Tällainen on Vesa-Matti Loirin testamentti

Loiri laati testamenttinsa vain vajaat neljä kuukautta ennen kuolemaansa. Hän toivoi, ettei perinnöstä riideltäisi.

29.11.2022 13:08

Taiteilija ja näyttelijä Vesa-Matti Loiri muisti testamentissaan lapsiaan, heidän äitiään sekä ystäviään.

Loiri laati kaksi sivua pitkän testamentin huhtikuun lopussa, eli vain vajaat neljä kuukautta ennen kuolemaansa. Loiria testamentin laatimisessa auttoi lakimies Tuula Rainto.

Loirin testamentissa on 12 kohtaa, joissa hän määrää perintönsä jakamisesta ja sen kohtalosta.

– Toivomukseni on, että perinnöstäni ei syntyisi riitoja, kuului yksi kohta.

Ote Loirin testamentista.

Loiri määräsi lastensa Ukon ja Sammon äidille Stina Edelmannille (ent. Toljander) täydellä omistusoikeudella kaikki omistansa pianot, rummut ja äänilaitteet. Poika Sampo saa puolestaan kaikki Loirin omistamat puhaltimet.

Lapsuudenystävää Jorma Alvesaloa Loiri muisti neljällä itsemaalamallaan taululla. Manageriaan Pete Eklundia Loiri muisti Jussi- ja Emma-patsaillaan sekä Tallin Black Nights Film Festival -elämäntyöpatsaalla. Loiri toivoi myös, että Eklund olisi hoitanut Inarissa sijaitsevan mökin myynnin.

Alvesalo ja Eklund ovat ilmoittaneet, että luopuvat oikeudestaan Loirin perintöön. Eklund ei halua myöskään hoitaa mökin myyntiä.

Edesmenneen poikansa Joonas Loirin äitiä Riitta Loiria taiteilija muistaa 15 000 eurolla.

Kaiken muun omaisuuden Loiri määräsi jaettavaksi tasaosuuksin elossa oleville lapsilleen Sammolle, Ukolle ja Jennille. Tähän omaisuuteen lukeutuu muun muassa Loirin omistama yhtiö Ramppivalo Oy sekä sen hallussa ollut Inarin mökki.

Loiri määräsi testamenttinsa toimeenpanijaksi Tuula Rainnon. Loirin vaatimuksen mukaan testamenttiin sovelletaan Suomen lakia.

Testamentista on laadittu kaksi allekirjoitettua kappaletta, joista yksi oli Loirilla ja toinen lakitoimiston kassakaapissa. Loiri määräsi myös testamentissa, että testamenttisaajien avo- tai aviopuolisoilla ei ole oikeutta perittyyn omaisuuteen.

Syöpää sairastanut Loiri kuoli viime elokuussa.

Loiri kertoi vetäytyvänsä haastatteluista kokonaan syksyllä 2019, jolloin hänen elämäkertansa julkaistiin. Sittemmin hän esiintyi julkisuudessa hyvin harvoin. Loiri oli kuollessaan 77-vuotias.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?