Lapset riitelevät Vesa-Matti Loirin perinnöstä – tytär ei hyväksy isänsä testamenttia

Tytär Jenni Loirin mielestä testamentin pätevyys on selvitettävä.

Vesa-Matti Loiri kuvattuna vuonna 2015 yhdessä Jari Tervon kanssa.

29.11.2022 15:15

IS:n tietojen mukaan Vesa-Matti Loirin lapset ovat erimielisiä isänsä perinnönjaosta.

Toisin kuin Loirin pojat Sampo ja Ukko, tytär Jenni Loiri ei hyväksy isänsä huhtikuun lopulla laatimaa testamenttia.

Vesa-Matti Loiri muisti testamentissaan lapsiaan, heidän äitiään sekä ystäviään. Loiri myös toivoi testamentissa, ettei perinnöstä syttyisi riitoja.

Lue lisää: Tällainen on Vesa-Matti Loirin testamentti

Jenni Loiri vaatii, että testamentin pätevyys on selvitettävä. Hän perustelee asiaa sillä, että isä oli testamenttia laatiessa jo vakavasti sairas sekä vahvasti kipulääkitetty. Loiri teki testamentin vain vajaat neljä kuukautta ennen kuolemaansa.

Tytär epäilee myös, että testamenttia ei laadittu puolueettomasti. Tästä syystä hän vastustaa isänsä testamentin toimeenpanijamääräystä.

Loirin määräyksen perusteella kuolinpesän pesänselvittäjän ja pesänjakajan tehtävää oikeudelta on hakenut lakimies Tuula Rainto. Jenni Loirin mukaan Rainto osallistui kuitenkin testamentin laatimiseen. Se tekee Rainnosta Jenni Loirin mukaan esteellisen tehtäviin. Tytär kokee Raintoon luottamuspulaa.

– Se (testamentin tekeminen) oli Veskulle tärkeää. Hän otti minuun yhteyttä sen takia, että hän saa tehtyä testamentin, Rainto kertoi aiemmin IS:lle.

Tytär on erimielinen myös manageri Pete Eklundiin liittyvistä testamenttimääräyksistä. Loiri määräsi, että Eklundin pitäisi myydä hänen yhtiönsä nimissä ollut Inarin mökki parhaaksi katsomallaan tavalla. Loiri olisi antanut Eklundille myös Jussi- ja Emma-patsaansa sekä Tallin Black Nights Film Festival -elämäntyöpatsaan.

Tyttären käsityksen mukaan Eklund vaikutti testamentin laatimiseen, ja koska Eklund saisi perintöä, olisi tyttären mielestä asiassa intressiristiriita.

Tyttären mukaan Eklund olisi myös esteellinen myymään mökkiä, koska tämä toimi Loirin yhtiön hallituksen varajäsenenä. Tyttären mukaan yhtiön viime vuosien rahatilanne on selvitettävä sekä se, onko yhtiön toiminnassa syytä epäillä rikosta.

Eklund on luopunut oikeudestaan Loirin perintöön. Eklund ei halua myöskään hoitaa mökin myyntiä.

Tytär ehdottaa pesänselvittäjäksi ja pesänjakajaksi asianajaja Leena Vestoa. Oikeus päättää myöhemmin, kuka kuolinpesän tehtävät saa.

Syöpää sairastanut Loiri kuoli viime elokuussa. Hän jätti jälkeensä yli 360 000 euron varallisuuden. Velkoja on noin 40 000 euroa, joten perillisille jää jaettavaa noin 320 000 euron edestä.

Suurimman huomion Loirin omaisuudesta saa hänen omistamansa yhtiö Ramppivalo Oy. Yhtiön koko osakekannan käyväksi arvoksi on arvioitu noin 280 000 euroa, josta yhtiön nimissä olleen Inarin mökin osuus on noin 170 000 euroa.

Loirilla oli käteisvaroja pankkitileillään runsaat 52 000 euroa. Hänen Mercury-veneensä on arvioitu 4 800 euron arvoiseksi ja taide-esineistö sekä kodin irtaimisto puolestaan yli 25 000 euron arvoiseksi.

Loiri kertoi vetäytyvänsä haastatteluista kokonaan syksyllä 2019, jolloin hänen elämäkertansa julkaistiin. Sittemmin hän esiintyi julkisuudessa hyvin harvoin. Loiri oli kuollessaan 77-vuotias.

Lue lisää: Tällainen varallisuus Vesa-Matti Loirilta jäi

Artikkelia muokattu 29.11.2022 kello 16.28: Korjattu asianajajan nimeksi Leena Vesto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?