Tällainen on Iina Kuustosen uskalias rooli uutuuselokuvassa – bikini fitness -kohtauksiin oltiin palkkaamassa sijaisvartaloa, mutta näyttelijä päätti toisin

Iina Kuustonen kipuaa uutuuselokuvassa bikini fitness -lavalle todellisessa kisakunnossa. Hän halusi testata, kestääkö hänen kehonsa rääkin. Ja se kesti.

14.10.2022 19:51

– Kun johonkin ryhdyn, teen sen täysillä.

Näin sanoo näyttelijä Iina Kuustonen, joka treenasi itsensä kurinalaisesti huimaan fyysiseen kuntoon Punttikomedia-elokuvaa varten. 21. lokakuuta valkokankaille ilmestyvässä elokuvassa Kuustosen roolihahmo Kerttu muuttuu arasta kirjastonhoitajasta vahvaksi bikini fitness -kisaajaksi.

Kun Kuustonen oli kiinnitetty päärooliin, oli alun perin tarkoituksena käyttää stunttia. Tuotanto piti itsestään selvänä, ettei kukaan näyttelijä pystyisi itse tekemään kisakohtauksia.

Jos Kuustonen ei olisi suostunut itse esittämään tiettyjä kohtauksia, niissä olisi voitu käyttää niin kutsuttua stunttia eli sijaisvartaloa. Hollywood-elokuvissa käytetään toisinaan body doublea, jolloin näyttelijän korvaa vaikkapa malli, jonka kasvot rajataan kuvakulmilla pois.

Kuustonen kuitenkin veti treeninsä niin pitkälle, että lopulta stuntit peruttiin ja hän teki elokuvan kohtaukset.

– Nautin haasteista. Jotta hahmo olisi uskottava, myös hahmon fysiikan tuli olla uskottava. Päätin kokeilla, kuinka pitkälle pystyisin vetämään kisadieetin ja treenit terveellisesti. Sovimme jo ensikättelyssä valmentajan kanssa, että mitään terveydellisiä riskejä ei oteta, näyttelijä selvittää.

Kuustonen juoksi portaita, treenasi salilla, ui ja lenkkeili kuudesta kahdeksaan kertaa viikossa, punnitsi ruokansa ja noudatti kurinalaista elämää.

– Olen aika kova paiskimaan hommia, ja yllättäen kunto riittikin kisakohtauksiin. Se oli kaikkiaan todella opettavainen ja palkitseva kokemus.

Elokuvan lopussa Kuustosen esittämä hahmo Kerttu seisoo fitness-kisan lavalla lajin konkareiden keskellä. Hän esittelee tuloksia tuomaristolle ja poseeraa pienissä kimaltelevissa bikineissä. Eräässä kohtauksessa bikinien yläosa hajoaa ja sinkoaa lattialle, jolloin hänen roolihahmonsa peittää rintansa käsillään. Toisessa kohtauksessa puolestaan toista pääroolia esittävä Mikko Töyssy levittää itseruskettavaa kisaväriä näyttelijän pakaroille.

Kuustosen mukaan hän sai tietää tarkkaan etukäteen, millaisia kohtauksia elokuvaan tulee.

– Kuvauksissa suhtautuminen kehooni oli tavallaan ulkoistettua työn kautta. Muodonmuutosprojektiin suhtauduttiin matemaattisella tarkkuudella, eli näytin siltä kuin minun pitikin treenien ja dieetin jälkeen, hän korostaa.

– Suhtauduin siihen niin, että siinä on hahmoni Kertun vartalo eikä omani. Kehollisuus ja fysiikka ovat tärkeä osa näyttelijän työtä. Tämä oli harvinainen extreme-kokemus siinä sarjassa.

Toista pääosaa esittää Putouksesta tuttu Mikko Töyssy.

Kuustosta pyydettiin mukaan elokuvaan jo muutama vuosi sitten. Aleksi Delikouraksen ohjaamaa Punttikomediaa kuvattiin Tampereen seudulla kesällä 2021. Kuvaukset pyörähtivät käyntiin toukokuun puolivälissä, mutta Kuustonen oli tehnyt pohjatyötä ja pitkään.

– Kun rahoitus elokuvalle myönnettiin, kuvausten alkuun oli enää neljä kuukautta. Valmentajani kanssa olimme kuitenkin luoneet hyvän pohjakunnon hyvissä ajoin ennen kuvauksia. Muuten lajin vaatima kova treeni ei olisi ollut mahdollista.

Fitnessvalmentajan laatimaa ruokavaliota Kuustonen siirtyi noudattamaan tammikuussa 2021. Fyysisen kehityksen lisäksi Kuustosen vointia seurattiin tarkkaan alusta asti niin kehonkoostumusmittauksin kuin verikokein

Bikini fintess on saanut viime vuosina valtavasti huomiota lajin suosion kasvaessa räjähdysmäisesti. Laji on saanut myös kritiikkiä siitä, että se saattaa altistaa muun muassa syömishäiriöille ja kehonkuvan vääristymiselle.

– Laji ei varmasti sovi kaikille, ja asioita voi tehdä terveellisesti tai epäterveellisesti. Uskon, että elokuva purkaa kehonrakennusta kohtaan olevia ennakkoluuloja ja lisää ymmärrystä puolin ja toisin, Kuustonen ruotii.

Näyttelijä kertoo arvostavansa fitness-kisaajia nykyään enemmän.

– Se on todella kurinalaista työtä ja huippu-urheilijan elämäntapa. Nostan hattua heille eri tavalla nyt, kun tiedän työmäärän kulissien takana.

Kun elokuvaprojekti oli ohi, Kuustonen halusi palata normaaliin elämäänsä. Fitness-kisoihin hän ei kuulemma lähtisi koskaan.

– Kilpasiskot elokuvasta kysyivät haluaisinko tulla oikeasti kisaamaan. Vastasin, että ei ikinä, Kuustonen kertoo naurahtaen.

– Oli mahtavaa ”larpata” fitness-maailmassa elokuvaa varten, mutta minun intohimoni on näytteleminen. Minulla ei myöskään olisi mahdollista jatkaa noin kovaa dieettiä ja treenausta muiden töiden sekä perheen ohella.

Kuustosen mukaan hän pystyi hyvillä mielin olla ylpeä lopputuloksesta.

– Projekti oli itsensä voittamista, sekä näyttelemälläni hahmolla kertulla että minulla. Mutta kyllä siinä töitä sai paiskia. Elokuva kertoo voimaantumisesta ja oman äänen löytämisestä sekä omien ennakkoluulojen murtamisesta.

–Oli palkitsevaa pystyä tekemään rooli noin kokonaisvaltaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?