Kirja: Aki Sirkesalon kuolema ajoi laulaja Sami Saaren hurjaan syöksykierteeseen – työt, rahat ja perhe menivät: ”Kaikki kaatui niskaan”

Soulmuusikko Sami Saari, 59, muistelee tuoreessa elämäkerrassa rakkaan ystävän hengen vaatinutta tsunamia sekä sitä, miten tapahtunut suisti hänet synkkyyteen.

Radikaalin elämänmuutoksen tehnyt Sami Saari tietää, etteivät alkoholi, lapset ja laulajan ammatti sovi yhteen. Hänen pitkäaikainen ystävänsä Aki Sirkesalo (pikkukuvassa) menehtyi Thaimaan tsunamissa 2004.

20.1. 6:30

Sami Saaren ura muusikkona sai aikoinaan alkunsa, kun hän lähti ystävänsä Aki Sirkesalon vanavedessä Helsinkiin etsimään omaa paikkaansa suomalaisessa musiikkimaailmassa.

Tamperelaissyntyinen Saari päätyi keskelle maan suurimpia estradeja, uusia ystäväpiirejä ja suhdesolmuja. Suomalaisen soulin keulahahmona tunnettu Saari kertoo koko tarinansa tuoreessa elämäkerrassa, joka julkaistaan 20. tammikuuta.

Aki Sirkesalo (keskellä) ja Sami Saari muodostivat 1990-luvun loppupuolella suomisoul-ilmiön kapean, mutta terävän kärjen. Vasemmalla kuvassa Sasu Moilanen.

Sami Saari oli 90-luvun lopulla yksi Suomen tunnetuimmista artisteista, jonka hitit Ainutkertainen ja Onnen kyyneleet soivat radion suosikkikanavilla taukoamatta. Vuosituhannen vaihteen jälkeen tapahtui kuitenkin jotain, joka sai kaiken romahtamaan.

Hänen pitkäaikainen ystävänsä ja aisaparinsa Aki Sirkesalo menehtyi kesken lomamatkan, kun hirvittävä tsunami pyyhkäisi Thaimaan Khao Lakin ylitse tapaninpäivänä 2004.

Saaren piti olla samaan aikaan reissussa, niin ikään tsunamin reitillä. Matkakohde kuitenkin vaihtui viime tipassa, koska muusikon puoliso oli raskaana, eikä lääkäri enää suositellut matkustamista Aasiaan asti. Pariskunta vietti joulunsa Kanariansaarilla. He saivat kuulla tsunamista lentokoneessa paluumatkalla Suomeen.

Siitä alkoi epätietoisuuden jakso, jonka aikana rakkaan ystävän kohtalo oli herkeämättä mielessä.

– Menimme välipäivinä mun siskolleni, ja mun puhelin soi taukoamatta. Multa kyseltiin, onko Sirkesalosta kuulunut mitään. Tiedusteltiin tilannetta ihan kuin mä tietäisin jotain, Saari muistelee kirjassa.

”Siitä alkoi mun elämässä ihan erilainen kausi. Meikäläisen soulkone alkoi sakata ja työt loppua.”

Sitten paikalliset yhteydet palautuivat, ja tv-uutisten kautta tilanteen karmeus alkoi paljastua. Khao Lakia, jossa Aki Sirkesalo oli perheineen, ei käytännössä ollut enää olemassakaan.

– Siitä alkoivat aivan erilaiset keskustelut Aki Sirkesalon sukulaisten ja ystävien kanssa. Meni monta kuukautta, että koko perhe löydettiin ja tuotiin arkuissa Suomeen, kirjassa kerrotaan.

Lue lisää: Aki Sirkesalon Touko-isä kertoo 15 vuoden surusta – rakastetun artistin ei pitänyt olla siellä, mihin tsunami iski

Intian valtameren maanjäristyksessä menehtyivät Aki Sirkesalo, 42, hänen vaimonsa Johanna, 38, sekä perheen lapset Sampo, 8, ja Saana, 4.

Rakkaan ystävän kuoleman jälkeen Sami Saari ajautui kuiluun, joka syveni päivä päivältä. Koska suuri osa Saaren musiikkituotannosta oli tehty yhdessä Sirkesalon kanssa, hänen kappaleensa katosivat nopeasti radiosta. Tienestit loppuivat kuin seinään.

– Mun matsku jäi pimeyteen sillä hetkellä. Neljäs oli hyvä levy, mutta se ei kokenut minkäänlaista nousua. Tsunami ja Akin kuolema veivät ymmärrettävästi kaiken huomion mediassa. Siitä alkoi mun elämässä ihan erilainen kausi. Meikäläisen soulkone alkoi sakata ja työt loppua.

