Scifi-leffojen palkittu erikoistehostevelho Douglas Trumbull on kuollut

Douglas Trumbull kuoli maanantaina pitkällisen sairauden jälkeen, kertoi Trumbullin tytär Guardianin mukaan.

Douglas Trumbull oli mukana mm. Ridley Scottin Blade Runner -klassikon erikoistehosteiden luomisessa. Kuva vuodelta 2016.

8.2.2022 23:47

Elokuvien erikoistehosteiden pioneeri Douglas Trumbull on kuollut 79-vuotiaana. Hän vastasi muun muassa ikonisten 2001: Avaruusseikkailu (1968) sekä Kolmannen asteen yhteys (1977) -elokuvien tehosteista.

Trumbull kuoli maanantaina pitkällisen sairauden jälkeen, kertoi Trumbullin tytär Guardianin mukaan.

Ohjaaja Stanley Kubrick kiinnitti 1960-luvun puolivälissä huomiota Trumbullin taitoihin ja palkkasi erikoistehostevelhon mukaan 2001-elokuvan tekijäryhmään. Trumbull vastasi muun muassa kuuluisan tähtiporttijakson suunnittelusta.

Sen jälkeen hän sai arvostusta 1971 scifi-klassikosta Andromeda uhkaa ja pääsi ohjaamaan ensimmäisen oman filminsä, ympäristönsuojeluaiheisen avaruuselokuvan Hiljainen pako 1972.

Teemoiltaan edellä aikaansa ollut leffa ei kuitenkaan menestynyt teattereista, mutta erikoistehosteet Steven Spielbergin Kolmannen asteen yhteydessä (1979) toivat jo Oscar-ehdokkuuden ja lisää mainetta kertyi elokuvista Star Trek: Avaruusmatka (1979) sekä Blade Runner (1981), joista seurasi myös Oscar-ehdokkuudet.

Trumbullin toinen ohjaus oli Brainstrom - aivomyrsky (1983), jonka aiheena oli virtuaalitodellisuus. Elokuvan menestystä kuitenkin varjosti sen pääosanäyttelijän Natalie Woodin kuolema epäselvissä olosuhteissa kesken kuvausten.

Trumbull saavutti urallaan yhteensä kolme Oscar-ehdokkuutta ja lopulta vuonna 2012 hänet palkittiin kunnia-Oscarilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?