Kolmet häät ja yhdet hautajaiset – kahden vuoden aikana Pia Lambergin elämä mullistui

Pia Lamberg koki kaiken mahdollisen koronapandemian aikana: hän menetti isänsä, jätti hyvästit lapsuudenkodilleen, meni naimisiin ja tuli virallisesti amerikkalaiseksi. Tänä kesänä hän ottaa rennommin.

Kaliforniassa personal trainerina toimiva Pia Lamberg teki jälleen perinteisen kesävisiitin Suomeen.

Yhdysvaltoihin kotiutuneen Pia Lambergin (nyk. Avila) pariin viime vuoteen sisältyy paljon onnea, sillä hän avioitui pitkäaikaisen avopuolisonsa Keithin kanssa viime kesänä – ja häitä juhlittiin peräti kolmeen eri otteeseen.

Viralliset häät järjestettiin Bachelor-ohjelmastakin tutulla upealla italialaisvillalla Malibussa, seuraavat häät pidettiin Pian sukulaisille ja suomalaisille ystäville Järvisydän-hotellissa Suomessa ja kolmannet häät Yhdysvaltain itärannikolla, jossa Keithin vanhemmat asuvat.

Samalla viime vuosiin on mahtunut myös suurta surua ja luopumista, sillä Pian isä kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen juuri ennen pandemian alkua ja Pia joutui luopumaan myös rakkaasta kissastaan.

Isän kuoleman jälkeen Pian äiti joutui myymään Pian lapsuudenkodin, Juuassa sijaitsevan ison kansakoulun, koska ei pystynyt hoitamaan sitä enää yksin.

–Sanoin sille paikalle hyvästit isäni hautajaisten aikaan. Se oli ihana paikka luonnonhelmassa, Pia muistelee.

Virallisesti Yhdysvaltain kansalaisuuden alkuvuodesta saanut Pia oli kesäkuussa perinteisellä viikon mittaisella vierailulla Suomessa, ja Juuassa häntä odottivat äidin lisäksi tämän uusi koti keskustassa ja omat lapsuudenystävät.

–Äidillä on alkanut tavallaan ihan uusi elämä, ja lähdemme äidin kanssa pariksi päiväksi yhdessä myös Lissaboniin Portugaliin, Pia kertoo.

Sitä ennen Pia halusi pulahdella Pielisen rannoilla, saunoa ja uida.

Portugalissa Piaa odotti myös aviomies Keith ja tämän vanhemmat, jotka ovat kotoisin Portugalista.

–Lomailemme Azoreilla Keithin kanssa viikon verran, ja hänen vanhempansa jäävät sinne vielä lähes koko heinäkuuksi. Heidän suvullaan on Azoreilla vanha kotitila, jota he kunnostavat ja jossa mekin majoitumme. Kukaan ei ole asunut siellä moneen vuoteen, joten hommia varmasti riittää, Pia naurahtaa.

Reissaaminen on seikkailuhenkisen pariskunnan yhteinen intohimo, ja kotipuolessa Playa Del Reyn pienessä rannikkokaupungissa Kaliforniassa Pia ja Keith karkaavat lähes joka viikonloppu joko vuorille vaeltamaan ja maastopyöräilemään tai kansallispuistoon teltan kera retkeilemään.

Nyt heillä on myös uusia vesiurheiluun liittyviä harrastuksia, sillä sup-lautojen lisäksi sijoitusalalla työskentelevä Keith hankki pariskunnan merenrannan läheisyydessä sijaitsevaan kotiin efoil-kantosiipisurffilaudan.

–Käymme joka aamu kuudelta suppailemassa tai surffaamassa, kun kaikkialla on vielä ihan rauhallista, Pia kertoo.

Efoil-harrastuksen parissa tosin kävi vastikään ikävä sattumus, kun Pia unohti pelastusliivien taskuun lähes uuden puhelimensa ja se katosi meren syvyyksiin.

–Olin neljän tunnin päästä lähdössä Suomeen, joten tuli vähän kiire hankkia uusi puhelin, Pia hymähtää.

Pia ja Keith tapasivat kuusi vuotta sitten treffisovellus Bumblessa. Molemmat olivat eronneet tahoillaan noin vuotta aiemmin.

–Valitsin kyseisen sovelluksen, koska eräs ystäväni sanoi, että sovelluksessa ovat ne, jotka hakevat oikeasti parisuhdetta. Olin kuitenkin todella valikoiva sen suhteen, keitä tapasin, ja Keith oli neljäs treffikumppanini.

