Ei mikään kuoropoika

Bill ja Melinda Gatesin avioliitto vaikutti ulospäin varsin täydelliseltä, mutta väitteiden mukaan pinnan alla kupli jo pitkään. Maailman vaikutusvaltaisimman parin rakkaus alkoi työpaikkaromanssista ja päättyi yllätyseroon.


Juttu on julkaistu ensimmäistä kertaa 12.5.2021. IS julkaisee joulunpyhinä ja vuodenvaihteessa uudelleen vuoden suosituimpia artikkeleja.

Microsoft-miljardööri Bill Gates, 66, ja hänen puolisonsa Melinda Gates, 57, ilmoittivat keväällä, että heidän 27 vuotta kestänyt avioliittonsa oli tullut tiensä päähän.

Eroilmoituksessaan Gatesit korostivat jatkavansa hyväntekeväisyystyötään yhdessä, mutta teksti kieli myös ylitsepääsemättömistä vaikeuksista parin välillä. Sama tuli ilmi Melindan jättämistä eropapereista, joissa hän kertoi liiton olevan ”peruuttamattomasti rikki”.

Lue lisää: Bill ja Melinda Gates eroavat 27 vuoden jälkeen – Twitterissä julkaistu viesti kertoo ylitsepääsemättömistä vaikeuksista

Gatesien ero tuli maailmalle yllätyksenä, mutta todellisuudessa pinnan alla oli kytenyt jo kauan. Wall Street Journalin mukaan Melinda tapasi asianajajiaan ja alkoi järjestellä eroa jo lokakuussa 2019.

Yli puolitoista vuotta kestäneen eroprosessin aikana pari sopi valtavan omaisuutensa jakamisesta, hyväntekeväisyysjärjestönsä tulevaisuudesta ja perhe-elämänsä jatkosta. Gateseilla on kolme aikuista lasta, tyttäret Jennifer, 25, ja Phoebe, 19, ja poika Rory, 22.

– Tämä on ollut haastava ajanjakso koko perheellemme, Jennifer kertoi Instagramissa erouutisen jälkeen.

Gatesit näyttäytyivät julkisuudessa puhtoisena perheenä, joka oli yllättävän tavallinen rikkauksistaan huolimatta. Eron jälkeen esiin on kuitenkin putkahdellut muunkinlaisia viitteitä.

Gatesien lapset ovat vältelleet julkisuutta, mutta parin esikoistytär Jennifer tunnetaan menestyneenä ratsastajana. Jenniferin mukaan hänen vanhempiensa eroprosessi on ollut myös hänelle hyvin raskas.

Gatesien yli kolme vuosikymmentä kestänyt rakkaus alkoi työpaikkaromanssista, kun Texasista kotoisin ollut Melinda French, 23, sai työn Microsoftilta. Nuori Melinda aloitti ohjelmistoyrityksen tuotepäällikkönä vuonna 1987, kun yhtiötä johtanut Bill Gates oli jo miljonääri.

Pian Melinda ja Bill istuivat liikeillallisella New Yorkissa. Bill iski silmänsä häntä yhdeksän vuotta nuorempaan uuteen työntekijään ja kysyi, suostuisiko hän lähtemään treffeille kahden viikon kuluttua.

– Kahden viikon kuluttua? Minulla ei ole hajuakaan, mitä teen kahden viikon kuluttua, Melinda ihmetteli.

– Minä sanoin hänelle: ”Et ole tarpeeksi spontaani minulle”, hän on muistellut vastanneensa.

Bill otti nopeasti opiksi. Hän pyysi Melindan numeroa ja soitti hänelle vielä samana iltana.

– Onko tämä tarpeeksi spontaania sinulle? hänen kerrotaan kysyneen.

Ilmeisesti oli, sillä pari alkoi seurustella. He eivät piilotelleet suhdettaan, mutta pitivät työpaikallaan matalaa profiilia. Melinda on kertonut, ettei hänen äitinsä pitänyt yhtiön johtajan tapailua hyvänä ajatuksena, mutta vastusteluista huolimatta kiinnostus syventyi hiljalleen rakkaudeksi.

Pari seurusteli seitsemän vuotta ennen kuin he menivät naimisiin. Microsoft-miljardööristä kaksi kirjaa kirjoittaneen James Wallacen mukaan suhde oli vähällä jopa kariutua Billin holtittoman käytöksen vuoksi.

