Taru Valkeapää katosi julkisuudesta täysin – oli yksi Suomen suosituimmista tv-tähdistä

53-vuotias Taru Valkeapää muistetaan legendaarisen lankapuhelinpelailun lisäksi muun muassa Sinkkuäidille sulhanen -ohjelman juontajana.

Taru Valkeapää on nähty tv:ssä edellisen kerran vuonna 2007. Hän päätti jättää työnsä juontajana perheenlisäyksen vuoksi.

29.12.2021 6:45

Taru Valkeapää, 53, oli maan suosituimpia juontajia, kun hän lopetti tv-työt. Hän juonsi Sinkkuäidille sulhanen -ohjelmaa vuonna 2007, mutta sen jälkeen häntä ei olla saatu houkuteltua tv-työhön.

– Kun tulin äidiksi, rauhoitin tilanteen. En halunnut olla julkisuudessa, kun pojat olivat pieniä. He saivat kasvaa rauhassa ilman julkisuutta, ja minä sain panostaa äitiyteen, Taru Valkeapää perustelee.

Nyt Kasper on viisitoistavuotias ja Kim kymmenen, joten Taru voisi taas harkita tv-työtä.

– Olen kieltäytynyt muutamista kyselyistä, mutta esimerkiksi terveysaiheiset ohjelmat kiinnostaisivat.

Hyvinvointi ja terveys ovat olleet osa Valkeapään elämää nuoresta pitäen. Hän sai teini-ikäisenä vanhemmalta ystävältään hyödyllisen neuvon.

– Kohtele kehoasi kauniisti oli hyvä neuvo, jota olen pyrkinyt noudattamaan.

Hugo-ohjelma teki Taru Valkeapäästä koko kansan tv-tähden.

Vuosikymmenet eivät tunnu ulkoisesti juurikaan koskettaneen Valkeapäätä. Hän ei ole myöskään menettänyt innostustaan ja pirteyttään. Puhe pulppuaa kuin aikanaan Hugo-peliohjelmassa, joka nosti sitä ennen mallintöitä tehneen Valkeapään koko maan tuntemaksi tv-juontajaksi.

– Minulla ei ole ollut ikinä ikäkriisiä. Ikää on turha tuijottaa, koska iän lisääntymistä ei kukaan pysty pysäyttämään. Ikääntyminen kuuluu elämään, joten en ole lähtenyt muokkaamaan itseäni botoxilla tai leikkauksilla, Taru sanoo.

Hyväkuntoisena pysyminen vaatii kuitenkin tekemistä.

– Mikään ei tule ilmaiseksi. Veikkaan, että valintani elämäntavoissa alkavat näkyä näin keski-iässä.

Valkeapää on kasvispainotteinen sekasyöjä.

– Ystäväni vei minut 80-luvun lopulla Helsingin ensimmäiseen kasvisravintolaan. En meinannut uskoa, että kasvisruoka voi olla niin hyvää, Taru muistelee.

Valkeapää luottaa puhtaaseen ravintoon ja hyvään uneen.

Hän alkoi panostaa laadukkaaseen syömiseen 90-luvun alkupuolella.

– Vaihdoin valkoisen pastan, riisin ja muut höttöhiilarit pitkäketjuisiin ja kuitupitoisiin hiilihydraatteihin. Siinä olen pysynyt siitä lähtien.

Myös suomalaiset marjat, säännöllinen ruokarytmi ja riittävä uni luovat vahvaa perustaa Valkeapään hyvinvoinnille. Hän on kouluttautunut ravintoneuvojaksi ja viime vuosina huomannut luennoillaan ymmärtämyksen lisääntyneen ravinnon ja unen merkityksestä terveydelle. Kuten myös ravinnon ja unen keskinäisestä yhteydestä.

– Usein kysellään, miten syömällä saisi nukuttua tasaisesti heräilemättä. Monella aineenvaihdunta ja ruokarytmi ovat niin sekaisin, että ne vaikuttavat myös yöuneen.

Sinkkuäidille sulhanen on viimeisin ohjelma, jota Valkeapää juonsi vuonna 2007.

Valkeapää pyörittää kohta 30 vuotta sitten perustamaansa Speakers Corner -yritystä, joka välittää juontajia ja antaa esiintymiskoulutusta. Hän on kouluttautunut myös hiihdonopettajaksi sekä ryhmäliikunta- ja sauvakävelyohjaajaksi.

– Sain jo nuorena neuvon, ettei kannata luottaa vain yhteen ammattiin tai työpaikkaan.

Valkeapää sanoo luovivansa eri töidensä välillä aina sen mukaan, missä hommia on parhaiten tarjolla.

– Olen aina ollut selviytyjäluonne enkä anna helposti periksi. Siitä on ollut apua nyt koronan keskellä. Paineensietokykyni on hyvä: mitä karmeampi tilanne, sitä selkeämmäksi muutun.

Valkeapää tunnetaan myös kannustavasta asenteestaan.

– Varsinkin korona-aikana olen rohkaissut ystäviä vahvistamaan osaamistaan lisäopiskeluilla. Olen itsekin päivittänyt osaamistani.

Teini-ikäistä poikaansa hän on opastanut hankkimaan monipuolisia taitoja.

– Hän lopetti jalkapallon pelaamisen, mutta kävi kurssit jalkapalloerotuomariksi. Nyt hän ansaitsee koulun ohessa toimimalla erotuomarina.

Valkeapää on tällä hetkellä onnellisesti parisuhteessa.

Äitiys on kasvattanut Valkeapään entuudestaankin järjestelmällistä otetta.

– Kärsivällisyyttä ja venymiskykyä on tullut paljon lisää kuten myös oleelliseen keskittyminen on kehittynyt.

Läsnäolo ei tarkoita sitä, että ollaan paikalla samassa tilassa, mutta mieli on jossain kännykän syövereissä, Valkeapää huomauttaa.

– Siitä olen tarkka, että jos lapsi haluaa kertoa jotain, silloin ei räplätä kännykkää.

Valkeapää erosi poikien isästä vuonna 2013.

– Olen ollut jo pitkään hyvässä parisuhteessa. Emme tarvitse kihlausta tai avioliittoa vahvistamaan seurusteluamme, sillä olemme aikuisten oikeasti yhdessä vapaaehtoisesti, Taru luonnehtii.

Valkeapää jätti juontajan työt keskittyäkseen lapsiinsa.

Joulunviettopaikkoja oli valinnaksi asti.

– Jouluna olemme yleensä mummulassa, Vanajanlinnassa tai Lapissa. Lapsille joulu on tärkeä, Taru sanoo.

Tarun vaatteet: Vihreä kimono / Lara's Secret, leopardikuvioinen silkkitunika / Design Martzu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?