Antti Kurhinen pamauttaa Ylellä suorat sanat siitä, miltä hänestä tuntuu tällä hetkellä olla venäläistaustainen – harkitsi passinsa polttamista

Yle Perjantain tämäniltaisessa lähetyksessä Sean Ricksin vieraana on muun muassa tosi-tv-ohjelmista tuttu yrittäjä Antti Kurhinen. Hän elää parasta aikaa järkyttävien paineiden alla.

Antti Kurhinen tuli tunnetuksi vuoden 2008 Big Brotherista. Hän meni talossa naimisiin Henna Kalinaisen kanssa.

4.3.2022 19:20

Big Brotherista aikoinaan julkisuuteen noussut tosi-tv-tähti ja viihteen monitoimimies Antti Kurhinen nähdään illalla Ylen Perjantai-ohjelmassa. Venäläistaustainen Kurhinen kertoo lähetyksessä tuntevansa hämmennystä, vihaa, surua ja suurta häpeää.

– Ukraina ja Venäjä ovat veljeskansoja. Eihän kukaan halua omia veljeskansalaisiaan tappaa.

Antti on säilyttänyt kaksoiskansalaisuuden ja Venäjän passin, sillä se on ollut “pysyvä Venäjän viisumi”. Nyt hän pelkää, että kaksoiskansalaisuudesta saattaakin seurata kutsu taisteluihin Ukrainaan.

– Jos Putin sekoaa lopullisesti, hän määrää kaikille 18–65-vuotiaille miehille liikekannallepanon. Minäkin voisin joutua sotimaan Ukrainassa, jos matkustaisin silloin Suomesta Venäjälle tapaamaan äitiäni ja siskoani, Kurhinen pohtii.

– En missään nimessä, en ikinä, en mistään hinnasta lähtisi sotimaan Putinin puolesta mihinkään, Kurhinen sanoo painokkaasti.

Kurhinen sanoo tuntevansa häpeää omasta taustastaan.

– Tunnen todella suurta häpeää – vihan lisäksi, mies myöntää.

Kurhinen suunnitteli jopa menevänsä mielenosoitukseen ja polttavansa siellä Venäjän passinsa.

– Se kävi mielessä, mutta äitini sanoi, että älä tee sitä, vaikka tunteet ovatkin nyt pinnassa.

Vielä kymmenen vuotta sitten Kurhinen piti Putinia hyvänä presidenttinä.

– Olin myös propagandan uhri. Seurasin idoleita, kuten jääkiekkoilijoita, jotka kannattivat Putinia. Hänet näytettiin sankarina, vahvana miehenä, ja sitä tuli joka tuutista.

Sitten Kurhinen ryhtyi seuraamaan politiikkaa.

– Mitä enemmän aiheeseen tutustuin, sitä selvemmin näin kaiken korruption. Putin oli ryöstänyt täysin oman kansansa.

Ricks tiedustelee Kurhiselta, millaisena hän näkee tavallisen venäläisen vastuun juuri nyt?

– On se suuri, Kurhinen kertoo.

– 66 prosenttia venäläisistä tukee tätä sotaa. Propaganda on aivan järkyttävää, mutta ei se ole mikään peruste. Moni sulkee silmänsä, sillä totuuden myöntäminen sattuisi omaan egoon. Moni pysyy mieluummin valheen takana kuin myöntää olevansa väärässä.

Perjantai: Ukrainan sota – hätä ja häpeä, perjantaina 4.3. TV1 klo 21.05.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?