Maajussille morsian -ohjelmasta tuttu Roy Rissanen antaa ohjeen nuorille suomalaismiehille - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomeen muuttanut maajussi-Roy ohjeistaa nuoria suomalaismiehiä painavasta seikasta: ”Kaikella kunnioituksella...”

Kysyimme itsenäisyyspäivän kunniaksi tunnetuilta suomalaisilta heidän mietteitään Suomesta. Roy Rissanen on ehtinyt asua Suomessa kesästä lähtien.

Maajussille morsian maailmalla -ohjelmasta tuttu Roy Rissanen on asunut Suomessa kesästä lähtien.

6.12.2021 7:45

Maajussille morsian maailmalla -ohjelmasta tuttu Roy Rissanen muutti Alexander-poikansa kanssa Suomeen viime kesänä.

Rissanen on asunut koko elämänsä Kanadassa, mutta hänen vanhempansa ovat syntyneet Suomessa. Rissanen kertoo muuttaneensa Suomeen kulttuurin perässä, sillä hän halusi pitää kiinni suomalaisista juuristaan.

Rissanen muistaa kirkkaasti, kuinka hän jo ensi kertaa saapuessaan tunsi olevansa kotonaan.

– Olen matkustellut eri puolilla maailmaa ja aina tuntenut olevani maassa vieraana, jopa Kanadassa. Mutta kun saavuin Suomeen, päällimmäisenä oli vahvana tunne, että nyt olen kotona.

Rissanen tunnustaa kokeneensa eräänlaisen kulttuurisokin täällä asuessaan. Eroavaisuuksia hän on huomannut muun muassa ruoan suhteen.

– Ruoka on ollut suosikkini, mutta kaksi asiaa erottuvat täällä. Ensinnäkin se, miten maukasta ruoka voi olla, vaikka ei lotraa sokerin ja maissisiirapin kanssa kuten Pohjois-Amerikassa. Toisekseen olen yllättynyt, miten nopeasti ruoka ja elintarvikkeet pilaantuvat jääkaapissa ja kaapeissa. Ehkä se johtuu siitä, ettei ruoka ole niin prosessoitua tai sisällä niin paljon säilytysaineita, hän pohtii.

Erityisesti nuoret suomalaismiehet kuulkaa tämä. Kaikella kunnioituksella, meidän on mielestäni huomioitava muita paremmin: pitää ovea auki toisille ja noudattaa yleisiä käytöstapoja, kuten tervehtiä muita sanomalla hyvää huomenta sekä pyytää tarvittaessa anteeksi.

Hauskimmaksi asiaksi Suomessa Rissanen nimeää erikoisen kahvikulttuurin. Häntä ilahduttaa, miten suomalaiset monesti löytävät yhteisen sävelen tai keskustelunaiheen juurikin kahvikupposen äärellä.

– Suomi tunnetaan maailmanlaajuisesti kahvin suurkulutuksesta, joten kahvia voisi odottaa olevan tarjolla koko ajan ja kahviloita joka kulmalla. Mutta kyse ei ole pelkästä kahvista, kyse on eräänlaisesta tapahtumasta. Toimistossa joku kysyy, ketkä haluavat kahvia ja kuinka monta kuppia ja sitten istuudutaan juomaan kahvia ja juttelemaan.

Rissanen on viihtynyt poikansa Alexanderin kanssa Suomessa.

Jos jostakin Rissasta pyytää huomauttamaan, hän pureutuu suomalaismiesten käytöstapoihin.

– Erityisesti nuoret suomalaismiehet kuulkaa tämä. Kaikella kunnioituksella, meidän on mielestäni huomioitava muita paremmin: pitää ovea auki toisille ja noudattaa yleisiä käytöstapoja, kuten tervehtiä muita sanomalla hyvää huomenta sekä pyytää tarvittaessa anteeksi, Rissanen muistuttaa.

– Tiedän, että monet suomalaiset naiset (tai miehet) eivät tarvitse oven auki pitelemistä heitä varten, mutta sen ei pitäisi muuttaa sitä, millaisia ihmisinä olemme, hän linjaa.

Olen matkustellut eri puolilla maailmaa ja aina tuntenut olevani maassa vieraana, jopa Kanadassa. Mutta kun saavuin Suomeen, päällimmäisenä oli vahvana tunne, että nyt olen kotona.

Roy Rissanen kertoo muuttaneensa Suomeen kulttuurin perässä, sillä hän halusi pitää kiinni suomalaisista juuristaan. Kuvassa vasemalla Royn poika Alexander.

Royn äiti ja hänen perheensä on kotoisin Varkaudesta. Perhe muutti Kanadaan 1950-luvun lopulla Royn äidin ollessa vain yhdeksänvuotias. Royn isän perhe on alun perin kotoisin Kuopiosta, mutta perhe asui vuosia Nokialla, kunnes sittemmin muuttivat Kanadaan.

Rissasen mukaan hänen suomalainen identiteettinsä on jäänyt hieman ajassa taakse. Hän kertoo omaksuneensa suomalaisuuden lähinnä 1950–60-luvuilla Kanadaan muuttaneilta suomalaisilta.

– En ole esimerkiksi koskaan kuullut tervehdittävän sanoilla ”moi” tai ”hei”, se oli aina ”terve” tai ”nähdään”. Lisäksi muistan, että jos en pitänyt ovea auki itseäni vanhemmalle tai auttanut isoäitiä takin kanssa, äkkiä tuli napsautus takaraivoon, hän muistaa.

Muiden Suomeen muuttaneiden kokemuksista voit lukea itsenäisyyspäivän Ilta-Sanomista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?