Vesa-Matti Loirin tytär hakee pesän­selvittäjää oikeus­teitse – tästä siinä voi olla kyse

Taiteilija Vesa-Matti Loiri kuoli runsaat kaksi kuukautta sitten, ja seuraavaksi edessä on perinnönjako. IS:n tietojen mukaan Loirin tytär on jättänyt oikeuteen hakemuksen pesänselvittäjän määräämisestä.

Vesa-Matti Loiri.

14.10.2022 19:04

TaiteIlija ja näyttelijä Vesa-Matti Loiri menehtyi viime elokuussa. Hän sairasti syöpää.

Loirin omaisuutta ei ole vielä jaettu, joten perinnönjako on edessä. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Loirin tytär Jenni Loiri onkin jättänyt oikeuteen hakemuksen pesänselvittäjän ja pesänjakajan määräämisestä kuolinpesälle.

Tytär jätti hakemuksen oikeuteen runsas viikko isänsä hautajaisten jälkeen 29. syyskuuta. Loirilla on tyttären lisäksi elossa kaksi poikaa, Sampo ja Ukko Loiri.

Kun pesänselvittäjä ja -jakaja määrätään, tehtävään valittu tai valitut henkilöt selvittävät kuolinpesän varallisuuden ja vastaavat sen jakamisesta.

Jenni Loiri ei halunnut kommentoida oikeuteen jättämänsä hakemuksen taustaa Ilta-Sanomille.

Ilta-Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kuka tahansa osakkaista voi hakea oikeudelta pesänselvittäjän ja -jakajan määräämistä.

Lue lisää: Vesa-Matti Loiria lopussa hoitanut ystävä muistelee viimeistä iltaa sairaalassa – sikari jäi kesken

Se, että pesänselvittäjää haetaan oikeusteitse, merkitsee usein riitaa. Taustalla on usein se, etteivät kuolinpesän osakkaat pääse perinnönjaosta keskenään sopuun.

Pesänselvittäjän hakeminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että kuolinpesä olisi riitainen. Muitakin vaihtoehtoja on.

Lue lisää: Nämä olivat Loirin hautajaisten sykähdyttävimmät hetket

Asiantuntijoiden mukaan toinen yleinen syy on yksinkertaisesti se, että kuolinpesä on niin iso ja monimutkainen, että osakkaat turvautuvat sen jakamisessa ja selvittämisessä ammattilaisen apuun.

Loiri kertoi vetäytyvänsä haastatteluista kokonaan syksyllä 2019, jolloin hänen elämäkertansa julkaistiin. Sittemmin hän esiintyi julkisuudessa hyvin harvoin. Loiri oli kuollessaan 77-vuotias.

Uutista korjattu kello 20.17. Muokattu pesänselvittäjän ja -jakajan tehtäviä käsittelevää kohtaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?