Heikki Kinnunen ja Esko Roine muistelevat ainutlaatuista ystävyyttään Vesa-Matti Loiriin: ”Jälkikäteen vasta tajusin, että hän halusi jättää jäähyväiset”

Näyttelijät Esko Roine ja Heikki Kinnunen osallistuvat kollegansa Vesa-Matti Loirin hautajaisiin.

20.9. 14:59

Legendaarisen näyttelijän Vesa-Matti Loirin hautajaisiin on saapunut hänen lukuisia ystäviään, sukulaisia ja kollegoja. Myös Loirin näyttelijäkollegat Heikki Kinnunen, 76, ja Esko Roine, 78, saapuivat Johanneksenkirkolle jättämään ystävälleen viimeiset hyvästit. Näyttelijät toivat kumpikin mukanaan yhden punaisen ruusun, eivätkä he esiinny kirkossa tai muistotilaisuudessa.

Roine ja Kinnunen kuvailevat Ilta-Sanomille, miten suuri vaikutus Loirin työllä oli suomalaiselle kulttuurille.

– Merkitys on ihan mahtava niin kuin se joka paikassa lukee, Kinnunen kiteyttää.

– Erittäin merkittävä taiteilija on nyt poissa ja olimme hyvin läheisiä loppuun asti. Emme yhtä kiinteästi kuin teatterikouluaikoina, jolloin olimme kuin paita ja peppu. Meillä oli omat työmme ja Vesku on sen lisäksi tehnyt kaikkea muutakin, Roine lisää.

Kinnunen ja Roine ovat olleet Loirin kanssa hyvissä väleissä teatterikorkeakouluajoista asti. Ystävykset jopa paljastavat, että he muistelivat noita opiskeluaikoja ajomatkalla Tampereelta hautajaisiin.

Veskua on kuvailtu sellaisena ”kaveria ei jätetä” -asenteella varustettuna ihmisenä. Millaisena henkilönä Kinnunen ja Roine itse muistavat edesmennyttä ystäväänsä?

– Itse asiassa hän oli hyvin avoin. Vesku pystyi jostain käsittämättömästä syystä kertomaan omista asioistaan täysin vilpittömästä. Ja sanotaan nyt suoraan: ihan hullu jätkä, Kinnunen muistelee hymyillen, eikä Roinella ole tähän mitään lisättävää.

Viime tammikuussa viihdetaiteilijalla diagnosoitiin kaksi syöpää, joista toinen oli ruokatorvessa ja toinen maksassa. Lääkäri totesi Loirilla olevan noin neljä kuukautta elinaikaa. On kerrottu, että Loiri suhtautui diagnoosiin neutraalisti ja humoristisesti.

– En yhtään ihmettele, että näin tapahtui. Veskulla oli tämmöinen ajattelu, että jotain muutakin on. Vesku saattoi pysäyttää auton ja sanoa ”kaikki ulos”, koska hänellä oli sellainen tunne, että kohta tapahtuu jotain. No ei aina tapahtunut, mutta Vesku oli tällainen, Kinnunen pohtii.

Lopuksi Roine kertoo erään muiston Veskun teosta, jonka merkityksen hän on vasta jälkeenpäin ymmärtänyt

– Kuluvan kevään aikana Vesku soitti minulle pariin otteeseen ja juttelimme pitkän. Jälkikäteen vasta tajusin, että hän halusi jättää jäähyväiset, Roine kertoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?