Tänään tv:ssä: 90-luvun suomalainen klassikko, joka kohautti rohkeilla kohtauksillaan – päänäyttelijä vierasti seksisymbolin viittaa

Vuoden 1993 Akvaariorakkaus-elokuvan päänäyttelijät Tiina Lymi ja Nicke Lignell esiintyivät avoimen seksuaalisissa kohtauksissa.

Vuoden 1993 elokuvassa Akvaariorakkaus nähdään avoimen seksuaalisia kohtauksia, jotka kohauttivat 1990-luvulla.

18.1. 6:45

1990-luvulla eroottisilla kohtauksillaan kohauttanut, Anna-Leena Härkösen romaaniin perustuva elokuva Akvaariorakkaus nähdään pitkästä aikaa tänään Yle Teema & Fem -kanavalla.

Vuonna 1990 ilmestynyt romaani Akvaariorakkautta ja siitä vuonna 1993 tehty Claes Olssonin ohjaama elokuva olivat poikkeuksellisen seksuaalissävytteisiä 1990-luvun Suomessa. Elokuvan pääosia esittävät nuoret Tiina Lymi ja Nicke Lignell.

Romaanissa ja elokuvassa 23-vuotias tarjoilija Saara (Tiina Lymi) tapaa nuoren toimittajan nimeltä Joni (Nicke Lignell). Pari alkaa seurustella, ja nuorten välillä nähdään intiimejä kohtauksia toinen toisensa jälkeen. Tarinassa Saara ja Joni edustavat sukupolvea, joka etsii identiteettiään lemmenkokemusten kautta.

Rohkea Akvaariorakkaus -elokuva nosti tuolloin parikymppiset näyttelijät Nicke Lignellin ja Tiina Lymin suuren yleisön tietoisuuteen.

Yle Areenan ja toimittaja Jarmo Laitanevan Kirja vs. Leffa -podcastissa todetaan, kuinka Härkösen romaanissa ja Olssonin elokuvassa kuvataan karun realistisesti nuoren Saaran itsensä etsimistä, pitkälti seksikokemusten ja fantasioiden kautta. Vaikka Saara on syvällisen ihastunut Joniin, nuori nainen ei kykene nauttimaan tämän kanssa seksistä tarpeeksi eikä saa orgasmia, mikä ajaa parin suhteen erilaisiin ongelmiin.

Elokuvaa on kuitenkin myös kritisoitu sen pintapuolisuudesta: elokuvan teemat eivät syvenny, ja eniten katsojaa viihdyttävät 1990-luvun alun ajankuva, kuten huvittavat tietokoneet, vaatteet, hiustyylit, miljööt ja Claudian hitti Korallia.

Rohkea elokuvarooli oli tuolloin parikymppiselle Lymille hänen ensimmäisensä. Lymi teki elokuvalla läpimurtonsa suuren yleisön tietoisuuteen, ja sai elokuvasta parhaan naispääosan Jussi-palkinnon.

Nykyisin myös käsikirjoittajana ja ohjaajana työskentelevä Tiina Lymi on tunnettu lukuisista suomalaisista elokuvista ja tv-sarjoista. Akvaariorakkaus-elokuva poiki Lymille rooleja muun muassa suosituissa tv-sarjoissa Vuoroin vieraissa (1997), Isänmaan toivot (1998–2002) ja Tahdon asia (2005).

Pitkän linjan näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Tiina Lymi täytti viime syyskuussa 50 vuotta.

Lymin tunnetuimpia elokuvia ovat Rikos & Rakkaus (1999), Nousukausi (2003), Juoksuhaudantie (2004), Onnen varjot (2005) ja Armi elää! (2015).

Akvaariorakkaus oli myös Nicke Lignellille suuri läpimurto, vaikka hän oli jo ennen esikoiselokuvaansa muutamissa tv-projekteissa mukana.

Akvaariorakkaudessa nuori Lignell esiintyi rohkeissa rakkauskohtauksissa vielä nuoremman Tiina Lymin kanssa.

– Olihan se rooli valtava kolahdus nuoren ihmisen elämässä, Lignell kertoi Ilta-Sanomille marraskuussa 2021.

– Mutta elokuvan seksikohtaukset tehtiin hyvin hallitusti. Turhat ihmiset poistettiin kuvauspaikalta eikä Olsson brassaillut alastomuudella. Pystyimme luottamaan ohjaajaan, mikä on tuollaisessa tilanteessa välttämätöntä.

Lignell kertoi marraskuussa, että hänen vastanäyttelijälleen seksikohtaukset olivat elokuvaa tehtäessä vielä suurempi juttu kuin hänelle itselleen.

– Tiinalle kohtaukset olivat vielä vaativampia, sillä kulttuurissamme naiselta odotetaan automaattisesti enemmän paljasta pintaa kuin mieheltä. Nythän asenteet ovat vähän muuttuneet.

Akvaariorakkauden jälkeen Lignellin ylle soviteltiin seksisymbolin viittaa, mutta mies otti asian huumorin kannalta.

– Olin juuri alkanut seurustella Raksun (Raakel Lignell) kanssa. Perheen perustaminen oli minulle tärkeämpää kuin julkisuudessa pyöriminen, Lignell kertoi Ilta-Sanomille marraskuussa 2021.

Lignell ja ohjaaja Claes Olsson ovat tehneet pitkään yhteistyötä alkaen Akvaariorakkaudesta. Lignell nimittäin tunnetaan valkokankaalla etenkin Olssonin ohjaustöiden kautta, ja juuri julkaistu Rikinkeltainen taivas (2021) on parivaljakon kuudes pitkä elokuvatuotanto.

Nicke Lignell on tuttu kasvo suomalaisista tv-sarjoista ja elokuvista.

Lignell on esiintynyt uransa aikana lukuisissa teatterinäytelmissä sekä elokuvissa ja tv-sarjoissa. Lignell muistetaan hyvin visailuohjelmasta Voitto Kotiin (1999–2002) ja muun muassa elokuvasta Levottomat 3 – Kun mikään ei riitä (2004).

Tänä päivänä tunnetuin Lymin rooli on todennäköisesti sairaalasarjassa Syke, jossa Lymi esittää sairaanhoitaja Marleenaa. Myös Lignell esiintyy nykyisin samaisessa tv-sarjassa, näytellen kirurgi Jari Valkjärveä.

Elokuva Akvaariorakkaus on myös katsottavissa Ruutu-palvelussa. Ruutu-palvelu sekä Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Juttua muokattu 18.1.2022 klo 15:24: Juttuun lisätty linkki Ruutu-palveluun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?