Wind of Changesta muodostui kylmän sodan loppumisen hymni – Venäjän hyökättyä Ukrainaan Scorpions päätti muuttaa superhittinsä sanat

Tuuli on taas kääntynyt.

Scorpions Las Vegasissa 26. maaliskuuta 2022.

13.4.2022 22:30

Elokuu vuonna 1989. Scorpions esiintyi Mötley Crüen, Ozzy Osbournen ja Bon Jovin kanssa Moscow Music Peace -festivaalilla. Paikalle saapui 100 000 ihmistä.

Samalla Euroopassa oltiin heräämässä uuteen aikaan. Berliinin muuri murtui marraskuussa, Neuvostoliiton hajoaminen alkoi ja kylmä sota loppui.

Näistä lähtökohdista Scorpions lähti säveltämään Wind of Change -kappalettaan.

Biisistä tuli kaikkien aikojen myydyin musiikkikappale Saksassa, ja se yhdistetään usein Euroopassa koettuihin mullistuksiin.

Vuonna 2005 saksalaisen televisiokanava ZDF:n katsojat valitsivat Wind of Changen vuosisadan kappaleeksi.

Tuulen suunta muuttui ja kylmeni jälleen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

Scorpions ei jäänyt vain katselemaan sodan kauhuja, vaan päätti pistää kappaleensa uusiksi.

– Tämän kappaleen myötä haluamme rauhaa, laulaja Klaus Meine totesi Las Vegasin keikalla.

– Tänä iltana laulamme sen yhdessä ja kovempaa kuin koskaan.

Kappaleesta oli jätetty pois kaikki viittaukset Venäjään ja korvattu ne Ukrainalla.

Meine kertoi asiasta Loudwirelle:

– Ennen kuin tulimme Las Vegasiin, mietin, miltä tuntuisi laulaa Wind of Change samalla tavalla kuin se on vuosien saatossa esitetty.

– Mietin kammottavaa sotaa Ukrainassa ja tulin tulokseen, ettemme voi mitenkään enää romantisoida Venäjää laulamalla Moskovasta. Halusin tehdä selväksi, että tuemme Ukrainaa. Niinpä kappale alkaa nykyään sanoilla: ”Kuuntele sydäntäsi, se sanoo Ukraina. Odota, että tuuli kääntyy.”

Meine totesi, että kirjoittaessaan kappaletta hän oli hyvin vaikuttunut siitä, mitä Neuvostoliitossa tapahtui 1990-luvun taitteessa.

– Se oli hetki, jota me kaikki – koko maailma – olimme odottaneet. Edessämme oli tulevaisuus, jossa vallitsisi rauha. Yhteinen tulevaisuus, jossa sota ei erottelisi ihmisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?