Näin kävi supersuositun Dallas-sarjan tähdille: kaksoiselämä jatkui vielä kuolinvuoteellakin – tältä he näyttävät nyt

Vuosina 1978-1991 tv:ssä pyörinyt supersuosittu Dallas oli tarina teksasilaisten öljysukujen kilpailusta, josta ei puuttunut kieroilua, väkivaltaa, pettämistä, kolmiodraamoja ja päihdeongelmia. Näin sarjan tähdille kävi.

J.R. Ewing eli Larry Hagman

J.R. Ewing (Larry Hagman) ja veljen vaimo Pamela Ewing (Victoria Principal) eivät olleet sarjassa ylimpiä ystäviä.

Dallas-sarjan tunnetuimmat kasvot olivat eittämättä juonittelevan öljypohatan J.R. Ewingin, joka oli ainoa hahmo, joka esiintyi sarjan kaikissa 357 jaksossa.

J.R. Ewingin ampumista vuonna 1980 on kutsuttu tv-historian suurimmaksi cliffhangeriksi, josta kohisivat kaikki.

Näyttelijä Larry Hagman teki useita rooleja myös muissa sarjoissa ja elokuvissa, mutta katalan naistenmiehen Ewingin rooli on se, mistä hänet muistetaan.

Hagman oli koko ikänsä yhdessä saman naisen kanssa, mutta miehen tytär paljasti vuonna 2016 kirjassa, miten isä eli todellisuudessa melkoista kaksoiselämää, jonka polttoaineena toimivat marijuana, LSD, viina ja nuoret rakastajattaret. Yksi heistä vieraili tyttären mukaan jopa sairaalassa lopun aikoina.

Toisin kuin öljyllä rikastunut hahmonsa, Hagman oli kuitenkin suuri vihreän energian puolestapuhuja esitellen muun muassa vuonna 2008 tv:ssä täysin aurinkoenergialla toimivan energiatehokkaan talonsa, jonka hän oi nimennyt ”Taivaaksi”.

Neljä vuotta Dallasin loppumisen jälkeen Hagman kertoi julkisuudessa joutuvansa maksansiirtoleikkaukseen. Taustalla oi syöpä, jota oli edesauttanut vuosia kestänyt raju alkoholinkäyttö. Hagmanilta leikattiin vuonna 2011 kurkkusyöpä ja hän kuoli lopulta marraskuussa 2012 81 vuoden iässä leukemiaan.

Bobby Ewing eli Patrick Duffy

Patrick Duffy näytteli kunnollista ja komeaa Bobby Ewingiä.

Bobby Ewingiä, J.R. Ewingin mukavaa pikkuveljeä esittänyt Patrick Duffy, 73, tuli myöhempinä vuosina tunnetuksi saippuasarjasta Kauniit ja Rohkeat, jossa hän esitti 90-luvulla Brooke Loganin isää Stephen Logania. Duffy teki myös paluun Dallasin uuteen versioon vuonna 2012.

Duffy halusi jättää Dallasin vuonna 1985, jolloin sarjaan kirjoitettiin paljon kritisoitu juonenkäänne, jossa Bobby surmattiin. Vuotta myöhemmin, kun näyttelijä teki paluun, koko kuluneen vuoden tapahtumat paljastettiin yllättäen vain pahaksi uneksi.

Duffyn pitkäaikainen puoliso tutustutti miehen buddhalaisuuteen, mitä hän on noudattanut siitä asti. Duffy jäi leskeksi vuonna 2017.

Sarjan päätähdet pysyivät läheisinä Dallasin loppumisen jälkeen ja sekä Duffy että J.R. Ewingin vaimoa esittänyt Linda Gray olivat paikalla Larry Hagmanin kuolinvuoteella.

Sue Ellen Ewing eli Linda Gray

Sue Ellen Ewing (Linda Gray) hukutti murheitaan pulloon.

Linda Gray, 81, esitti Dallasissa päähenkilö J.R.:n onnetonta, alkoholisoitunutta ja olkatoppauksia rakastavaa vaimoa Sue Elleniä, joka jäi myös hänen tunnetuimmaksi roolikseen. Gray nähtiin sen jälkeen muun muassa brittisarja Lovejoyssa ja 2000-luvulla vierailuroolissa Kauniissa ja Rohkeissa. Myös hän palasi Duffyn tapaan Dallasin uusintaversioon vuonna 2012.

Pamela Barnes Ewing eli Victoria Principal

Pamela Ewingin rooli teki Victoria Principalista seksisymbolin.

Bobby Ewingin kaunista Pamela-vaimoa esittänyt Victoria Principal, 72, innoitti myös Jaakko Tepon rallatuksen ihanasta pam-pam-Pamelasta vuonna 1984.

Principal teki Dallasin jälkeen useita pikkurooleja, mutta ilmoitti jättävänsä Hollywoodin lopulta vuonna 2001. Principal loi tuon jälkeen menestyksekkään ihonhoitosarjan ja aloitti jo 80-luvun suosionsa huipulla hyvinvointikirjojen kirjoittamisen.

Hagmanin tavoin Principal on puhunut luonnon puolesta ja kampanjoinut muun muassa öljynporausta vastaan.

