Karita Mattila nosti hameen helmat korviin ja pyllisti naapurilleen – taustalla poliittinen kannanotto

Yhdysvaltain korkein oikeus teki perjantaina koko maailmaa kuohuttaneen päätöksen, jonka myötä naisten aborttioikeus heikkenee merkittävästi suuressa osassa maata.

26.6. 22:08

Yhdysvalloissa asuva oopperalaulaja Karita Mattila, 61, ottaa Twitter-tilillään kantaa maailmaa kuohuttaneeseen päätökseen, jolla Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi liittovaltiotason yleisen aborttioikeuden. Jatkossa osavaltiot saavat päättää itse aborttia koskevasta lainsäädännöstään.

Lue lisää: Liittovaltion tason abortti­oikeus kumottiin Yhdys­valloissa – Obama: Hyökkäys miljoonien amerikkalaisten vapauksia vastaan

– Menin ulos. Nostin hameen helmat korviin, näytin naapurille persettä. (Republikaanien äänestäjä. Lieventävä asianhaara, anyone? Ja mulla oli tangat?) Kohta varmaan tulee häätö, Mattila kirjoittaa.

Mattilan twiitti on kerännyt vajaassa vuorokaudessa runsaasti huomiota. Osa kommentoijista ei ymmärrä Mattilan tempausta, mutta tukea ja kannatustakin löytyy yhtä lailla. Kommenttiketjussa Mattila myös tarkensi tekonsa syytä.

– Eilen jysähti kammottavat ihmisoikeuksia rikkovat uutiset Jenkeistä maailmalle, Mattila selventää ja kertoo naapureidensa olevan ”trumpisteja pahimmasta päästä”.

– Eikä kaduta pätkääkään, naurattaa jälkikäteen kylläkin, Mattila kertoo ketjunsa kommenteissa.

Mattila on aiemminkin herättänyt huomiota suorasukaisilla sosiaalisen median päivityksillään.

Lue lisää: Karita Mattila, 61, julkaisi eroottisen fantasiansa somessa – ylistetään seksuaalisten unelmien ääneen sanomisesta

Lue lisää: Karita Mattila, 61, iski kapakasta miehen – paljastaa Twitterissä, miten ilta päättyi: ”Sain seksiä”

Lue lisää: Karita Mattila jakoi kuvan pelkästä avoimesta kaula-aukostaan – mukana syvällinen teksti suutelemisesta

Korkeimman oikeuden päätöksessä on kyse vuoden 1973 Roe vastaan Wade -ennakko­tapauksesta, jonka korkein oikeus nyt päätöksellään kumosi.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen keskittyvä Guttmacher-instituutti arvioi lokakuussa 2021, että 26 osavaltiota eli yli puolet Yhdysvaltain kaikkiaan 50 osavaltiosta kieltäisi abortin Roe vastaan Wade -ennakkotapauksen kumoutuessa.

Lue lisää: Näin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös kumota yleinen aborttioikeus käytännössä vaikuttaa – jo 8 osavaltiota kieltänyt abortin

Näissä eri osavaltioissa tulee olemaan aste-eroja, missä määrin ja missä vaiheessa abortit kielletään. Poikkeuksia voivat olla esimerkiksi raskaana olevan naisen henki ja terveys tai jos raskaus on saanut alkunsa insestin tai raiskauksen seurauksena.

Suhtautuminen aborttioikeuteen on jakaantunut jyrkästi puoluerajojen mukaan. Demokraatit puolustavat, republikaanit vastustavat. Näin ollen aborttioikeus tulee säilymään demokraattijohtoisissa osavaltioissa ja se kumotaan republikaanijohtoisissa osavaltioissa.

Niissä osavaltioissa, joissa aborttikielto astuu voimaan, raskaudenkeskeytyksessä avustamisesta voi seurata sakkomaksu, työskentelylupien epääminen tai rikossyyte. Abortin teettävää naista ei tämän hetkisten lakien mukaan voida syyttää rikoksesta.

Lue lisää: Biden: Korkeimman oikeuden abortti­päätös traaginen virhe

Ensimmäiset osavaltiot kielsivät abortin lähes välittömästi korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen. Lähipäivinä osavaltioita odotetaan tulevan reilusti lisää.

Tällä hetkellä raskaudenkeskeytys on mahdollista saada niistä osavaltioista, jotka ovat sen taakse asettuneet. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että abortin haluava nainen joutuu matkustamaan toiseen osavaltioon voidakseen teettää abortin.

Eri osavaltioissa on kuitenkin meneillään myös valmisteluita laeista, jotka kieltäisivät matkustamisen toiseen osavaltioon abortin teettämistä varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?