Tänään tv:ssä: Velipuolikuu teki näyttelijöistään koko kansan tuntemia tähtiä, mutta yksi heistä katosi julkisuudesta kokonaan – syy paljastui vasta vuosia myöhemmin

Yle näyttää Velipuolikuu-sarjan uusintana. Yksi ohjelman tähdistä, Robin Relander, lopetti näyttelemisen sketsisarjan jälkeen.

Velipuolikuu oli aikansa suosituimpia sketsisarjoja.

8.3. 18:59

– KOHTAUS, jonka kuvaan seuraavaksi, on tulevan elokuvani ”Värähtää sisimpäni ripsi” inhimillisin kohtaus, Kari Heiskasen näyttelemä ohjaaja selittää mankuvalla äänellä mopon päällä istuvalle Pirkka-Pekka Peteliukselle.

Sketsi jatkuu Heiskasen yksinpuhelulla ja huipentuu Peteliuksen mokeltamaan repliikkiin:

– Älkää soittako poliisia, sikäli, että se on turhaa.

Kyseinen sketsi esitettiin Velipuolikuu-ohjelmassa, joka nähdään uusintana Yle TV2 -kanavalla tiistaista 8. maaliskuuta alkaen. Vuosina 1983 ja 1984 nähty huumorisarja henkilöityi pitkälti juuri Peteliukseen ja Heiskaseen, koko show’n moottorina toimivaan pääkaksikkoon.

Tarkkaavainen katsoja kiinnittää kuitenkin huomion useassa sketsissä mukana hääräävään tummatukkaiseen nuoreen mieheen. Hän oli Robin Relander.

Kun Velipuolikuu loppui, Relander hävisi julkisuudesta.

Mitä näyttelijälle kuuluu nyt? Osaisiko Google kertoa?

Parin haun jälkeen käy selväksi, että Relander katosi tutkakuvasta suosikkisarjan loppumisen myötä. Hänen nimensä mainitaan aina Velipuolikuun yhteydessä, mutta muuten: ei mitään.

Tarkempi netin selailu antaa kuitenkin yhden mielenkiintoisen tuloksen. Hollannissa, pienessä Rhedenin kaupungissa näyttäisi asuvan nuori mies, joka on todennäköisesti Robin Relanderin poika.

Viesti singahtaa tulppaanien maahan. Kolmen tunnin kuluttua saapuu vastaus.

– Hei, kerron mielelläni isästäni ja hänen elämästään Velipuolikuun jälkeen, terveisin Jonathan.

Robin Relander (edessä) katosi julkisuudesta tyystin sarjan jälkeen.

KÄY ilmi, että Relander asui pitkään Kööpenhaminassa.

– Isällä oli oma kauppa. Hän myi vuosien varrella vaikka mitä. Hän toi kaikenlaisia esineitä matkoiltaan Intiasta ja Balilta. Jossain vaiheessa isällä oli pieni kioski Kööpenhaminan vapaakaupungiksi julistautuneessa Christianiassa. Hän kauppasi erikoisia kiviä ja kristalleja.

– Hän on myynyt kaikkea t-paidoista jättimäisiin buddha-patsaisiin, huonekaluihin ja peileihin. Näiden bisnesten ohella hän sai muutaman lapsen, joista minä olen yksi.

– 90-luvun alussa hän kauppasi batiikkivärjättyjä huiveja ja pilailutarvikkeita. Vähän myöhemmin hän alkoi tuoda maahan käsintehtyjä indonesialaisia huonekaluja ja lamppuja.

Jonathan-pojalla on myös huonoja uutisia. Relander kuoli vuosi sitten.

– Isä menehtyi kotonaan Kööpenhaminassa. Hänellä oli syöpä. Viimeisten vuosien aikana hän meni sen verran huonoon kuntoon, että kauppa piti lopettaa. Hän kuitenkin myi tavaraa netissä aina kuolemaansa saakka.

Velipuolikuun uusinnat alkavat jälleen Yle TV2 -kanavalla tiistaina 8. maaliskuuta.

JONATHAN ei ole koskaan asunut Suomessa. Hän tietää isänsä varhaisista vaiheista vain sen, mitä sukulaiset ovat kertoneet.

– Isä ei käynyt tavallista koulua, vaan sellaista kokeilevampaa, Jonathan kertoo ja viitannee steinerkouluun.

– Hän opiskeli myös näyttelemistä, mutta en tiedä missä koulussa hän oli. Valmistuttuaan isä kiersi ympäri Suomea jonkin porukan kanssa. He tekivät taikatemppuja lapsille.

IS onnistui löytämään Jonathan-pojan kautta myös naisen, joka tunsi Relanderin.

– Minun tietojeni mukaan Robinilla ei ollut näyttelijän koulutusta. Hän opiskeli butoh-tanssia ainakin Berliinissä ja Pariisissa 80- ja 90-lukujen taitteessa Min Tanakan ja Kazuo Onon johdolla. Hän kävi myös koreografi Virpi Tummavuoren tanssitunneilla. Näyttelemistä hän jatkoi yhden juustomainoksen verran, kertoo Relanderin tuntenut Kirsten Stausholm.

Robin Relander (oikealla) ei saanut mieluisiaan rooleja sarjan jälkeen, mikä johti näyttelijänuran päättymiseen.

MIKSI Relander lopetti näyttelemisen Velipuolikuun jälkeen? Jonathan on kuullut monta eri versiota.

– Syitä oli monia, mutta lopulta isä lopetti näyttelemisen, koska hän olisi halunnut tehdä muitakin kuin hauskuuttajan rooleja, mutta ohjaajat eivät antaneet sellaisia. Häntä ei otettu vakavasti.

Relander muisteli aina lämmöllä Velipuolikuuta ja yhteistyötään Peteliuksen, Heiskasen ja kumppanien kanssa.

– Isä puhui paljon Pirkka-Pekasta ja muista näyttelijöistä. Isä kutsui niitä vanhoiksi hyviksi ajoiksi. Hän kaipasi Suomeen ja hän kaipasi näyttelemistä. Isä rakasti töiden tekemistä Velipuolikuun näyttelijöiden kanssa. Hän kuvaili minulle aina, kuinka upea kokemus sarjan tekeminen oli. Hänen mukaansa se oli jotain aivan ainutlaatuista.

Vaikka elämä oli kuljettanut miehen Tanskaan, kotimaa pysyi sydämessä.

– Hän sanoi minulle todella usein, että jos hänellä ei olisi lapsia ja omaa kauppaa Kööpenhaminassa, hän lähtisi takaisin Suomeen sillä siunaaman sekunnilla.

Tämä artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 24. toukokuuta vuonna 2020.

Velipuolikuu Yle TV2 -kanavalla tiistaina 8. maaliskuuta kello 21.30.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?