Tuoreen elämäkerran mukaan Saari oli ”poissa pelistä” seuraavat pari vuotta. Hän sairastui keskivaikeaan masennukseen ja parisuhdekin alkoi rakoilla.

– Ne olivat vaikeita aikoja, ehkä kaikkien vaikeimpia. Tuntui, ettei kukaan halua mua. Mua ei tarvita. Mä en saanut enää kitaristin pestiä mihinkään. Olin jo vakiintunut laulajaksi ja kitaristeja oli pilvin pimein. En kelvannut bändeihin, koska oli jotenkin noloa, että näkyvä solisti soittaakin ”vain” kitaraa bändissä. Mua ei kuultu radiossa eikä haluttu keikoille, koska mut muistettiin Akin kaverina, Saari kertaa kirjassa.

Sosiaalitoimisto kehotti miestä myymään asuntonsa, jottei joutuisi ihan puille paljaille. Saaren toinen lapsi, pieni poika syntyi pian Thaimaan tragedian jälkeen, helmikuussa 2005.

– Se oli tietenkin onnellinen asia, mutta muistan tämän hetken hyvin traagisena. Mun piti olla iloinen pojastani ja tulevasta elämästäni – ja samalla hyvästellä mun 22 vuotta kestänyt ystävyyteni Akin kanssa.

– Voin sanoa, etten mä selviytynyt siitä tilanteesta ihan täysin pistein, Saari kuvailee kirjassa.

Sami Saari viihdytti yleisöä Aki Sirkesalon muistokonsertissa elokuussa 2005, vaikka oli itsekin vielä aivan romuna.

Lopulta muusikko joutui turvautumaan masennuslääkkeisiin, joiden hän kokee nyt olleen itselleen enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Hän olisi kaivannut vain juttukaveria.

– Kaikki kaatui niskaan.

– Akissa menetin tärkeän keskustelukumppanin. Mä tykkään puhua ja vaihtaa mielipiteitä, ja Aki oli siinä ihan parasta seuraa. En oikein tiennyt, kenen kanssa olisi pitänyt tästä tragediastani puhua.

Oli ristiriitaista, että Saari joutui itse olemaan terapeuttina monelle, jotka halusivat puhua Sirkesalon kohtalosta. Hänelle soiteltiin tiuhaan koko neljän kuukauden ajan, kun muusikkoa etsittiin Thaimaasta.

– Minä kilttinä ihmisenä kuuntelin ja otin osaa. Ne puhelut eivät tehneet mulle yhtään hyvää. En saanut omaa juttuani purettua yhtään.

– Mun piti olla saatavilla koko ajan, mikä vei mua varmaan pois mun omasta perheestäni ja vauvan tuomasta onnesta. Luulen, että siinä oli monta syytä, miksi ajauduimme erillemme.

Monivaiheisen uransa aikana Sami Saari on vieraillut rap-muusikko Cheekin levyillä. Häntä kuullaan muun muassa Cheekin hittikappaleessa Kyyneleet, joka on uudelleenversiointi Saaren Onnen kyyneleet -kappaleesta.

Sitten Saari alkoi tissutella. Olut maistui iltaisin, kun muu perhe oli käynyt yöpuulle. Niistä ajoista hän muistaa vain vähän, kirjassa sanotaan.

– Oikein minkäänlaista muistijälkeä ei jäänyt. Suru oli puserossa, elämään ei ollut tarttumapintaa.

Lopulta pojan äiti otti lapsen kainaloonsa ja painui ovesta ulos. Vasta sen jälkeen Saari sai otettua itseään niskasta kiinni. Kului joitakin kuukausia, kunnes Saari yhtäkkiä huomasi voivansa paremmin. Hän oli jättänyt lääkkeet ja mietti kuumeisesti, mikä tekisi hänelle hyvää.

”Kun soitan ja laulan, tunnen olevani oikeassa paikassa.”

Toipumiseen auttoi parhaiten musiikki. Kikka oli tuttu lapsuudesta – niistä hetkistä, kun kotona oli ahdistava ilmapiiri.

– En halunnut kuulla enkä nähdä mitään. Olin huoneessani kitaran kanssa turvapaikassa. Siltä musta tuntuu edelleenkin. Kun soitan ja laulan, tunnen olevani oikeassa paikassa, Saari tiivistää.

Kirjailija Laura Parkon kirjoittama teos Ainutkertainen Sami Saari julkaistaan 20.1.2022.

Lue lisää: Laulaja Sami Saari vietti alkuvuoden Thaimaassa vailla huolen häivää – Suomeen palatessaan hän tajusi tulleensa keskelle painajaista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?