Marko Paananen kertoo, mikä on suomalaisten pahin helmasynti sisustuksessa

Remppa vai muutto -sarjan Marko Paananen haluaisi koteihin enemmän värejä ja tummuutta.

Sisustusarkkitehti Marko Paananen neuvoo luottamaan vanhaan sanontaan: köyhän ei kannata ostaa halpaa.

Sisustusarkkitehti Marko Paananen palaa syksyllä ruutuun tähdittämään Remppa vai muutto Suomi -ohjelman toista kautta, joka starttaa syyskuussa. Paanasen aisaparina on jälleen tuttu kiinteistövälittäjä Anne Ramsay.

Paananen hyppäsi ohjelmaan mukaan rennoin ottein, sillä tekeminen oli nyt tutumpaa kuin ensimmäistä kautta tehdessä.

– Anne on rautaa. Hänen kanssaan on todella kiva tehdä töitä, Paananen ylistää.

Ohjelmassa Paananen ja Ramsay kilpailevat leikkimielisesti keskenään etsiessään osallistuneille perheille sopivinta asumismuotoa. Sarjan ensimmäinen kausi sai viime vuonna Venla-palkinnon parhaana lifestyleohjelmana.

Tulevalla kaudella nähdään enemmän tyytyväisiä kuin pettyneitä osallistujia, Paananen toteaa.

– Itseänikin jännittää aina se paljastushetki. Nähdessään asunnon ensimmäistä kertaa, suomalaiset ovat helposti hiljaisia. Sen tulkitsee helposti pettymykseksi.

Harkiten ja laadukasta, on Paanasen neuvo sisustukseen.

– Laittaisin aina käytännön etusijalle, ja sitten sen käytännöllisen ratkaisun yrittää tehdä niin visuaalisesti miellyttäväksi kun vaan voi. Moni menee siinä halpaan, että halutaan paljon kivannäköistä ja paljon käytännöllistä, mutta kun se kivannäköinen maksaa, ei ole enää siihen käytännölliseen varaa, Paananen toteaa.

– Vanha sanonta, mutta köyhän ei kannata ostaa halpaa. Ammattilaisia kannattaa käyttää, hän kehottaa.

Paananen kokee tekevänsä ohjelmassa rohkeita ratkaisuja. Jos keskiverto avioparin näkemykset ovat ristiriidassa, Paananen kylmästi päättää heidän puolestaan, miten ongelmat ratkaistaan.

Remppa vai muutto Suomi jatkuu uusilla jaksoilla 8. syyskuuta.

Yhden asian Paananen haluaisi poistaa suomalaisten kodeista.

– Mielestäni täysin ylimitoitettua on valkoisen suosiminen. Meillä on pienet asunnot, joten ajatellaan, että valkoisella saadaan tilaa. Voit kuitenkin saada väreillä jotain muuta, kuten tunnelmaa, kutsuvuutta ja unelmien toteutumista. Enemmän värejä ja tummuutta!

Paananen on aiemminkin moittinut suomalaisia muun muassa HS:n haastattelussa valkoisen värin käyttämisestä. Paanasen mukaan sanotaan, että valkoinen avartaa, vaikka se usein latistaa. Tumma tuo hänen mielestään paremmin tunnelmaa.

Lue lisää: HS: Sisustusarkkitehti Marko Paananen sanoo suorat sanat suomalaisten sisustamisesta ja monille tutusta esineestä

Myös IS:n haastattelussa vuonna 2019 Paananen kaipasi lisää rohkeutta suomalaiskoteihin. Naisia sisustusarkkitehti kuvaili miehiä aremmiksi värien käyttäjiksi. Suurin osa päätyy ”aina samaan valkoiseen ja harmaaseen”.

Lue lisää: Sisustusarkkitehti Marko Paananen lataa suorat sanat suomalaisista sisustajina: ”Emme uskalla sanoa, että minusta tämä on mahtava”

Marko Paananen on valmistunut sisustusarkkitehdiksi Los Angelesissa ja on suomalaisille tuttu muun muassa Nelosen Inno-sisustusohjelmasta. Ohjelmaa esitettiin tv:ssä vuosina 2004–2011. Paanasen juontoparina toimi Minna Cheung. Inno-ohjelman jälkeen Paananen luotsasi omaa Sisustusarkkitehti Marko Paananen -ohjelmaa vuonna 2013.

Viime vuosina Paananen on työskennellyt erilaisten yksityisasuntojen suunnitteluratkaisujen parissa.

Remppa vai muutto Suomi alkaa torstaina 8.9. Nelosella ja Ruudussa. Ilta-Sanomat ja Nelonen Media ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?