Beck-tähti pyysi itse roolia huomiota herättäneestä suomalaissarjasta – kuuluisaa näyttelijää odotti Lapissa Samuli Edelmann ja moottoripyörä

C Moren uutuussarja Poromafia oli idealtaan niin erikoinen, että Mikael Persbrandt halusi ehdottomasti mukaan, vaikkei häntä siihen edes pyydetty. Muissa päärooleissa nähdään Samuli Edelmann, Aake Kalliala ja Anna-Maija Tuokko.

Mikael Persbrandt ilmoitti haluavansa mukaan suomalaissarjaan, joten hänelle luotiin sen jälkeen oma roolihahmo. Sarjan päärooleissa näyttelevät myös Samuli Edelmann (vas. ylh.) ja Aake Kalliala.

28.1. 15:07

Kotimainen mustan huumorin sävyttämä uutuussarja Poromafia kertoo pohjoisen erämaita hallitsevasta Nelihangan suvusta ja perheen sekä moottorikelkkaliivijengien valtataistelusta.

Pääosin Lapissa kuvatussa sarjassa nähdään myös kansainvälistä tähtiloistoa, sillä yhdessä pääosassa loistaa maailmankuulu ruotsalaisnäyttelijä Mikael Persbrandt.

Juuri sarjan erikoislaatuinen tarina sai Beck-elokuvistakin tutun Persbrandtin itse hakeutumaan sarjaan.

– Persbrandt halusi tulla itse mukaan, vaikkemme olleet edes pyytäneet häntä, sarjan tuottaja Pete Eklund kertaa tapahtumien kulkua.

Eklund oli hakemassa Poromafialle rahoittajia Cannesissa, kun siellä samaan aikaan ollut Persbrandt – Eklundin vanha tuttu suomalais-chileläisen Invisible Heroes -sarjan kuvauksista – halusi tulla mukaan myyntipalaveriin kuultuaan, millaisesta uutuudesta on kyse.

– Kyllä siellä myyntipalaverissa aika monen ruotsalaisen suut loksahtivat auki, kun Persbrandt saapui kanssamme paikalle, Eklund kertoo.

Lue lisää: Beck-tähti oli lähellä tyriä uransa huumesekoilujen vuoksi: kiinnostaa nyt Hollywoodia ja tähdittää myös Ylen suursarjaa

Persbrandt sai Poromafiaan oman roolihahmon, joka käsikirjoitettiin varta vasten hänelle.

– Ei meillä alunperin ollut sarjassa mitään ruotsalaista pahista, mutta nyt on, Eklund lisää.

Persbradtin roolihahmo on Norjan alamaailman johdossa vaikuttava Stagge.

Persbrandt oli myös katsomassa sarjan kuvauspaikkoja Kilpisjärvellä yhdessä Eklundin ja sarjan toisen päänäyttelijän Samuli Edelmannin kanssa hyvissä ajoin ennen kuvauksia.

Edelmann on myös yksi Poromafiaa tuottavan Kaiho Republicin omistajista.

– Kävimme kolmestaan matalan profiilin moottoripyöräreissulla Lapissa. Kuvauspaikat ovat kaukana kaikesta, ja sadan hengen kuvaustiimin saaminen Lapin ja Norjan erämaihin olikin omanlaisensa haaste, Eklund kertoo.

Sarjassa Persbrandt esittää norjalaista alamaailman johtajaa Staggea, joka alkaa auttaa vanhaa ystäväänsä, kotikyläänsä vankilasta palaavaa Samelia (Edelmann).

Moottorikelkkakerhon Ahmojen perustaja ja presidentti Sameli joutuu kohtaamaan kotikylässään erittäin ilkeän isänsä, mafiasuvun pään Roukun (Aake Kalliala), veljensä Pietin (Olavi Uusivirta) sekä entisen rakastettunsa Sara Poikkipään (Anna-Maija Tuokko).

Aake Kalliala näyttelee ilkeää mafiasuvun päätä.

Sameli nousee isäänsä vastaan ja taisteluun maiden herruudesta ja pyytää apuun vanhan ystävänsä.

Tuottajasta on hienoa, että harvakseltaan rooleja ylipäätään tekevä ruotsalaistähti halusi mukaan suomalaistuotantoon.

Lopulta aikataulutkin menivät osin päällekkäin maailmantähden Netflix-ja leffaprojektien kanssa, mutta se ei estänyt Persbrandtia osallistumasta sarjaan, jolle tämä toivoo kuulemma myös jatkoa.

– Suomalaisten tekemisessä on sellaista tiettyä perhemeininkiä, jossa ei ole korkeita hierarkioita, vaan työskentelyssä on ammattimaista kotikutoisuutta. Uskon, että sellainen vetoaa suurempiin tähtiin, kun kuvauksissa ei ole mitään superstaratekijöitä, Eklund pohtii.

– Tässä sarjassa on myös paljon herkullisia rooleja, joissa sisäinen pikkupoikamaisuus herää ja pääsee leikkimään ja olemaan vakava samaan aikaan.

