Eva-Riitta Siitonen oli tyttärensä Hanna-Riikan omaishoitaja – näitä asioita hän katuu - Viihde - Ilta-Sanomat

Seura: Eva-Riitta Siitonen avautuu kipeästä aiheesta – näitä ”virheitä” hän katuu tyttärensä Hanna-Riikan omaishoitajana

Eva-Riitta Siitonen puhuu kokemuksistaan tyttärensä Hanna-Riikan omaishoitajana tuoreessa Seura-lehdessä.

Eva-Riitta Siitonen oli tyttärensä omaishoitaja puolentoista vuoden ajan.

9.12.2021 8:57

Lyhyen ajan sisään sekä aikuisen tyttärensä että pitkäaikaisen aviomiehensä menettänyt entinen poliitikko Eva-Riitta Siitonen, 81, puhuu tuoreessa Seura-lehden haastattelussa omaishoidon ja saattohoidon merkityksestä.

Eva-Riitta Siitonen toimi tyttärensä Hanna-Riikka Siitosen omaishoitajana puolentoista vuoden ajan, ennen kuin tytär kuoli kilpirauhassyöpään vuonna 2018 47-vuotiaana. Hänen laulajapuolisonsa Matti ”Fredi” Siitonen menehtyi yllättäen sairaalassa kolme vuotta myöhemmin.

Laulajana ja näyttelijänä tunnetun Hanna-Riikka Siitosen tauti löydettiin vuonna 2000, eli hän ehti sairastaa syöpää pitkälle toistakymmentä vuotta.

Hanna-Riikka Siitonen vanhempiensa Fredin ja Eva-Riitan seurassa Helsingin Linnanmäellä kesällä 2006.

Eva-Riitta Siitonen kertoo nyt Seuralle ”virheistä”, joita hän tunnistaa tehneensä tyttärensä omaishoidon aikana. Omaa ymmärtämättömyyttään hän eristäytyi muusta maailmasta ja jäi täysin kiinni arkisiin asioihin.

– Minusta tuli kuin Raamatun Martta, moninaisista kotitöistä huolehtija. Joskus Hanna-Riikka toivoikin, että istuisin enemmän hänen sänkynsä vieressä, mutta en ehtinyt. Karrikoiden ilmaisten viivähdin siinä kauhan kanssa hetken, mutta en jäänyt, kuten hän olisi halunnut, Eva-Riitta kertoo Seuralle.

Eva-Riitta kertoo lehdessä toivovansa, että omaishoitajille opetettaisiin kädestä pitäen, kuinka potilasta autetaan sekä fyysisesti että henkisellä tasolla.

Lisäksi Eva-Riitta kertoo Seuralle katuvansa sitä, ettei aikoinaan ottanut vastaan kunnan tarjoamaa omaishoitajan tukea koska koki, ettei voinut ottaa rahaa vastaan oman lapsensa hoitamisesta. Vasta myöhemmin hän ymmärsi, että kunnan myöntämä tukipaketti sisälsi paljon muutakin kuin rahaa: sairaanhoitajan käyntejä, maksutonta neuvontaa ja vertaistukea.

Hanna-Riikka Siitonen aviomiehensä Janne Virtasen kanssa syksyllä 2015. Pariskunnalla on yksi lapsi, joka on nyt teini-ikäinen.

Tyttärensä Hanna-Riikan kuolemaan Eva-Riitta Siitonen ehti valmistautua pitkään, mutta hänen miehensä Fredin kuolema tuli yllättäen. Siitonen kertoo, että sai tiedon miehensä kuolemasta sairaalasta puhelimitse. Elettiin tiukkoja pandemiarajoituksia eikä sairaalassa saanut vierailla ollenkaan.

– Edellisenä päivänä hänelle oli vielä tilattu sairaalan toimesta jalkahoitaja. Minä en päässyt katsomaan häntä kolmeen viikkoon. Sairaalassa oli edellisenä päivänä jo keskusteltu siitä, että ehkä rokotettuna jo saattaisin käydäkin, mutta en ehtinyt saada viestiä, Siitonen kertoi Ilta-Sanomille marraskuun alussa.

Uuden arjen opetteleminen on vienyt aikaa, sillä Siitonen ei ole asunut 60 vuoteen yksin.

– Alkuun helposti ei ollut oikein motiivia nousta aamulla ylös eikä hoitaa asioita, mutta sekin piti opetella, hän kertoi.

– Koetan pärjätä ja ymmärrän, että suru pitäisi osata kääntää kiitollisuudeksi siitä, mitä on ollut, mutta eihän se ihan nappia painamalla käy, Eva-Riitta Siitonen kommentoi miehensä kuolemaa Ilta-Sanomille marraskuun alussa.

Pariskunta oli puhunut jo etukäteen siitä, miten käy, jos toinen kuolee ensin ja toinen heistä jää yksin.

– Olin häntä vanhempi. Minulla oli sellainen käsitys, että hän jää yksin, ja kävimme läpi kaiken maailman käytännönasioita, mitä pitää tehdä. Sanoin, että muista sitten, että pyykkikonekin on silloin tällöin pestävä ja astianpesukone. Kumpikin toivoi saavansa lähteä ensin, vaikka toivoimmekin vielä hyviä yhteisiä vuosia.

– Sitten kävi näin.

Lue lisää: Eva-Riitta Siitonen kertoo Fredin yllättävästä kuolemasta – ei ehtinyt hyvästellä miestään

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?