Elton John pelkäsi millaisen vastaanoton saisi ensimmäisellä Amerikan keikallaan – epäili bändinsä olevan liian vaatimaton

Elton John oli jo iso nimi Euroopassa, mutta ensimmäinen esiintymismatka Amerikkaan hirvitti.

Elton John vuonna 1982.

17.1.2022 22:30

Manageri ja keikkajärjestäjä Jerry Heller auttoi Elton Johnia, kun tämä pyrki Pohjois-Amerikan markkinoille vuonna 1970.

Hellerin mukaan nuorella artistilla oli melkoisia epäilyksiä Atlantin ylittämisen suhteen.

– Englantilainen ystäväni oli kertonut hänestä, Heller kertoo Tuna on Toast with Stryke -podcastissa.

– Rakastuin heti siihen, mitä hän teki.

Elton John oli huolissaan, että amerikkalaisyleisö hylkisi häntä, koska hänen biiseissään ei ollut tarpeeksi runsaita sovituksia.

– Puhuimme puhelimessa. Hän oli aivan kauhuissaan, koska esimerkiksi sovittaja, kapellimestari ja säveltäjä Paul Buckmaster saattoi laittaa artistin levylle sadan jousisoittimen äänivallin, joka oli tehty syntetisaattorilla. Hän sanoi: Jerry, minä olen tulossa sinne trion kanssa. Rohkaisin Eltonia. Tulet vain tänne. Kaikki menee hyvin.

Elton John teki ensimmäisen toivioretken Los Angelesiin kesällä 1970. Hänen ensimmäinen keikkansa oli 25. elokuuta legendaarisella Troubadour-klubilla.

– Hän oli heti ensimmäisestä keikasta lähtien supertähti. Kävi kuten sanoin, jousisovituksia ei tarvittu.

Elton John ja Buckmaster löysivät myöhemmin toisensa, ja Buckmaster sovitti peräti 52 kappaletta Johnille.

Suomessa vuonna 1998.

Heller päätti heti järjestää lisää keikkoja uudelle suojatilleen.

Derek and the Dominos oli kiertueella, eikä bändillä mennyt kovinkaan hyvin, joten Heller kiinnitti Elton Johnin Eric Claptonin johtaman bändin lämmittelijäksi.

– Heti sen jälkeen kiertueen keikat alkoivat myydä loppuun.

Heller luovutti Elton Johnin asioidenhoidon pian assistentilleen Howard Roselle, joka on pysynyt Elton Johnin matkassa siitä lähtien. Heller päätti keskittyä Pink Floyd -nimiseen pikkubändiin.

– Kukaan Yhdysvalloissa ei ollut kuullut heistä. Englannissa oli kyllä hyvä pöhinä.

Jälleen kerran Hellerin vainu oli oikeassa. Pink Floydin ensimmäinen keikka Santa Monicassa myytiin loppuun 17 minuutissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?