.

Laurille itselleen oli tärkeää, että dokumentista välittyy hänen todellinen luonteensa. Näyttelijän mukaan ihmiset usein olettavat Laurista asioita hänen roolihahmojensa perusteella, vaikka eivät tunne koko henkilöä lainkaan.

– Minusta saattaa roolien perusteella saada kuvan, että olen kauhean kova ja itseäni täynnä, mutta en oikeasti ole. Ihmiset ajattelevat, että olen se roolihahmo ja sekoittavat faktaa ja fiktiota, Lauri kuvailee.

– Julkisuudenhenkilöistä kirjoitetaan ihan kamalia asioita internetissä ja luullaan, että tunnetaan ne ihmiset, Holm lisää.

Lauri jatkaa, että hän on todella kyllästynyt siihen, kuinka ihmiset kohtelevat julkisuudenhenkilöitä esimerkiksi keskustelupalstoilla tuntematta itse ihmistä.

– Kaikkia ei tarvitse rakastaa, mutta voi kun kaikki oppisivat kunnioittamaan jokainen toisiaan. Haukkuminen on sellaista kuin me emme olisi ihmisiä ollenkaan, Lauri toteaa.

Dokumentilla Holm haluaakin rikkoa sitä, millaiseksi ihmiset saattavat kuvitella Laurin ja paljastaa tämän luonteesta ja ihmisyydestä uusia puolia.

Cindi Holm ja Hannele Lauri toivovat, että dokumentti tuo Laurin todellista luonnetta ja persoonaa esiin, sillä ihmiset peilaavat Lauria yleensä tämän roolihahmoihin.

Dokumentin piti näkyä jopa televisiossa. Holm oli saanut sopimuksen AlfaTV:n kanssa, mutta kanava meni konkurssiin kaksi viikkoa ennen dokumentin valmistumista.

– Se harmitti totta kai, mutta enemmän koin sääliä työntekijöitä kohtaan, jotka menettivät työnsä. Elämässä sattuu kaikenlaista, mutta niiden yli mennään eikä maailma kaadu siihen, Holm kertoo Laurin kompaten vieressä.

Tällä hetkellä uutta sopimusta televisioesitykseen ei ole, mutta Holm kertoo viritelleensä jotain levitystä dokumentilleen. Hän haluaa ehdottomasti jatkaa dokumenttien parissa myös tulevaisuudessa, mutta myös näytellä. Lauri kannustaa Holmia tavoittelemaan unelmiaan, kuten hänkin aikoinaan teki. Laurista Suomessa ei aina anneta mahdollisuuksia monenlaiseen yrittämiseen.

– Annettaisiin tilaa ihmisten kokeilla ja tarjota tuotoksiaan eikä heti tuomita, että ”sinä olet ohjaaja ja sinä näyttelijä, älä tee tuota”. Minäkin haluaisin joskus ohjata, Lauri paljastaa.

– Tosin olisin siinä varmaan aika kamala. Poikani sanoi kerran, että olisin siinä niin kauhea, että menisin vain itse eteen näyttelemään, Lauri nauraa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?