Lola Odusoga kertoo suorasukaisesti saamastaan kohtelusta – oppi kantapään kautta merkittävän asian

– Oon kokenut sellasen matkan omassa elämässäni, että moni ei edes käsitä, Odusoga kirjoittaa Instagram-päivityksessään.

Usko itseesi äläkä hae hyväksyntää muilta, Lola Odusoga valistaa.

1.2. 17:19

Juontaja, vuoden 1996 Miss Suomi ja somevaikuttaja Lola Odusoga on julkaissut Instagram-tilillään painokkaan palopuheen.

Sen voinee tiivistää seuraavaan ajatukseen: Koirat haukkuu, karavaani kulkee.

Monenlaista huutelua ja somearvostelua itsekin vuosien saatossa kokenut Odusoga aloittaa tekstinsä listaamalla, mihin kaikkeen viheliäiseen ihmiset kykenevät.

Lue lisää: Lola Odusogan bikinikuva poiki välittömästi läjän törkeitä kommentteja – pamautti julki uuden version ja kipakan kirjoituksen

Puhekieliseen sävyyn kirjoittavan Odusogan mukaan ihmiset ”lyttää, dissaa, kadehtii, tuomitsee, valehtelee, epäilee, vähättelee, sulkee ulkopuolelle, kohtelee huonosti, kyseenalaistaa”.

Tiivistettynä: eivät arvosta.

Mikä siis avuksi?

Siihen Odusogalla on neuvo.

– Kun joskus aikanaan oppi ja tajusi sen, että muiden mielipiteillä ei todellakaan ole väliä, se helpotti suuresti omaa elämää.

Tärkeintä on siis hyväksyä itse itsensä. Ei hakea hyväksyntää muilta, hän linjaa.

– Mä tiedän itse mitä olen, tiedän mitä osaan ja mitä en, tiedän syyt miksi jotain teen ja jotain en, miksi jotain tapahtuu ja jää miksi jokin jäi lopulta tapahtumatta. Tiedän itse mitä olen saavuttanut, ja mitä on jäänyt saavuttamatta.

Tässä puhuu kokemuksen syvä rintaääni.

– Oon kokenut sellasen matkan omassa elämässäni, että moni ei edes käsitä, Odusoga huomauttaa.

Siispä on hyvä vetää rehellisesti vain omaa linjaa eikä antaa ristituulten horjuttaa tasapainoilua elämän nuoralla.

– Elä omaa elämääsi, tee omat valintasi, ja toteuta just niitä asioita joita sä haluat. Älä anna muiden lytätä ja pienentää sua, äläkä jää odottamaan hyväksyntää muilta.

Näiden sanojen myötä Odusoga toivottaa hyvää viikkoa seuraajilleen.

Missiuransa jälkeen useissa juontotehtävissä sekä yrittäjänä toiminut turkulaissyntyinen Odusoga on saanut elämänsä aikana kokea niin rasismia kuin seksismiäkin.

Odusogan viesti on otettu vastaan yksimielisellä hehkutuksella. Monet kirjoittavat oivaltaneensa saman, Odusogan tavoin, vasta niin sanotusti kantapään kautta.

– Puhun usein samasta asiasta. Tekee niin tai näin on se jonkun mielestä aina väärin. Kaikkia ei voi miellyttää. Riittää että arvostaa itseään, eräs Odusogan seuraaja kirjoittaa.

Odusoga on ottanut monesti aiemminkin kantaa kaikenlaiseen sivusta huuteluun. Hän on kertonut saavansa jatkuvalla syötöllä asiatonta huomauttelua erityisesti ulkonäöstään.

– Nykyään törmään jatkuvasti siihen, että ihmiset epäilevät minun olevan sairas, koska painan enemmän kuin missivuonna 1996. Ihmisten tajuntaan on iskostunut, että pelkästään painolla ja painoindeksillä on väliä, vaikka todellisuudessa terveyteen vaikuttaa moni muukin asia, hän avautui taannoin Helsingin Sanomille.

Vuonna 1996 Miss Suomeksi kruunattu ja saman vuoden Miss Universum -kolmoseksi sijoittunut, turkulaissyntyinen Odusoga oli Suomen ensimmäinen tummaihoinen missi. Hän kertoi viime syksynä Me Naisten haastattelussa kokeneensa ulkopuolisuutta jo lapsena. Hän joutui koulukiusatuksi rasistisin perustein.

– Sain kuulla ihonväristäni jatkuvasti ja ikävästi. Jouduin pienestä asti selittämään vieraille itseäni, taustaani, perhesuhteitani – ja kummallista kyllä, jopa suomenkielentaitoani.

Lue lisää: Kun Lola Odusoga oli lapsi, hänen ihoaan ja hiuksiaan haluttiin kosketella – kertoo nyt kummallisen kysymyksen, johon häneltä kysyttiin selitystä

Hän kertoi myös päätyneensä tabujen rikkojaksi hieman vastoin tahtoaan – yksinkertaisesti olemalla oma itsensä.

Siispä on ollut helpointa vain porskuttaa eteenpäin muiden huutelusta välittämättä.

– Hajuton, mauton ja väritön en ole ollut koskaan. Osa ihmisistä on tykännyt minusta, osa vihannut. Enää vuosiin en ole jaksanut stressata ihmisten mielipiteistä, Odusoga linjasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?