Tällainen on tänään alkava Elämäni biisin korvaaja – ruotsalaiset innostuivat

Elämäni biisi -ohjelman paikalla TV1-kanavan lauantai-illoissa nähdään kevään ajan Hengaillaan-viihdeshow, jonka puikoissa ovat juontaja Jenni Poikelus ja tuomari Riku Rantala. Myös katsojat voivat osallistua tänään alkavaan visailuun kotisohvilla.

Julkkikset kisaavat toisiaan vastaan Jenni Poikeluksen juontamassa ja Riku Rantalan tuomaroimassa Hengaillaan-matkailuvisassa.

28.1. 16:00

Lauantai-iltojen uusi, tänään alkava viihdeohjelma Hengaillaan perustuu Ruotsissa huippusuosittuun På spåret -ohjelmaan, jota on tehty jo vuodesta 1987 lähtien.

Ohjelmaa tehdään nyt ensimmäistä kertaa jossakin muualla kuin sen kotimaassa, ja tämä oli iso uutinen Ruotsissa.

På Spåretista poiketen TV1:n Hengaillaan on suora lähetys – ja muitakin eroja on.

Pääidea on kuitenkin sama: joka jaksossa studiossa nähdään neljä julkkiskisaajaa, jotka istuvat äänieristetyissä junavaunuissa ja lähtevät ”junamatkalle” eri kohteisiin ympäri maailmaa testaamaan matkailuun liittyvää yleistietoaan.

Julkkikset kisaavat toisiaan vastaan pareittain. Seitsemän suoran lähetyksen päätteeksi ratkeaa, ketkä kruunataan voittajiksi.

Avausjaksossa toisistaan ottavat mittaa tiimiparit Sauli Koskinen ja Cristal Snow sekä Meeri Koutaniemi ja Laura Malmivaara.

Kotikatsojille ohjelma tarjoaa niin ikään haastetta, sillä visaan voi osallistua myös pelaamalla kotipeliä Yle-sovelluksella.

Suoran lähetyksen juontaa ensi kertaa tv:n livelähetyksien parissa nähtävä Jenni Poikelus, ja kisan tuomarina toimii maailmanmatkaaja Riku Rantala.

– Kun minua pyydettiin tähän juontajaksi, niin ihmettelin, miksi minulle soitetaan, koska enhän minä ole mikään viihdeohjelman juontaja, Jenni muistelee tilannetta, jossa ei omien sanojensa mukaan osannut puhua itsestään mitään positiivista.

– Mutta kyllähän tähän rooliin oli pakko hypätä. Rikun kanssa on niin hyvä meininki ja helppo tehdä töitä.

Jenni Poikelus ei itse ajattelut olevansa viihdeohjelman juontaja, kun hänelle pestiä tarjottiin.

Riku Rantala on todellinen visailuihminen, joka osallistuu usein pubivisoihin ja pelaa mielellään lautapelejä, kuten Trivial Pursuitia. Ohjelma on kuin hänelle luotu.

– Itsehän osallistuisin tähän ohjelmaan ihan täysillä, jos en olisi tuomarina, Riku nauraa.

– Rakastin aikoinaan myös kunnon tv-visoja, kuten Thilia Thaliaa, joten tämä on kuin paluu vanhoihin hyviin aikoihin.

Hänen Docventures-aisaparinsa Tunna Milonoff on yksi kauden kilpailijoista.

Mukana ovat myös Kirsi Alm-Siira, Lotta Backlund, Esko Eerikäinen, Janne Grönroos, Jani Halme, Riitta Havukainen, Sonja Kailassaari, Shirly Karvinen, Piia Pasanen, Anna Rimpelä ja Sami Sykkö.

Kilpailijoilta vaaditaan laaja-alaista tietämystä eri maista.

Joka jaksossa on kolme matkakohdetta: yksi kotimaasta, yksi Euroopasta ja yksi muualta maailmasta.

– Ohjelmassa esitettävät kysymykset ovat aluksi aika haastavia, mutta helpottuvat vihjeiden myötä. Kysymykset voivat olla mitä tahansa, mikä liittyy eri maiden historiaan, kulttuuriin, taiteeseen, ruokaan, musiikkiin, urheiluun tai maantieteeseen, Riku luettelee.

– Jos joku saa kotisohvalla kysymyksestä täydet kymmenen pistettä, niin on todella kova kilpailija!

Matkailun lisäksi Riku Rantala tuntee visailumaailman, sillä hän osallistuu tasaiseen tahtiin erilaisiin visoihin.

Yksi illan vihjeistä tulee studiossa hääräävältä huippukokilta Kozeen Shiwanilta, joka valmistaa joka jaksossa yhden vihjeen ruuan muodossa.

Riku lisää, että ohjelmassa tärkeintä on pitää hauskaa ja viihtyä, joten kisaa käydään hyvässä hengessä. Studiossa kisailijoita kannustaa liveyleisö.

Studiossa omilla kokkauksillaan yhden vihjeen tarjoaa myös huippukokki Kozeen Shiwan. Kokkausosuutta ei nähdä sarjan ruotsalaisversiossa.

– Ruotsissa tämä kisa otetaan enemmän tosissaan ja halukkaita ohjelmaan on niin paljon, että julkkiksille tehdään esikarsinnat tuotantoyhtiön tiloissa, Riku tietää.

Sarjan suomenkielinen nimi tulee Kirkan rakastetusta Hengaillaan-kappaleesta, jossa vietetään aikaa juna-asemalla.

Tunnusmusiikkina toimivasta kappaleesta kuullaan joka viikko myös vierailevan bändin oma tulkinta.

Hengaillaan lauantaisin 28.1. alkaen TV1 klo 21.00.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?