Marja Sannikan keskusteluohjelma loppuu

Kyseessä on normaali ohjelmakierto, Yleltä kerrotaan.

Marja Sannikan ohjelma loppuu.

23.11.2021 15:14

Yle lopettaa Marja Sannikka -ajankohtaisohjelman vuoden loppuun mennessä. Ohjelman tuottaja Ville Kolari vahvisti asian Ilta-Sanomille tiistaina iltapäivällä.

– Päätös on tehty jo keväällä ja viimeinen lähetys on 3. joulukuuta, Kolari kertoo.

Tuottajan mukaan kohulla, joka on viime päivät pyörinyt kyseisen ohjelman ympärillä, ei ole mitään tekemistä lopetuspäätöksen kanssa.

– Kysymys on normaalista ohjelmakierrosta, Kolari painottaa.

– Olemme tehneet koko syksyn paljon töitä, ja tulossa on kovaa sisältöä, hän vakuuttaa.

Lue lisää: Marja Sannikan ohjelmassa täysi rähäkkä: Esko Valtaoja käytti N-sanaa kahdesti, Renaz Ebrahimille turvaton olo

Marja Sannikan luotsaamasta keskusteluohjelmasta nousi viikonloppuna kohu, kun avaruustähtitieteen professori emeritus Esko Valtaoja ja toimittaja Renaz Ebrahimi ajautuivat studiossa kiivaaseen keskusteluun.

Jakson teemana olivat rasismi, woke- ja cancel-kulttuurit ja yhteiskunnalliset rakenteet. Katsojalle kävi nopeasti selväksi, että Ebrahimi ja Valtaoja olivat näkemystensä kanssa hyvin eri raiteilla.

Keskustelu tv-kameroiden edessä kiihtyi voimakkaasti etenkin sen jälkeen, kun Valtaoja päätyi kameroiden edessä lausumaan n-sanan kahdesti. Ebrahimi ilmoitti tilanteen muuttuneen itselleen todella ”epämukavaksi, epäsensitiiviseksi ja turvattomaksi”.

Pian jakson ulostulon jälkeen ohjelman juontaja Marja Sannikka pahoitteli julkisesti sitä, että Ebrahimille tuli kuvauksissa turvaton olo.

– Olen pahoitellut tilannetta suoraan hänelle monta kertaa ja pahoittelen edelleen, koska koen tietenkin vastuuta siitä, että näin tapahtui. Se ei missään nimessä ollut tarkoitus, pyrkimys oli tismalleen päinvastaiseen, Sannikka kommentoi sosiaalisessa mediassa jakson esittämisen jälkeen.

Lue lisää: Uutta tietoa Sannikka-ohjelman kulisseista: näin kohuttu tilanne eteni kameroiden sammuttua – tuotanto kiistää hurjat huhut

Yle puolestaan kertoi myöhemmin, että kyseinen jakso julkaistiin pitkän harkinnan päätteeksi. Siitä huolimatta kohun laajuus tuli tuotannolle yllätyksenä.

– Aina silloin, kun ollaan arkojen aiheiden kanssa tekemisissä, keskustelu käy kuumana. Meidän tehtävämme on auttaa ihmisiä ymmärtämään argumentaatiota puolin ja toisin, ja silloin lähetykseen otetaan usein eri mieltä olevia ihmisiä, jotta argumentaation molemmat puolet aukenevat, Ville Kolari kommentoi sunnuntaina.

– Sitä tarkoitusta vasten tästä syntyi isompi kohu kuin oli ajateltu, että tästä syntyy. Me emme hakeneet tarkoituksellisesti näin voimakasta keskustelua kuin mihin tämä nyt meni.

Kolarin mukaan jakson julkaisemista tarkasteltiin niin Ylen journalististen velvollisuuksien kuin eettisyyden pohjalta.

– Tuntikausia pohdittiin sitä, että mitkä ovat journalistiset perusteet tämän ohjelman julkaisemiselle sellaisenaan – lyhentämättä tai editoimatta. Todettiin, että sille on hyvät journalistiset perusteet. Emme voi mennä sensuroimaan kenenkään haastateltavien sanoja, ne eivät ole Ylen sanoja, vaan ne ovat nimenomaan haastateltavien sanoja ja näkemyksiä, tuottaja perusteli julkaisupäätöstä.

Lue lisää: Näin Yle kommentoi Marja Sannikan ohjelmassa nähtyä rähäkkää – julkaisua harkittiin tuntikausia

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?