Wallacen mukaan Bill oli naistenmies, joka ravasi sinkkuvuosinaan strippiklubeilla ja palkkasi tanssijoita esiintymään kotiinsa. Juhlien päätteeksi ohjelmistoguru pulikoi naisten kanssa alasti uima-altaassa.

– Hän ei ollut silloin mikään kuoropoika tai pieni tietokonenörtti, Wallace sanoo Daily Mailille.

Wallace kertoi Overdrive: Bill Gates and the Race to Control Cyberspace -kirjassaan vuonna 1997, että Billin juhlat olivat yleisesti tiedossa, mutta media ei raportoinut niistä. Wallace väittää, että Bill piti lehtiä pikkusormensa ympärillä, syötti niille muita meheviä juttuja ja piti näin naisseikkailunsa salassa.

Railakas juhliminen ja naisten kanssa flirttailu jatkuivat Wallacen mukaan myös sen jälkeen, kun Bill tapasi Melindan.

– Yhdessä vaiheessa he erosivat lähes vuodeksi, koska Gates kieltäytyi sitoutumasta millään lailla. Kun he palasivat taas yhteen vuonna 1992, heidän suhteensa kasvoi tiiviimmäksi ja vahvemmaksi, Wallace kertoi kirjassaan.

Melinda ja Bill Gatesin unelmana on, että jokainen ihminen voisi elää tervettä ja hyvää elämää. He ovat pyrkineet kohti tavoitettaan lahjoittamalla kymmeniä miljardeja hyväntekeväisyyteen. Kuvassa pari Mosambikissa vuonna 2003.

Presidentti Barack Obama palkitsi Melinda ja Bill Gatesin Presidentin vapaudenmitalilla vuonna 2016 heidän tekemästään merkittävästä hyväntekeväisyystyöstä. Ex-paria pidetään uudenlaisen hyväntekeväisyystyön uranuurtajina ja yksinä maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä.

Hieman myöhemmin järjestelmällinen Bill teki tussitaululle listan avioitumisen plussista ja miinuksista. Hän halusi olla varma, että päätös sitoutua olisi oikea.

– Otin avioliiton hyvin vakavasti. Me välitimme toisistamme valtavasti ja meillä oli vain kaksi vaihtoehtoa: joko eroamme tai menemme naimisiin, Bill Gates kertoi Netflixin dokumentissa.

Plussat voittivat miinukset ja avioliitolle saatiin siunaus myös Billin ex-tyttöystävältä Ann Winbladilta. Winblad ja Bill seurustelivat 1980-luvulla ja pysyivät eronsa jälkeen läheisinä ystävinä. Billille oli tärkeää, että Winblad hyväksyi hänen ja Melindan liiton.

Kun siunaus avioitumiselle saatiin, sanoi pari toisilleen tahdon miljoona dollaria maksaneissa ökyhäissä Havaijilla. He menivät naimisiin uutenavuotena 1994 keskellä golf-kenttää läheistensä läsnä ollessa. Bill varasi koko Manele Bay hotellin itselleen, samoin kuin kaikki lähistön helikopterit. Hän halusi varmistaa, ettei kukaan pääsisi kurkkimaan salaiseen hääseremoniaan.

Bill Gatesin pitkäaikaisen ystävän ja Microsoftin ex-johtajan Wern Raburnin mukaan Billin käytös muuttui avioliiton myötä. Raburn väittää Daily Mailin vanhassa haastattelussa Billin jopa pettäneen Melindaa ennen avioliittoa, mutta pysyneen sittemmin uskollisena vaimolleen.

– Bill tykkäsi juhlia, mutten koskaan nähnyt mitään sellaista heidän avioiduttuaan, Raburn sanoi vuosia sitten.

Gatesien eron syitä on spekuloitu laajalti, mutta toistaiseksi niistä ei ole saatu varmuutta. Yhdeksi merkittäväksi tekijäksi on mainittu Bill Gatesin yhteydet seksuaalirikoksista tuomittuun Jeffrey Epsteiniin. Wall Street Journalin mukaan Melinda alkoi valmistella avioeroa pian sen jälkeen, kun Billin ja itsemurhan tehneen Epsteinin yhteydet tulivat julkisuuteen syksyllä 2019.

Naisten ja tyttöjen asiaa voimakkaasti ajavan Melindan kerrotaan paheksuneen sitä, että hänen puolisonsa teki yhteistyötä ihmiskaupasta syytetyn Epsteinin kanssa.

Bill Gatesin tiedottaja totesi syksyllä 2019, että tapaamisten tarkoituksena oli keskustella hyväntekeväisyydestä, ja että Gates katui syvästi sitä, että hän oli edes tutustunut Epsteiniin.