– Suurin huoleni on planeetta ja kaikki elävät eläimet sillä. Ilman tervettä planeettaa koulutuksella ei ole väliä, nälällä ei ole väliä eikä tieteellä ole väliä, koska emme selviä, Principal totesi Huffington Postille vuona 2012.

Cliff Barnes eli Ken Kercheval

Cliff Barnes (Ken Kercheval) laittoi J.R.:lle kampoihin minkä ehti.

Ken Kercheval esitti J.R. Ewingin arkkivihollista, lakimies Cliff Barnesia ja oli J.R.:n ohella ainoa joka oi mukana aivan sarjan alusta loppuun asti.

Ennen Dallas-menestystä Kercheval teki näyttelemisen ohessa töitä myös dynamiitin räjäyttäjänä, hautapaikkojen myyjänä ja lentoyhtiön varausvirkailijana.

Runsaasti tupakoineelta näyttelijältä poistettiin keuhkoista kaksi pahalaatuista kasvainta vuonna 1994. Kercheval kuoli huhtikuussa 2019 83 vuoden iässä.

Tukholman Vasastanista löytyy hahmon mukaan nimetty ravintola Cliff Barnes, joka on ollut pystyssä jo parikymmentä vuotta.

Lucy Ewing eli Charlene Tilton

Lucy Ewing (Charlene Tilton) aiheutti tempauksillaan harmaita hiuksia.

Piskuinen 150-senttinen Charlene Tilton, 63, esitti J.R.:n kapinallista veljentytärtä Lucy Ewingiä, ja oli vasta teini-ikäinen saadessaan roolin.

J.R.:ää esittäneestä Larry Hagmanista muodostui näyttelijälle isähahmo, jota hän muisti lämmöllä Hagmanin kuollessa.

– Dallas oli paljon enemmän kuin tv-ilmiö. Se oli perheeni. Kasvoin mielenterveysongelmista kärsivän yksinhuoltajaäidin kanssa ilman isää, muutin pois kotoa kun olin 15-vuotias. Larry-sedästä tuli isähahmo, joka opetti minulle kuinka olla ammattilainen, tehdä lujasti töitä, mutta pitää samalla hauskaa, Tilton lausui Hagmanin kuoleman jälkeen.

Tiltonin ura Dallasin jälkeen on koostunut enimmäkseen parodiakomedioista kuten vuoden 2008 Superhero Movie.

Jenna Wade eli Priscilla Presley

Jenna Wadea esittänyt Priscilla Presley tunnetaan ennen kaikkea sukunimestään.

Legendaarisen Elvis Presleyn vaimona tunnettu Priscilla Presley, 77, esitti Dallasissa Bobby Ewingin nuoruudenrakkautta Jenna Wadea, joka jätti tämän alttarille ja karkasi naimaan italialaisen kreivin.

Presleyn tunnetuimmat roolit tulivat kenties vasta Dallasin jälkeen, kun hän tähditti Mies ja alaston ase -trilogiaa yhdessä Leslie Nielsenin kanssa. Sittemmin Presley on keskittynyt pyörittämään omia bisneksiään ja osallistunut erilaisiin Elviksen elämästä kertoviin hankkeisiin.

Presleyllä on ollut vuosien mittaan useita seurustelusuhteita. Viimeisimmät huhut koskivat leskeksi jäänyttä brittilaulaja Tom Jonesia, mutta tämä kumosi puheet todeten parin olevan vain pitkäaikaisia ystäviä.

Presley kuului tyttärensä Lisa Marien kanssa eräässä vaiheessa tiivisti skientologia-kirkkoon, mutta heidän kerrotaan sittemmin jättäneen yhteisön. Presleyn perhe koki viimeisimmän tragedian vuonna 2020, kun Lisa Marien 27-vuotias Benjamin-poika teki itsemurhan. Tyttärentytär Riley Keough luo nyt vuorostaan uraa mallina ja näyttelijänä.

Donna Culver Krebbs eli Susan Howard

Donna Culver Krebbsin jälkeen Susan Howard vaihtoi alaa täysin.

Susan Howard, 78, tunnetaan roolistaan poliitikko ja kuvernööri Sam Culverin paljon nuorempana Donna-vaimona. Dallas jäikin Howardin käytännössä viimeiseksi näyttelijäntyöksi.

Sittemmin nainen on kunnostautunut roolihahmoaan mukaillen politiikassa. Howard on puolustanut erityisen aktiivisesti aseenkanto-oikeutta, toiminut Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n johtotehtävissä sekä republikaanipuolueen Teksasin osastossa.

Lähteet: doyouremember.com, Huffington Post, People, Wikipedia.org, IS-arkisto

Lue lisää: 40 vuotta sitten kajahtaneet laukaukset muuttivat tv:n lopullisesti – koko maailma jännitti, kuka ampui J.R.:n Dallas-sarjassa

Lue lisää: Tytär kirjoitti paljastuskirjan Dallasin J.R.:nä tunnetusta isästään: Petti vaimoaan vielä viimeisinä päivinään sairaalassa

Lue lisää: Dallas-sarjan Victoria Principal oli palvottu seksisymboli – kolari rattijuopon kanssa muutti koko elämän suunnan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?