Kolme Andiatan asua yhdellä valtio­vierailulla: Ruotsin hovi on suomalais­yrityksen kanta-asiakas

Kaikki kolme asua ovat Andiatan perustajan ja pääsuunnittelijan Tarja Rantasen kynästä.

Jenni Haukio, kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Sofia edustivat Andiatan asuissa.

Helsingin Vallilassa Andiatan design-studiolla on nyt syytä riemuun. Yhdellä ja samalla ja sitäkin seuratummalla valtiovierailulla nähtiin peräti kolme yrityksen asua.

Suomalaisen vaatemerkin asuissa edustivat tiistain ja keskiviikon valtiovierailulla tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio, kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Sofia.

Valtiovierailuun kohdistui poikkeuksellisen paljon huomiota, sillä sen aikana Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat Nato-hakemuksensa.

Vierailua leimasi ylenpalttisuus ja huomattava yhteenkuuluvuuden tunne, ja Ruotsin hovi kunnioitti suomalaisia vieraita suosimalla asuvalinnoissaan sinisen sävyjä ja valkoista.

– Tämä on aivan mahtavaa, olemme tästä ylpeitä ja iloisia, sanoo Andiatan myynnistä ja markkinoinnista vastaava Nita Salo.

Jenni Haukio asteli perhosmekossaan kuningatar Silvian rinnalla.

Valtiovierailun ensimmäisenä päivänä rouva Jenni Haukio nähtiin perhosmekossa, jossa hän on edustanut aikaisemminkin. Haukio käytti samaa mekkoa vuonna 2018, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja rouva Melania Trump vierailivat Suomessa.

– Rouva Haukion asuvalinta on hyvä osoitus siitä kuinka asuja voi käyttää useaan kertaan – sehän tukee vastuullisuusajattelua mitä parhaimmalla tavalla, Nita Salo Andiatalta sanoo.

Kruununprisenssa Victorian asu oli vaaleansininen. Rinnassaan hänellä oli Kalevala-koru.

Kruununprinsessa Victoria taas esiintyi tiistaina sinisessä viime syksyn malliston mekossa, ja hän oli kiinnittänyt mekon rintaan Kalevala-malliston Naisen ääni -korun.

Prinssi Carl Philipin puoliso prinsessa Sofia edusti keskiviikkona Andiatan hameessa ja paidassa, jotka ovat tämän kevään mallistosta.

Prinsessa Sofian asu näyttää mekolta, mutta on itseasiassa paita ja hame.

Kaikki kolme asua ovat lähtöisin Andiatan perustajan ja pääsuunnittelija Tarja Rantasen piirustuspöydältä.

– Tapahtuma oli arvokas, merkittävä ja historiallinen Pohjoismaissa ja koko maailmassa. On hienoa että Andiata saa olla siinä mukana, Nita Salo sanoo.

Lue lisää: Kyllä oli koreaa! Mutta huomasitko nämä yksityis­kohdat Niinistön ja Haukion Ruotsin-vierailussa?

Mitenkään yllättyneitä yrityksessä ei silti oltu asujen näkymisestä Ruotsin hovin naisten yllä, sillä prinsessat Victoria ja Sofia ovat edustaneet Andiatan asuissa useita kertoja aikaisemminkin.

Esimerkiksi viime syksynä kruununprinsessa käytti Andiatan jakkupukua Tukholman muotiviikoilla.

– Luulen, että he arvostavat istuvuutta ja naisellisia, mutta hillittyjä malleja, Nita Salo arvelee.

Prinsessat hankkivat Andiatan asuja säännöllisesti.

Hankinta sujuu Salon tietojen mukaan suhteellisen normaalisti: hovi saa Andiatan look bookin eli mallistoa esittelevän portfolion, jonka perusteella vaatteita voi tilata.

Aina, kun Andiatan vaatteita näkyy edustustilaisuuksissa, se näkyy myös niiden mallien kysynnässä.

Prinsessa Victoria Andiatan jakkupuvussa Tukholman muotiviikoilla viime syksynä.

Andiata suunnittelee ja kaavoittaa vaatteensa Suomessa, ja ne valmistetaan suurimmalta osin Virossa.

Yritys juhli juuri viime viikolla 35-vuotista taivaltaan.

– Ajatuksemme on, että asumme olisivat ajattomia ja tyylikkäitä ja ne kestäisivät äidiltä tyttärelle. Tämä toteutuu yrityksessäkin, sillä Tarja Rantasen tytär Matilda (Morelius) on ottamassa yrityksessä vahvaa roolia, Nita Salo sanoo.

Prinsessa Sofia Anfiatan mekossa Borgholmin linnassa järjestetyssä juhlakonsertissa vuonna 2020. Konsertti oli kruununprinsessa Victorian 43-vuotisjuhlien huipennus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?