Gatesien hyväntekeväisyysjärjestön työntekijän mukaan myös Melinda tapasi Epsteinin vuonna 2013. Hän ilmaisi jo tuolloin, ettei pitänyt Epsteinista.

Melinda ja Bill Gates omistavat lukuisia kartanoita, jotka menevät eron myötä jakoon. Yksi hulppeimmista on Seattlessa sijaitseva, lempinimen Xanadu 2.0 saanut lukaali, jonka arvon uskotaan olevan yli 107 miljoonaa euroa.

Myös ex-tyttöystävä Ann Winbladin ja Bill Gatesin lämmin suhde on herättänyt kysymyksiä. Entinen pari nimittäin lomaili joka vuosi yhdessä.

– Gates viettää joka kevät pitkän viikonlopun Winbladin kanssa tämän rantamökissä North Carolinassa Outer Banksin alueella, kuten he ovat tehneet jo vuosikymmenen ajan. Siellä he ajelevat dyyneillä rantakirpuilla, riippuliitävät ja kävelevät rannalla, elämäkertakirjailija Walter Isaacson paljasti vuonna 1997.

Time-lehden mukaan lomamatkoilla oli kuitenkin Melindan siunaus. Lehti uutisoi vuonna 1997, että parilla oli ”järjestely”, jonka avulla Bill ja Winblad jatkoivat yhteistä lomaperinnettään vuosikausia eronsa jälkeen.

Sisäpiirilähteiden mukaan Bill Gatesin perhe on ollut viime kuukausina hänelle vihainen ”useista hänen tekemisistään asioista”. TMZ:n mukaan mukaan parin ero oli lopulta kaikkea muuta kuin sopuisa ja siihen liittyi ”runsaasti katkeruutta”.

Sivuston mukaan Gatesien oli määrä julkistaa eronsa jo maaliskuussa, ja Melinda oli vuokrannut sitä varten kokonaisen saaren yli 108 000 eurolla. Melindan, parin lasten ja heidän kumppaniensa oli määrä paeta erokohua Calivignyn saarelle, Grenadalle. Billiä ei kutsuttu mukaan erimielisyyksien vuoksi.

Eron yksityiskohdat olivat kuitenkin maaliskuussa vielä sopimatta. Melinda ja lapset matkustivat TMZ:n mukaan siitä huolimatta saarelle pakoon eroprosessia.

Melinda Gates vietti salaisen loman Grenadassa sijaitsevalla Calivignyn saarella ennen parin eron julkistamista. Mediatietojen mukaan Melinda vuokrasi saaren kokonaan käyttöönsä yli 100000 eurolla.

Viime aikojen ongelmista huolimatta Gatesien suhde oli sisäpiiritietojen mukaan pitkään hyvä. Parin kasvoi vuosien varrella tasavertaisiksi kumppaneiksi, jotka arvostivat toisiaan paljon. Heitä yhdistivät älykkyys, huumorintaju, samanlainen arvomaailma ja halu tehdä hyvää.

Gatesit halusivat käyttää mittavaa omaisuuttaan muiden hyväksi ja perustivat siksi Bill & Melinda Gates Foundation -järjestön, jonka kautta he ovat lahjoittaneet kymmeniä miljardeja euroja hyväntekeväisyyteen. Lahjoituksilla on muun muassa taisteltu tartuntatauteja vastaan ja kehitetty rokotteita. Pari on tukenut myös koronapandemian torjuntaa miljardeilla.

Melinda ja Bill Gates ovat kertoneet olevansa tasavertainen pari. Myös muun muassa kotityöt jaettiin tasan ja Billin erityisalaa oli tiskien hoitaminen.

Bill Gates on maailman neljänneksi rikkain ihminen ja hänen omaisuutensa arvellaan olevan runsaat 107 miljardia euroa. Sekä hän että Melinda ovat ilmoittaneet lahjoittavansa valtaosan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen. Lapsilleen he aikovat jättää yhteensä noin 25 miljoonaa euroa.

Parilla ei avioerohakemuksen mukaan ollut avioehtoa, mutta heidän on raportoitu jakavan omaisuutensa erillisen erosopimuksen mukaan. Avioeron hakupäivänä Bill Gatesin sijoitusyhtiö siirsi Melinda Gatesille varallisuutta noin kahden miljardin euron edestä.

Lähteet: BBC, Wall Street Journal, Daily Mail, People, Insider, Forbes, The New York Times ja TMZ

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?