Persbrandtilla oli suomalaisten kanssa työskentelystä aiempaa kokemusta suomalais-chileläisessä Invisible Heroes -draamasarjassa, jossa hän näytteli Ilkka Villin kanssa.

Ruotsalaistähdellä on ollut useampia yhteisiä projekteja Ruotsissa myös ystävänsä Antti Reinin kanssa.

Ilkka Villi ja Antti Reini ovat mukana myös Poromafiassa.

Reini kehuu ruotsalaiskollegansa kanssa työskentelyä.

– Persbrandt on todella ilmiömäinen näyttelijä, persoonallinen ja luova.

Samuli Edelmann ja Antti Reini näyttelevät Mikael Persbrandtin kanssa.

Persbrandt suhtautuu muutoinkin Suomeen varsin lämpimästi.

– Viihdyn Suomessa. Tännehän voisi vaikka muuttaa, hän totesi Helsingin Sanomien haastattelussa 2019.

Passin mukaan hän on Tukholman suomalaisen seurakunnan jäsen. Hänen äidinisänsä on Brändöstä Ahvenanmaalta.

Sarjan idea on niin uniikki, että se on herättänyt jo laajaa kiinnostusta kansainvälisestikin.

Tuottaja Pete Eklund kuvailee sarjaa Mad Max -henkiseksi mustan komedian rikos- ja perhedraamaksi, jonka ympäristö ja tarina ovat hyvin poikkeuksellisia.

– Kansainvälisiä rahoittajia kiinnosti sarjassa etenkin tarinan moottorikelkkaliivijengit, sillä se maailma on ainutlaatuinen.

Sarjan englanninkielinen nimi on Reindeer Mafia, ja C Moren alkuperäissarja julkaistaan tuoreeltaan myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Sarjan rahoittajat ovat C More Pohjoismaat ja amerikkalais-saksalainen Dynamic Television.

Tommi Erosen ja Ilkka Villin hahmot ovat Samelin (Edelmann) johtaman moottorikelkkakerhon liivijengiläisiä.

Sarja on saanut inspiraationsa Mikko-Pekka Heikkisen samannimisestä romaanista, mutta se mukailee sitä vain osittain.

– Kirjaa ei ollut vielä edes kirjoitettu, kun kuulin tästä kummallisesta maailmasta. Moni rahoittajakin oli aluksi varovainen, sillä tällaista sarjaa ei ole ikinä ennen tehty, Eklund kertoo.

– Onhan se nyt ihan päätön idea: moottorikelkkajengi jossain syrjäseudulla, hän naurahtaa.

Mika Kurvisen käsikirjoittamaa ja ohjaamaa sarjaa on suunniteltu poikkeuksellisen pitkän aikaa, peräti kuusi vuotta.

Sarjan rooleissa nähdään myös muun muassa Antti Reini, Ilkka Villi, Olavi Uusivirta, Mikko Kouki, Tommi Eronen, Kaarina Hazard, Kaija Pakarinen ja Paavo Westerberg.

Lapissa sijaitsevat kuvauspaikat tuovat sarjaan oman taikansa.

– Lappi on monelle tuntematon alue ja kansainvälisesti eksoottinen paikka, johon voi luoda vaikka minkälaisen maailman, tuottaja kertoo.

Poromafia C Morella torstaista 26.1. alkaen.

Mikael Persbrandt

Ruotsin suosituimpiin näyttelijöihin kuuluva Persbrandt on niittänyt aiemmin mainetta myös näyttelijämaailman pahana poikana.

1990-luvun lopussa hän vietti illat Dramaten-teatterin näyttämöllä, päivät kovapintaisen poliisin Gunvald Larssonin roolissa Beck-elokuvien kuvauksissa ja yöt baarissa. Vapaa-aika meni alkoholi- ja huumehuuruissa.

Raju elämäntyyli ja holtittomuus kostautuivat. Hän sai potkut Dramatenista 2007.

Elokuviin hänet vielä kelpuutettiin. Kansainvälisen läpimurtonsa Persbrandt teki 2010 Susanne Bierin draamatrillerissä Kosto, joka sai Oscar-palkinnon parhaana ei-englanninkielisenä elokuvana.

Työ loppuivat Beck-elokuvissa 2016 – jälleen huumesekoilujen ja -tuomioiden takia. Elämäkerrassaan (2018) Persbrandt kertoo olleensa yli 20 vuotta riippuvainen kokaiinista ja alkoholista.

Viime vuodet raittiina ovat kuitenkin osoittaneet, että hänestä on yhä maailmantähdeksi.

Hollywood-jännärissä Se mikä ei tapa (2018) hän esitti hakkeri Lisbeth Salanderin (Claire Foy) hyväksikäyttäjäisää. Saman vuonna hänellä oli pääosa draamakomediassa The Cake General (C More).

2019 hän sai roolit suomalais-chileläisessä suurtuotannossa Invisible Heroes sekä Netflixin draamasarjassa Sex Education remonttireiskana, joka ihastuu Gillian Andersonin näyttelemään seksiterapeuttiin. Hän on yhä yksi sarjan päänäyttelijöistä.

Persbrandtilla on toimittajapuolisonsa kanssa kolme lasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?