Uusiutuneen syövän kanssa kamppaillut Kari Vepsä sairastui koronaan kesken Kanarian-matkan – jäi jumiin lomakohteeseen

Korona iski ja syöpä nosti taas päätään, mutta monesta on selvitty. 70 vuotta täyttävä Kari Vepsä on tyytyväinen elämäänsä.

– Vuodet eivät ole vieneet elämänhalua, kun saa tehdä rakastamaansa työtä, sanoo Kari Vepsä.

30.3.2022 22:08

Laulaja-lauluntekijä Kari Vepsälle tulee torstaina täyteen 70 vuotta. Pari viime vuotta ovat olleet rankkoja, mutta Vepsän rauhallisen lämmin persoona on jaksanut pysyä positiivisena.

– 70 on vain numero. Usko elämään on minussa vahvana, Kari Vepsä sanoo.

Hän tietää pysyvänsä elämässä kiinni tekemällä työtä.

– Vuodet eivät ole vieneet elämänhalua, kun saa tehdä rakastamaansa työtä.

Laulajan äänen käheydestä kuulee, ettei kaikki ole kunnossa. Samaa kertoo puheen taajaan katkova köhiminen.

Vepsä sairastui kolme viikkoa sitten koronaan. Toipuminen on edistynyt hyvin, mutta edelleen vaivana on paha yskä. Köhiminen tekee myös selväksi, miksi torstaina ei kannata ajella Karin ja Maija-vaimon luo kakkukahveille.

– Pannu olisi ollut kuumana, mutta nyt korona estää vieraiden tapaamisen.

Kari ja Maija-vaimo sairastuivat molemmat koronaan pian Kanarian-loman alettua.

Kotona on oltu vasta pari päivää, sillä merkkipäivää juhlistava matka Kanarialle venyi sairastumisen takia. Vepsä suuntasi vaimon, lasten ja lastenlasten kanssa aurinkoon, mutta heti perille päästyä tauti alkoi oireilla. Lääkäri vahvisti epäilyt.

– Selvä tapaus, korona oli päässyt iskemään, kolmesti rokotettu Kari kertoo.

– Niin kovaa kurkkukipua ei ole ollut ikinä ennen. Sen lisäksi tuli nuha ja yskä.

Loma meni sisätiloissa sairastaessa. Myös Maija sai taudin.

– Viikon matkasta tulikin yli kaksi viikkoa, koska pääsimme paluulennolle Suomeen vasta maanantaina.

Korona aiheutti ylimääräistä huolta myös uusiutuneen syöpäsairauden takia. Yksitoista vuotta sitten Vepsä sairastui mutta myös parani eturauhassyövästä.

Kymmenen terveenä vietetyn vuoden jälkeen vuosittainen tarkistuskäynti helmikuussa 2021 kertoi sairautta osoittavien arvojen olevan taas koholla. Myös etäpesäkkeitä oli ilmaantunut kehoon useampaan kohtaan. Apu löytyi kuitenkin nopeasti.

– Hormonihoidot alkoivat tepsiä saman tien. Arvot laskivat ja imusolmukkeiden koot ovat nyt pienentyneet, osa on hävinnytkin kokonaan, Vepsä toteaa.

Tilanne tarkistetaan kolmen kuukauden välein, mutta tällä hetkellä sairaus on hallinnassa.

Merkkipäivää oli tarkoitus juhlistaa konserteilla, mutta esiintymiset takkuavat edelleen koronan laajan esiintyvyyden takia.

Konsertti Pieksämäellä siirrettiin syksyyn ja näillä näkymin niin pitää tehdä myös kotikulmille ajatellun konsertin kanssa. Tanssikeikkojakin järjestetään tavallista vähemmän.

– Ihmiset eivät liiku kuten ennen, ja se saa tanssijärjestäjät epäröimään.

Piristystä elämään tuo kymmenvuotias Waltsu-koira, joka korvaa puolitoista vuotta sitten menetettyä, äärettömän rakasta jackrussellia Kidiä.

– Waltsu on kodinvaihtaja, joka jäi kodittomaksi edellisen omistajan sairastuttua.

Kari ja edesmennyt rakas Kidi vuonna 2019.

Kidin menetys oli niin kova paikka, että mietittiin, otetaanko perheeseen koiraa enää ollenkaan, Kari myöntää.

– Mutta Waltsusta tuli hyvä laastarikoira. Waltsu kulkee perässäni kuten Kidikin aina teki.

Helpotusta arkeen on tuonut hevosmiehenä tunnetun laulajan hevostilalla tehty sukupolvenvaihdos. Siri-tytär miehineen pyörittää tilalla ratsastuskoulua, ja Kari kouluttaa entiseen tapaan hevosia.

–  Perheyritys on nyt täyden palvelun talli, oppia saavat sekä ihmiset että hevoset. Hevosten kanssa touhuaminen on minulle terapiaa.

Vepsä on Suomen parhaimmistoa lännenratsastuksessa. Viime syksynä hän kilpaili yhden lännenratsastuslajin, reiningin, SM-kisoissa

Kaikista kovista koettelemuksista huolimatta menneitä vuosikymmeniä voi katsoa hyvällä mielellä.

– Suurin osa haaveista on toteutunut. Monesta asiasta on selvitty ja näyttäisi siltä, että syövästäkin selvitään toistamiseen. Tästä kaikesta olen todella onnellinen, Kari tunnustaa.

Kari Vepsän läpimurto tapahtui vuonna 1996 Syksyn sävel -kisassa.

Kuka?

Kari Vepsän ura muusikkona alkoi jo 1960-luvun lopulla, mutta varsinainen läpimurto tapahtui vuonna 1996, kun Vepsä voitti Syksyn Sävel -kilpailun Onnenmaa-kappaleella.

Vepsän debyyttialbumi, joka nimettiin voittokappaleen mukaan julkaistiin samana vuonna. Vuonna 2004 levy ylitti platinalevyn rajan 40 000 kappaleen myynnillään.

Syksyn Sävel -voitostaan lähtien Vepsä on kuulunut Suomi-iskelmän ykkössuosikkeihin ja hän keikkailee ahkerasti. Hän on julkaissut kahdeksan studioalbumia ja useita kokoelmalevyjä.

Vepsä avioitui vaimonsa Maijan kanssa vuonna 2004 Karibianmerellä.

Vepsällä todettiin vuonna 2011 eturauhassyöpä, joka leikattiin onnistuneesti.

Hevosten kouluttajanakin tunnettu Vepsä on saanut vuosien varrella tunnustusta viralliseltakin taholta. Hän oli ehdolla Emma-palkinnon saajaksi vuonna 1997 (vuoden miessolisti) ja Iskelmä Finlandia -palkinnon saajaksi vuonna 2001.

Lue lisää: Kari Vepsän, 69, syöpä uusiutui ja levisi – laulaja luuli kaiken olevan hyvin, kunnes hän sai lääkäriltä synkän puhelun

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?