Ilta-Sanomien kesäsarjassa muistellaan ikimuistoisten Finnhits-kappaleiden historiaa. Jutut ovat ilmestyneet alun perin kesällä 2010.
Italialainen sävellys, jonka teksti kertoo Kenian rannoilla tapahtuneesta romanssista. Ensi kuulemalta Mombasa ei kuulosta kappaleelta, josta olisi muodostunut suomalaisen popmusiikin ikivihreä. Totuus on kuitenkin toinen.
– Pyydettiinhän Mombasaa aina keikoilla, mutta en voinut kuvitella että siitä tulee tällainen klassikko, kappaleen esittäjä Taiska eli Hannele Kauppinen sanoo.
Mombasa oli alun perin italialainen instrumentaalikappale, jossa päämelodia soitettiin trumpetilla. Taiskan levy-yhtiössä Finnlevyssä ulkomaisia kappaleita seulonut Arto Alaspää löysi levytyksen ja soitti sen tuottaja Gugi Kokljuschkinille, joka huomasi melodian hienouden.
– Nappasin sen heti ja sanoin, että tämä tehdään. Se oli niin hyvä kappale. Sehän on erittäin harvinaista, että instrumentaalikappaleesta tehdään laulettu versio, Kokljuschkin kertoo.
Kesällä 1975 ilmestynyt Mombasa-single oli Taiskan palkinto iskelmälaulukilpailun voitosta. Parikymppinen laulaja ei ollut levyttänyt aikaisemmin, eikä hänellä ollut kokemusta studiotyöskentelystä, joten kappaleen äänitys jäi mieleen.
– Muistan sen studiossa olemisen nautinnon ja sen, miten minut löi ällikällä oman äänen päälle laulaminen eli niin sanottu tuplaus. Se tuntui jotenkin aivan kreisiltä omassa päässä, Taiska muistelee.
Mombasa-single julkaistiin, mutta sitten ei tapahtunut mitään. Kappale painui unohduksiin, ja samoin oli käydä Taiskan laulajanuralle.
Mombasa nousi listalle vasta vuoden päästä julkaisusta, juhannuksena 1976. Taiska oli viettämässä juhannusta leirintäalueella Heinolassa, kun radion listaohjelmassa lähti soimaan yllättävän tuttu melodia.
– Istuimme kaverini kanssa saunan laiturilla ja kuuntelimme radion listaa, kun yhtäkkiä Mombasa tuli listaykkösenä. Meinasimme kuolla nauruun, koska tilanne oli niin käsittämätön. Oma ääni yhtäkkiä pamahti sieltä soimaan, enkä ollut ollenkaan ajatellut koko biisiä enää kuukausiin, Taiska nauraa.
Listasuosion jälkeen Taiskan tähti lähti nousuun. Levy-yhtiö päätti julkaista samannimisen LP:n, jonka kansikuvaa lähdettiin kuvaamaan Mombasaan asti.
– Luonto, meri, valkea hiekka ja palmut olivat aivan valtava elämys. Mombasan sanat ikään kuin tulivat todeksi, vaikkei minulla siellä rakkaustarinaa ollut niin kuin laulussa.
Mombasan sanoittajaa Jyrki Lindströmiä Taiska ei tavannut koskaan. Lindström kuoli vuonna 1991.
– En edes puhunut koskaan puhelimessa hänen kanssaan. Tiedän vain sen, että tämä on hyvin henkilökohtainen teksti ja hän kertoi siinä siitä, mitä oli itse kokenut Mombasassa.
1970-luvun hitit ovat vuosikymmenten saatossa olleet välillä suosiossa ja välillä unohdettuina. Taiskan oma suhtautuminen Mombasaan on myös kokenut muutoksia molempiin suuntiin.
– Olin sille allerginen, kun olin laulanut sitä kymmenen vuotta ja lopettelin aktiiviuraani. Mutta se tuli sitten rakkaana takaisin, kun se sai vähän aikaa pölyttyä ja olla komerossa.