Tiesitkö tämän piilomerkityksen Simpsonien alkutunnarista? Maggie-vauvan mystisellä ”kassahinnalla” on aivan erityinen tarkoitus

Simpsoneihin on ujutettu paljon piilomerkityksiä.

Simpsonit ovat pyörineet vuodesta 1989 lähtien.

10.7.2022 12:12

Legendaarinen piirrossarja Simpsonit on tunnettu muun muassa sen yllättävän paikkansapitävistä ”ennustuksista”.

Keltaisten piirroshahmojen komediasarja on kuitenkin myös täynnä erilaisia piilomerkityksiä. Daily Mail kertoo yhdestä sellaisesta Simpsonien tutussa alkutunnarissa.

Alkuperäisessä introssa Marge Simpson on ruokakaupassa, ja myyjä skannaa Margen ostoksia. Tuoteskannerin läpi vilahtaa myös perheen vauva Maggie.

Maggien kohdalla kassa ilmoittaa ostosten kokonaishinnaksi 847,63 dollaria.

Kyse ei kuitenkaan ole mistä tahansa rahasummasta, vaan vuonna 1989 arvioitu kuukausimenoerä vauvan hoitamisesta oli Yhdysvalloissa juurikin 847,63 dollaria.

Introa on kuitenkin muutettu useaan kertaan, ja vuonna 1995 eräässä jaksossa kassa näytti tekstiä ”NRA4EVER”. Teksti oli vitsi siitä, että ohjelma olisi oikeasti enemmän kallellaan oikeistoon kuin liberaaliin politiikkaan.

NRA (National Rifle Association, suom. Kansallinen kivääriyhdistys) on yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö, joka on tullut tunnetuksi amerikkalaisten perustuslaillisen aseenkanto-oikeuden voimakkaasta puolustamisesta.

Lue lisää: Simpsonit tiesi jo vuonna 2000: Trumpista tulee presidentti – loppuennustus tosin melkoisen synkkä

Simpsoneissa seurataan keltaisten Simpson-perheen hahmojen arkea muiden Sprinfieldiläisten kanssa.

Toisen kerran kassahintaa muutettiin vuonna 2013, kun Simpsoneissa nähtiin kauhujakso. Kassa näytti tuolloin hintaa 666, joka on tunnetaan raamatullisena paholaisen numerona.

Vuonna 2009 koko introa muutettiin, ja kassakohtauksessa ennen Maggieta hinta on 243,26 dollaria. Maggien skannaamisen jälkeen hinta tuplaantuu 486,52 dollariin.

Daily Mailin mukaan sarjan luoja Matt Groening ei ole koskaan kommentoinut uutta kassahintaa, mutta sen on nähty symboloivan sitä, että menot tuplaantuvat, kun hankkii lapsen.

Kymmeniä kausia pyörineessä Simpsonit-sarjassa on nähty myös Suomi-viittauksia.

Keltaisen lähiöperheen toilailuista kertovassa suosikkisarjassa on käyty usein saunassa, pelattu Angry Birdsin ja Clash of Clansin kaltaisia mobiilipelejä sekä päräytetty ilmoille Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni – jälkimmäinen jaksossa, jossa haluttiin painottaa Simpsonin perheen onnellisuuden tunnetta.

Simpsoneista on tehty myös elokuva Simpsons: The Movie vuonna 2007.

Suomi-viittaukset eivät ole sattumaa: yksi sarjan keskeisistä tekijöistä oli pitkään Bonita Pietila, jolla on paitsi suomalainen sukunimi (josta puuttuvat vain ä-kirjaimen pisteet), myös sukujuuria isovanhempien kautta Pohjanmaan Teuvalle.

– Bonita Pietila on epäilemättä vaikuttanut siihen, että sarjassa on niin paljon Suomi-viittauksia, Simpsonit-sarjan pääkäsikirjoittaja Al Jean vahvisti vuosi sitten Ilta-Sanomien haastattelussa.

Lue lisää: Simpsoneissa on saunottu ja naurettu Clash of Clansille ja Tom of Finlandille – suosikkisarjalla on suora Suomi-kytkös

Vuosien varrella sarjassa on nähty muitakin Suomi-kytköksiä, kuten Tom of Finlandin homopiirrosta mukaileva teos, saamelaispukuja ja Nokian kännyköitä. Niitä ei välttämättä olisi päätynyt mukaan ilman Pietilaa.

– Bonita Pietila on Simpsoneiden historian vaikutusvaltaisimpia tuottajia, ja hän on vastuussa Homerin, Margen, Bartin ja Lisan ääninäyttelijöiden pestaamisesta, Jean kuvailee Pietilän merkittävää asemaa tekijätiimissä.

Pietila toimi sarjan yhtenä tuottajana vuoteen 2015 asti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?