Pitkän viestittelyn sijaan he tapasivat kahvilla lähes saman tien, ja Keith viehättyi vaaleasta suomalaisesta heti.

–Itse olin vähän hitaammin lämpenevä, Pia nauraa.

–Olin aiemman eroni vuoksi varautunut ja varovainen, mutta halusin kuitenkin parisuhteen.

Keith pyysi Pian heti seuraavana päivänä ystäviensä kanssa purjehtimaan, ja ystävykset ihmettelivät, miten Keith esittelee heille naisen, jonka tämä oli vasta juuri tavannut. Aiempia treffikumppaneita ei ystäville juuri esitelty.

–Ihastuin Keithissä toki ensin hänen ulkonäköönsä, mutta kun tutustuin häneen, huomasin, että meillä on todella samanlaiset arvot: olemme aktiivisia, tykkäämme olla luonnossa ja pidämme huolta itsestämme.

Aiemmin mallintöitä ahkerasti tehnyt Pia on keskittynyt viime vuodet personal trainerin ja hyvinvointivalmentajan töihin, ja hän on huippukunnossa.

Valmentajantöidensä ohessa Pia treenaa salilla, harrastaa kuntonyrkkeilyä ja pelaa Keithin ja ystävien kanssa rantalentopalloa.

Juuri ennen Suomeen saapumistaan Pia järjesti valmennettavilleen hyvinvointiretriitin Palm Springsin luksusvillassa, jonka puitteet tarjosivat kasvisruokaa, joogaa, kuntonyrkkeilyä, kehonpainotreenejä, äänimaljakylpyjä, rentoutumista, minigolfia, uima-allasalueen, koripallo- ja lentopallokentän.

Samassa aavikon keskeltä löytyvässä lomakaupungissa juhlittiin tasan vuotta aiemmin Pian polttareita ”rauhallisesti altaalla chillaten”, kuten Pia kuvailee.

–Seuraavaksi lähden opettamaan kuntonyrkkeilyä Barbadokselle ja jään samalla kaverini luokse kyläilemään.

Samaan aikaan Keith järjestää ystävilleen pitkät polttarit Lake Tahoella, sillä Keithin polttarit siirtyivät koronan vuoksi.

Häät onneksi pystyttiin pandemiasta huolimatta järjestämään, vaikka siinäkin oli haasteensa.

–Maailmanlaajuisen koronatilanteen vuoksi äitini ei päässyt lentämään suoraan Suomesta Yhdysvaltoihin, mutta Meksikon kautta pääsi, kunhan vietti Meksikossa ensin kaksi viikkoa. Joten olin juuri ennen häitä äitini kanssa kaksi viikkoa Meksikossa, Pia kertoo.

Hääjuhlat oli kuitenkin suunniteltu hyvissä ajoin valmiiksi ja häät olivat lopulta juuri sellaiset, mistä Pia unelmoikin. Vieraita oli noin 70, pääosa heistä koostui paikallisista ystävistä.

–Häät olivat tosi rennot, ja juhlat kestivät aamu kolmeen. Villassa oli kahdeksan makuuhuonetta, joihin majoituimme itse perheidemme ja läheisten ystäviemme kanssa, Pia kertoo.

–Ruuaksi tarjoiltiin vähän kaikkea: oli sushia, pihalla olevasta ruokakärrystä sai hampurilaisia ja häidemme suomalaiskokki teki myös karjalanpiirakoita ja pullapitkoja, koska niitä halusin häihin ehdottomasti.

Suomalaiskokki Sirpa Welch on työskennellyt aiemmin Suomen Yhdysvaltain-konsulaatissa, mutta on sittemmin siirtynyt yksityiskokiksi.

Häiden esiintyjänä nähtiin amerikkalaislaulaja Kishi Bashi, joka on pariskunnan lempiartisti. Tämän kappale soi myös Pian astellessa alttarille.

–Itse häävalat menivät aika nopeasti ohi. Häät olivat aivan meidän näköisemme, pidimme hauskaa ystäviemme kanssa ja tanssimme koko illan onnellisen musiikin tahdissa ja nautimme häistä ilman puheita tai muita ohjelmanumeroita.

Tämän kesän Pia aikoo ottaa rennommin, sillä viime kesän useissa eri hääjuhlissa oli järjestettävää.

–Koko viime kesä meni häiden parissa, Pia naurahtaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?