Suomalaisjulkkisten hurjat urheilusuoritukset kummastuttavat tv-katsojia – moni juoksi tuloksen, johon harva urheilija yltää Cooperin testissä

Facebookissa ihmeteltiin armeijamaailmaan sijoittuvan uutuusohjelman osallistujien kovia testituloksia. Ohjelman tuottaja kommentoi tapausta IS:lle.

Komppania Ketonen & Gustafsberg on nähtävissä Discovery+-suoratoistopalvelussa.

11.2.2022 19:28

Tällä viikolla startannut uutuusohjelma Komppania Ketonen & Gustafsberg vie julkisuudesta tutut suomalaiset armeijan maailmaan. Ohjelmassa kilpailijat elävät armeijamaisissa olosuhteissa ja osallistuvat tietoa, taitoa ja kestävyyttä vaativaan kaksiviikkoiseen koulutukseen, joka jäljittelee vaativaa sotilaskoulutusta.

Lue lisää: Suomalaisjulkkikset joutuvat uutuusohjelmassa kovaan sotilaskouluun – nämä tähdet nähdään mukana

Kari Ketosen ja Harri Gustafsbergin luotsaamassa ohjelmassa kilpailevat muun muassa Tia-Maria ”Tinze” Sokka, Benjamin Peltonen, Marita Taavitsainen sekä Rosanna Kulju. Ohjelman ensimmäisessä jaksossa kilpailijat joutuivat muun muassa juoksutestiin, jossa heidän tuli juosta 2 400 metrin matka haastavassa maastossa.

Kilpailijoista ensimmäisenä maaliviivan ylitti laulaja Benjamin Peltonen, joka selvitti radan alle kahdeksassa minuutissa. Alle kymmeneen minuuttiin matkan selvittivät myös ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson sekä kauppias ja televisiopersoona Sampo Kaulanen.

Kilpailijajoukon testitulokset herättivät kuitenkin pian ihmetystä katsojien keskuudessa. Muun muassa eräässä Facebookin juoksuaiheisessa ryhmässä kummasteltiin, miten esimerkiksi Peltonen ja Taavitsainen suoriutuivat 2 400 metrin matkasta niinkin ripeästi.

– Kovassa kunnossa on esimerkiksi Benjamin Peltonen, kun juoksi tuon matkan aikaan seitsemän minuuttia ja 51 sekuntia. Helteinen sää ja pehmeää hiekkaa osittain juoksualusta. Useampi kisaaja juoksi alle 10 minuuttiin, kuului erään ryhmään kuuluvan käyttäjän kommentti.

Kyseisessä kommentissa pistettiin myös merkille, että tuolla tahdilla Peltonen juoksisi 12 minuuttia kestävässä Cooperin testissä yli 3 500 metrin matkan. Myös kyseisen matkan kävelleen Marita Taavitsaisen tulos ihmetytti Facebook-käyttäjiä.

– Mä mietin, että onkohan siinä vähän kaunisteltu aikoja. Marita Taavitsaisen aika oli 14 minuuttia ja hän kuitenkin käveli, ihmetteli eräs.

Ohjelmassa kymmenen julkisuudesta tuttua suomalaista hyppää armeijan maailmaan.

Yli 3 500 metriä Cooperin testissä olisi millä tahansa mittarilla mitattuna erinomainen tulos, johon yltää edes harva suomalainen huippu-urheilija. Esimerkiksi nelinkertainen olympiamitalisti Krista Pärmäkoski kertoi vuonna 2017 juoksevansa Cooperin testissä noin 3 400 metriä. Ex-hiihtäjä Sami Jauhojärvi puolestaan kertoi testituloksekseen tuolloin 3 890 metriä. Kyse on Suomen parhaista kestävyysurheilijoista, joten katsojien ihmettely on perusteltua.

Lue lisää: Suomalaisten urheilijoiden Cooperin testin tuloksissa huima haitari – minne sinä sijoittuisit?

Ilta-Sanomat tavoitti ohjelmaa tuottavan Moskito-tuotantoyhtiön vastaavan tuottajan Petra Martikaisen kommentoimaan tapausta sähköpostitse. Martikainen vahvisti, että kilpailijoiden ajat pitävät täysin paikkansa. Mitatusta matkasta ei sen sijaan ole absoluuttista varmuutta.

– Koska kyseessä ei ole virallinen juoksurata, voi todellinen pituus poiketa hieman ilmoitetusta. Kyseessä voi siis olla inhimillinen mittausvirhe, joka ei onneksi vaikuta kisan lopputulokseen millään tavalla. Itse juoksu on kuvattu alusta loppuun saakka, joten ajat pitävät täsmällisesti paikkaansa, Martikainen kommentoi IS:lle sähköpostitse.

Ohjelmassa nähdään Peltosen, Sokan, Kuljun, Gustafssonin, Kaulasen ja Taavitsaisen lisäksi mäkihyppääjälegenda Janne Ahonen, artisti-tubettaja Hanad ”Dosdela” Hassan, drag-artisti Aarni Mikkola sekä toimittaja Ina Mikkola.

Ohjelman sotilaallisena asiantuntijana toimii Maanpuolustuskoulutus MPK, joka on ollut mukana kehittämässä kilpailijoiden koulutusta ja testausta. MPK:n kouluttajat toimivat myös komentajakaksikon apureina vastaten varsinaisesta koulutuksesta ja kilpailijoiden arjen pyörityksestä.

Joukkoa luotsaa parivaljakko Harri Gustafsberg ja Kari Ketonen. Gustafsberg on työskennellyt aiemmin poliisin erikoisyksikkö Karhun kouluttajana. Kari Ketonen puolestaan tunnetaan Venla-palkittuna näyttelijänä, koomikkona, ohjaajana ja käsikirjoittajana. Myös psykoterapeutiksi kouluttautunut Ketonen haluaa ottaa kilpailijoista kaiken irti, oikeanlaista huumoria unohtamatta.

Komppania Ketonen & Gustafsberg TV5 ja discovery+ palvelussa keskiviikkoisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?