Parantumattomasti sairas ruotsalaiskirjailija teki äärimmäisen ratkaisun – kertoi kuolemastaan somessa

Saatan olla väärässä -menestysteoksen kirjoittaja Björn Natthiko Lindeblad on kuollut.

Parantumatonta ALS-tautia sairastaneen Björn Natthiko Lindebladin tunnetuin teos on Saatan olla väärässä, joka ilmestyi suomeksikin viime vuonna.

20.1. 17:34

Ruotsalaiskirjailija Björn Natthiko Lindeblad on kuollut 60-vuotiaana, muun muassa Aftonbladet uutisoi.

ALS-tautia sairastanut Lindeblad päätti itse elämänsä maanantaina, selviää hänen Facebook-tilillään julkaistusta päivityksestä.

– Jos luet tätä, olen jo poissa. Se tapahtui keskellä päivää 17. tammikuuta Pohjois-Hallandissa läheisteni ympäröimänä. Join lasin smoothieta valmisteen kanssa ja nukahdin rauhallisesti. Ilman pelkoa tai epäröintiä, kirjailija ja ekonomisti Lindeblad kirjoitti omasta kuolemastaan.

– Sain mitä halusin. Anteeksi kaikille ystävilleni, että pidin päivämäärän salassa. Tarvitsin rauhan minulle ja läheisimmilleni.

Lindebladin kirjoittama päivitys julkaistiin kuoleman jälkeisenä päivänä, tiistaina 18. tammikuuta.

– Olen hyvin vakuuttunut siitä, että ensireaktioni kuolemaan tulee olemaan helpotus. Että tämän ruumisparan ei enää tarvitse taistella. Kiitos rakkaalle keholleni, että jaksoit taistella. Nyt se taistelu on vihdoin ohi.

Lindeblad sairastui parantumattomaan ALS-tautiin vuonna 2018.

Expressen-lehden mukaan kirjailija oli ottanut kuolemaa varten lääkäri Staffan Bergströmin suosittelemaa valmistetta.

– Hän oli täysin varma päätöksestään. Siitä ei ollut epäilystäkään, ja hän myös kirjoitti siitä, Oikeus ihmisarvoiseen kuolemaan -nimisen yhdistyksen puheenjohtajanakin toimiva Staffan Bergström kertoo.

Ruotsalaislääkäri oli jo aiemmin auttanut potilasta tekemään itsemurhan. Kesällä 2020 Bergström auttoi toista ALS-potilasta kuolemaan Ruotsissa antamalla tälle tappavan annoksen unilääkettä. Bergström ilmoittautui jälkeenpäin poliisille, joka aloitti tapauksesta esitutkinnan. Hän välttyi syytteeltä, mutta terveysviranomaiset ovat yrittäneet saada poistettua hänen lääkärinlupansa.

– Björn tietysti luki tästä, koska se vaikutti häneen erittäin paljon. Tapasimme ja kerroin, miten tässä voidaan toimia. Sanoin kuitenkin, ettei hän voi turvautua minun apuuni, koska minulta yritetään viedä ammattini, Bergström sanoo.

Bergström kommentoi tapausta Aamulehdelle marraskuussa 2020.

– Haluan herättää keskustelua ja saada todistetuksi, olenko tehnyt jotain laitonta. Lain mukaan ei ole rikollista avustaa ihmistä itsemurhan teossa. Mutta jos teon tekee lääkäri, hän voi menettää lääkärinoikeutensa, Staffan Bergström kertoi tuolloin lehdelle sähköpostitse.

Lindebladin Saatan olla väärässä -teoksessa hän kertoo elämästään ja sairastumisestaan.

Expressenin mukaan Lindeblad ajatteli pitkään kuolemistaan. Vuonna 2020 hän kertoi radiohaastattelussa tarvitsevansa apua arkiaskareisiin hammastahnan käytöstä sanomalehden lukemiseen. Hän istui tolloin pyörätuolissa.

Viime syksynä Lindeblad kertoi tv:ssä juhlistavansa 60-vuotissyntymäpäiviään jäähyväisjuhlilla.

– Istuin ja mietin, miltä hautajaiseni voisivat näyttää ja ajattelin, että kuinka tylsää olisi istua hautajaisissa. Halusin juhlat, hän sanoi.

Tiistaina julkaistussa päivityksessä Lindeblad kirjoitti koskettavasti elämästään.

– Kiitos kaikille, jotka valaisitte elämääni. Kiitos, että saitte minut tuntemaan oloni nähdyksi, ymmärretyksi, arvostetuksi, luotetuksi, tervetulleeksi, jopa rakastetuksi.

Lindeblad eli varsin poikkeuksellisen elämän. Talouspäällikkönä toiminut Lindeblad jätti aikoinaan bisnesmaailman, luopui aineellisesti omaisuudestaan ja eli 17 vuotta buddhalaismunkkina. Hänen munkkinimensä oli Natthiko. Lindeblad asui thaimaalaisessa metsäluostarissa, kunnes päätti lopulta palata kotimaahansa.

Lindebladin Saatan olla väärässä -teos on valtavan suosittu, ja se on käännetty useille eri kielille. Kirja nousi Ruotsin myydyimmäksi tietokirjaksi vuonna 2020.

Lue lisää: Tällaiset oireet kertovat ALS-taudista – alkaa hiipien, ja joka viikko sairastuu neljä suomalaista

Lue lisää: Lääkäri Kaija Saarelma kertoo potilaasta, jonka tuskan äärellä ajatus eutanasiasta nousi väkisin mieleen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?