Kohun aiheuttanut suomalainen räppikappale poistettiin kuuntelusta – levy-yhtiö pyytää anteeksi

Turistin ja Lewin kappaletta Mietin ääneen on kutsuttu naisvihamieliseksi ja alistavaksi. Levy-yhtiö ilmoitti päätöksestään kappaleen suhteen keskiviikkona 9. marraskuuta.

Turistin ja Lewyn kappale Mietin ääneen poistettiin kuuntelusta.

9.11. 12:32

Rap-artistien Turistin ja Lewin tuore kappale Mietin ääneen aiheutti valtaisan kohun marraskuun alussa.

Kappaletta kuvailtiin naisvihamieliseksi, naisia esineellistäväksi ja seksualisoivaksi. Siinä räpätään erilaisia slangisanoja käyttäen muun muassa suuseksistä ja painostamisesta seksiin. Huomiota on herättänyt esimerkiksi seuraava katkelma:

Hei, jos mun bämä ei suostu antaa mulle suut / mä oon pahoillani, mä meen ettii jotain muut / Oon kans rehellinen, et kuullu tätä keltään muut / Eli, jos et haluu menettää mua, avaa sun suu / Tai edes haarat, beibi.

Tekstissä mainittu sana ”bämä” tarkoittaa naista.

Kohun myötä ainakin yksi Turistin tulevista esiintymisistä peruttiin. Hänen oli määrä keikkailla Turun Dynamo-yökerhossa, mutta yökerhon mukaan artisti oli osallistunut ”kappaleeseen, jonka sanomaa emme voi mitenkään hyväksyä”.

Nyt räppärien levy-yhtiö Babyface on ottanut kantaa kohuun ja tehnyt päätöksensä kappaleen kohtalosta. Kappale on poistettu kaikista musiikkipalveluista.

– Olemme Lewyn ja Turistin kanssa päättäneet poistaa Mietin ääneen -biisin kaikista musiikkipalveluista. Babyfacen linja on antaa artisteillemme taiteellinen vapaus ilmaista itseään, mutta tässä tapauksessa on yhdessä artistien kanssa todettava, että olemme tehneet virheen, levy-yhtiön Instagram-tilillä julkaistussa kuvassa todetaan.

– Ymmärrämme, että Mietin ääneen -kappale on ongelmallinen ja loukkaava. Sen ympärillä käyty keskustelu on ollut erittäin tärkeää ja tekee toivottavasti osaltaan tarvittavaa muutosta suomalaisessa rap-kulttuurissa. Pahoittelemme tapahtunutta ja jatkossa toimimme viisaammin, kannanotto päättyy.

KAKSIKKO, oikeilta nimiltään Harlova Vukulu ja Daniel Lewizki, vastasivat kohuun maanantaina 7. marraskuuta YleX:n Uuden Musiikin X -ohjelmassa. He keskustelivat asiasta yhdessä toimittaja-juontaja Renaz Ebrahimin kanssa.

– Biisin sanoituksia pidetään naisvihamielisinä, naisia esineellistävinä ja seksualisoivina. Naisvihamielisyyden lisäksi kappaletta on kritisoitu seksiin painostavista ja seksillä kiristävistä sanoituksista. Joidenkin tulkintojen mukaan biisin viesti on myös se, että mies tienaa puhumalla ja nainen prostituutiolla, Ebrahimi taustoitti kohua.

Ebrahimi perusteli näkemyksensä sosiaalisessa mediassa laajalti levinneisiin kommentteihin ja tulkintoihin.

Toimittaja Renaz Ebrahimi haastatteli Turistia ja Lewyä YleX:n Uuden Musiikin X -ohjelmassa.

Rumba ja Helsingin Sanomat kertovat, että tekstin näkemyksiä ovat ruotineet muiden muassa artistit Pehmoaino ja Anna Abreu sekä näyttelijä Olga Heikkilä.

Myös räppäri Fanni ”F” Sjöholm julkaisi aiheesta videon Instagram- ja Tiktok-tileillään. Hänestä kappale oli ennen kaikkea osoitus suomiräpin rakenteellisesta seksismistä, jossa arkipäivässä käytettävä kieli on vain yksi puoli laajempaa ongelmaa.

– Yksittäiset sanoitukset voivat tuntua pieneltä asialta, hän sanoi videollaan.

– Mutta seksismin voi nähdä eräänlaisena pyramidina, jonka huipulla ovat väkivalta ja raiskaukset. Pyramidin alareunassa on kieli, mitä me käytetään. Se, että me normalisoidaan naisia seksiobjektina tai sitä, että mies voi kiristää naiselta seksiä. Kaikki nämä asiat ovat yhteydessä toisiinsa.

Lue lisää: Suomalaisen räppikaksikon kappaleesta puhkesi kohu – kommentoivat nyt raivoa herättäneitä sanoituksiaan Ylellä

DUO kiisti Ebrahimin haastattelussa, että he olisivat tekstissä kuvatun kaltaisia ihmisiä.

– Ei todellakaan! Se on fiktiota. Me ollaan taiteilijoita, esiintyjiä, Lewi vastasi.

– Me kuunnellaan paljon jenkkiräppiä ja siellä puhutaan aika vapaasti vielä rajumpia asioita, Turisti selitti.

Ebrahimi ja räppärit pohtivat, miten kuulija ylipäätään suhtautuu lauluista välittyvään maailmankuvaan.

Ebrahimin mukaan keskivertokuulija ei ehkä osaa erottaa, milloin artisti räppää omana itsenään ja milloin jonkinlaisena hahmona. Elokuvia ja kirjoja on hänestä helpompi asettaa asiayhteyteensä, jolloin niiden käsittelemät kyseenalaiset arvot ovat helpommin selitettävissä.

– Mutta usein musiikki vain tulee ja menee. Siksi se muovaa meidän arkea ja kieltä eri lailla. Sitä, miten me puhutaan asioista ja naisista.

TURISTI ja Lewi pitävivät YleX:n haastattelussa kappaleen nostattamaa keskustelua kuitenkin hyvänä asiana. Turisti analysoi, että musiikin saama suurempi näkyvyys vaikuttaa myös siihen, miten se otetaan vastaan.

– Me pelataan räpissä Veikkausliigaa. Me ei ehkä tällä plätformilla [alustalla] voida sanoa mitä vaan, se saattaa loukata ihmisiä. Olin juuri kuukauden ajan listaykkönen. Hiffaan, että sen myötä olen enemmän suurennuslasin alla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?